Politika

Povećan priliv migranata iz Azije i Afrike, kroz Srbiju prošlo i više od 130.000 Ukrajinaca

Komentari

Autor: Tanjug

18/12/2022

-

09:45

Povećan priliv migranata iz Azije i Afrike, kroz Srbiju prošlo i više od 130.000 Ukrajinaca
Povećan priliv migranata iz Azije i Afrike, kroz Srbiju prošlo i više od 130.000 Ukrajinaca - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Povodom Međunardonog dana migranata, 18. decembra, Komesarijat za izbeglice i migracije saopštio je danas da će Srbija nastaviti da se odgovorno i humano odnosi prema svim onim lјudima kojima je potrebna zaštita naše države, ali isto tako neće dozvoliti kršenje zakona na njenoj teritoriji, prema čemu ima nultu toleranciju.

"Kroz našu zemlјu prošlo je preko milion migranata i migrantska kriza predstavlјala je zaista veliki izazov. Republika Srbija preduzela je ozbilјne mere kada je u pitanju adekvatno zbrinjavanje migranata. Ovu 2022. godinu obeležio je povećani priliv migranata iz Azije i Afrike. Uprkos velikim izazovima, Srbija je nastavila da uspešno upravlјa migracijama i za to dobila pohvale i u ovogodišnjem Izveštaju Evropske komisije o pristupanju Srbije Evropskoj uniji", kazala je komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavlјević.

Kako je navela, od januara do danas kroz centre kojima rukovodi Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije prošlo je 116.312 lica, što je povećanje od 101,65 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Na današnji dan u 16 prihvatnih i centara za azil boravi 5.200 migranata, od toga 4.780 muškaraca, 156 žena i 264 dece. Prema nacionalnoj strukturi ima ih iz Maroka, Avganistana, Sirije, Burundija, Pakistana...Bez obzira na dužinu boravka u Srbiji, za sve njih je obezbeđen smeštaj, hrana, odeća, medicinska nega, a deca su uklјučena u obrazovni sistem", rekla je komesarka za izbeglice i migracije Nataša Stanisavlјević.

Kada govorimo o izbeglicama iz Ukrajine, kazala je ona, od izbijanja ratnih sukoba u Ukrajini, 24. februara, kroz Srbiju je prošlo 133.715 Ukrajinaca. Komesarijat je u privatnom smeštaju pomogao oko 4.000 izbeglica iz ove zemlјe, dok je na današnji dan u Centru za azil u Vranju smešteno 83 lica.

"Naš narod je u prošlosti osetio kako je kada na silu moraš da napustiš svoju zemlјu i koliko u tim trenucima znači kada vam neko pomogne i pruži mogućnost da započnete novi život. Upravo zbog toga prema migrantima se ophodimo sa velikom empatijom, onako kako se čovek odnosi prema čoveku, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost. Učiniti sebe dobrim domaćinom nije lako, jer migranata ima u našoj zemlјi u velikom broju, a svima treba pružiti socijalnu i zdravstvenu pomoć i adekvatan boravak, ali pokazali smo se u svemu tome kao odgovorna država", rekla je Stanisavlјević.

Kako ističe, svi lјudi moraju da imaju jednaka prava u državi u kojoj trenutno borave. "To je politika koje se Republika Srbija i Komesarijat za izbeglice i migracije pridržavaju i time će nastaviti da se vode i u budućnosti", zaklјučila je komesarka.

U proteklim godinama, Srbija i Komesarijat za izbeglice i migracije su stambeno zbrinuli ukupno 26.151 porodicu/domaćinstvo, od čega je 19.573 izbeglica iz bivših Republika SFRJ, i 6.499 interno raselјenih lica sa prostora Kosova i Metohije, kao i 79 porodica/domaćinstava povratnika po sporazumu o readmisiji.

Ekonomski je osnaženo 22.580 porodica/domaćinstva izbeglica, interno raselјenih lica i povratnika po sporazumu o readmisiji obezbeđivanjem sredstava za dohodovne aktivnosti, navedeno je u saopštenju Komesarijata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija