Politika

SEVER KOSOVA I DALJE BLOKIRAN Deseti dan na barikadama, Dačić: Češka neće staviti zahtev Kosova u proceduru

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

19/12/2022

-

09:27

SEVER KOSOVA I DALJE BLOKIRAN Deseti dan na barikadama, Dačić: Češka neće staviti zahtev Kosova u proceduru
SEVER KOSOVA I DALJE BLOKIRAN Deseti dan na barikadama, Dačić: Češka neće staviti zahtev Kosova u proceduru - Copyright Tanjug AP/Visar Kryeziu, Marjan Vučetić, Bojan Slavković

veličina teksta

Aa Aa

Sever Kosova blokiran je i deseti dan, a Srbi se nalaze na barikadama u opštinama Zvečan, Zubin Potok i Leposavić. Oni navode da ne odustaju od zahteva da na slobodu budu pušteni Miljan Adžić, Dejan Pantić i Slađan Trajković, kao i da se specijalne snage kosovske policije povuku sa severa KiM. Ugostiteljski objekti na severu ne rade, a đaci se danas vraćaju u klupe.

Ključni događaji:

  • Srbi na severu Kosova deseti dan na barikadama, traže oslobađanje uhapšenih Srba
  • Prelazi Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni, pod kontrolom su kosovske policije
  • Srbija uputila zahtev KFOR-u za povratak srpskih snaga, ali je i dalje bez odgovora
  • Brnabić: Brisel i Vašington čuju Srbe samo kad su na barikadama
  • Đaci osnovnih škola se posle nedelju dana vraćaju u klupe

22.52 Kosovska policija: Izlozi u Severnoj Mitrovici popucali zbog eksplozije šok bombe

Kosovska policija saopštila je povodom incidenta u severnom delu Kosovske Mitrovice u kojem su rano jutros polomljeni prozori na lokalima u vlasništvu Srba, da je lomljavu izloga izazvala eksplozija šok bombe, kao i da se sumnja da su napravu bacili pripadnici ''organizovanih kriminalnih struktura''.

''Dana 19.12.2022, oko 02.20 časova, tokom noći, u severnom delu Mitrovice, tačnije u blizini raskrsnice Tehničke škole prijavljena je eksplozija dezorijentacione bombe (šok bombe). Usled ove eksplozije prijavljeno je da je polomljeno nekoliko prozora na četiri lokala (objekta), od kojih se u dva ne odvija biznis'', navodi se u saopštenju kosovske policije objavljenom na Fejsbuku.

Prema prvim informacijama, kako se dodaje, ''sumnja se da bi eksplozija mogla biti krivično delo organizovanih kriminalnih struktura i nastavak napora da se podignu tenzije i destabilizuje situacija, u cilju širenja osećaja nesigurnosti i straha''.

Dodaje se da policija sa svojim jedinicama, uključujući i jedinicu za borbu protiv terorizma, preduzima intenzivne radnje u istrazi ovog slučaja kako bi se identifikovali i priveli pravdi počinioci ovih krivičnih dela.

19.53 Petković: Neka Kurti ne pomišlja da nasiljem uklanja barikade

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković reagovao je na izjavu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da "barikade na severu KiM ne mogu ostati još dugo".

"Barikade na severu KiM za Srbe znače slobodu i predstavljaju njihov miran otpor bezakonju Aljbina Kurtija i njegovih velikoalbanskih ekstremista kojima je jedini cilj etnički čisto Kosovo i Metohija", navodi se u saopštenju.

Petković je pozvao Kurtija da odmah oslobodi Dejana Pantića, da povuče policijske specijalace sa dugim cevima sa severa KiM koji tu ne mogu biti prisutni, kao i da ukine spiskove za progon i hapšenje Srba, ali i da ispuni obavezu Prištine i formira Zajednicu srpskih opština.

"Zadatak KFOR-a nije kako to misli Kurti da sa njim kordinira akcije protiv Srba niti da uklanja barikade, već da u skladu sa poverenim mandatom, garantuje bezbednost Srbima na KiM", naveo je Petković i nastavio:

"Neka Kurti ne pomišlja na to da nasiljem uklanja barikade, jer one su prvobitno i postavljene kao odgovor na nasilje, a svaki novi nasilni potez sa Kurtijeve strane pretio bi da izazove eskalaciju koja se ne bi mogla kontrolisati"

19.01 Manč: Zahtev Srbije u fazi razmatranja i procene

Komandant Komande združenih snaga NATO u Napulju, admiral Stjuart Manč rekao je u intervjuu za Tanjug da KFOR pažljivo prati situaciju na severu KiM i da je spreman za pružanje bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice svuda na KiM, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Od oktobra pojačavamo naše prisustvo, između ostalog dodavanjem snaga, kao i patrolama na severu Kosova ove nedelje. Očekujemo od svih aktera da budu u bliskoj koordinaciji sa Kforom i da se suzdržavaju od provokativnih demonstracija sile, kako bi se održavala sigurnost i bezbednost svih zajednica", rekao je Manč, odgovarajući na pitanje da oceni da li je trenutna bezbednosna situacija na KiM ugrožena.

On je apelovao na sve strane da deluju konstruktivno, kako bi se osigurala bezbednost i sloboda kretanja na KiM.

"KFOR će nastaviti da ispunjava svoj mandat propisan Rezolucijom SB UN 1244 iz 1999. za sve zajednice na Kosovu. Rešenja se moraju tražiti kroz dijalog", ističe Manč.

jfcnaples.nato.int/NATO

Stjuart Manč

Na pitanje zašto KFOR dopušta da kosovska policija naoružana automatskim naoružanjem dolazi na sever KiM, iako to, kako politički predstavnici Srba i građana tvrde, nije u skladu sa sporazumom potpisanim 2013. o operacijama specijalnih snaga na severu KiM, Manč odgovara da ''KFOR nastavlja da podržava dijalog kako bi se umanjile tenzije i rešavale nesuglasice''.

"Pozivamo sve aktere da izbegavaju jednostrane poteze koji mogu dovesti do povećanja tenzija. Kfor je posvećen i usredsređen na svoj mandat UN, koji podrazumeva očuvanje bezbednosti i slobode kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu", rekao je Manč.

Odgovarajući na pitanje da prokomentariše zahtev Srbije da se srpske snage vrate na Kosovo i Metohiju u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, da li je takav povratak moguć i na koji način će Kfor reagovati u slučaju da dođe do dalje eskalacije na KiM, Manč kaže ''da je KFOR primio pismo od Srbije, i da se zahtev trenutno nalazi u fazi razmatranja i procene''. "KFOR ostaje na oprezu i u potpunosti sposoban da ispunjava svoj mandat UN", naglašava Manč.

17.30 Bisljimi: Srbija povukla plan

Srpska policija u nedelju nije zaustavila huligane, već je samo povukla plan za paljenje Jarinja, izjavio je danas zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi, prenosi Kossev.

I Bisljimi je, kao i kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, ali i savetnik kosovske predsednice Bljerim Velja i kosovski premijer Aljbin Kurti, rekao da je povećan intenzitet "hibridnih napada Srbije i Rusije na Kosovo“.

Kako je objasnio, postojao je "rusko-srpski plan“ da se spali Jarinje, ali su ga "sprečile kosovske institucije", u saradnji sa zapadnim partnerima, "posebno Amerikancima“. I pored toga što se juče pojavila srpska policija koja je sprečila huligane da zapale Jarinje, ovo je samo čin povlačenja sa srpske strane, jer znaju da tako nešto neće uspeti, naveo je Bisljimi u objavi na Fejsbuku.

16.30 Radojević: Policija mirno gledala razbijanje izloga u Bošnjačkoj mahali

Član Kriznog štaba Milan Radojević rekao je da su vlasnici lokala, na kojima su sinoć razbijeni izlozi u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici, pokušali da spreče vandale, koji su na njih bacili topovski udar i pobegli u pravcu Južne Mitrovice, dok je policija sve to nema posmatrala.

Radojević je istakao da poslednji potezi kosovskog premijera Aljbina Kurtija ne doprinose stabilnosti na severu KiM.

"Kosovska Mitrovica je jedini multietnički grad na Kosovu i Metohiji i svi smo uložili mnogo truda i energije da sačuvamo tu multietničnost. Međutim, poslednji Kurtijevi postupci i slanje policajaca na sever Kosova ne doprinose stabilnosti, a slučaj koji se desio sinoć je primer za to. Jer policajci, iako su bili na 10 metara od lokala, nisu reagovali, nemo su posmatrali ljude koji su otišli u pravcu južnog dela Kosovske Mitrovice", rekao je Radojević.

On je poručio da Srbi na Kosovu i Metohiji nisu nikome pretnja i pozvao sve na uzdržanost.

"Pozivamo građane Kosovske Mitrovice, ali i sve Srbe sa severa Kosova na mir, uzdržanost, da ne nasedaju na provokacije i da mirno i dostojanstveno, kao što smo to uvek činili, branimo svoje pravo na slobodu i ostanak na ovim prostorima", rekao je Radojević

15.30 Dačić sa Dendijasom: Grčka ostaje posvećena ter.integritetu Srbije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je u razgovoru sa grčkim kolegom Nikosom Dendijasom potvrđeno da Grčka ostaje posvećena podršci teritorijalnog integriteta Srbije i zahvalio što ta zemlja podržava Srbiju i na putu evropskih intergacija.

Dačić je posle sastanka sa Dendijasom na konferenciji za novinare rekao da je grčkog ministra spoljnih poslova upoznao sa situacijom na Kosovu i Metohiji i o tome da albanska strana ne poštuje Briselski sporazum.

"Interes Srbije je da se sačuva mir u regionu i da se spreče svi mogući incidenti, da budemo faktor mira i stabilnosti u regionu", rekao je srpski ministar spoljnih poslova. Denijas je rekao da je u razgovoru sa Dačićem ponovio stav Grčke o Kosovu.

14.25 Dačić: Prema najavama, Češka neće staviti zahtev Kosova u proceduru

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da prema informacijama kojima trenutno raspolaže Češka do kraja svog predsedavanja EU neće staviti u proceduru zahtev Kosova za članstvo u EU, već će samo o njegovom prijemu obavestiti članice.

"Češka je primila aplikaciju, a po najavama, kako danas stoje stvari, na sednici koja bi trebalo da bude ove nedelje, oni će samo informisati da su primili aplikaciju i neće je stavljati dalje u proceduru", rekao je Dačić u izjavi novinarima posle sastanka sa grčkim kolegom Nikolasom Dandijasom.

Tanjug/Sava Radovanović

 

12.20 Kancelarija za KiM objavila fotografije polupanih izloga

Izlozi četiri srpska lokala u etnički mešovitom naselju Bošnjačka mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice, razbijeni su sinoć u "podmuklom napadu ekstremista, i takoreći pred očima međunarodnog prisustva", čime su na najogoljeniji način potvrđene i namere i prava priroda Kurtijevog režima, saopštila je Kancelarija za KiM.

Sada je jasno sa kojom namerom i razlogom je kosovska policija s dugim cevima poslata u mešovite srpske sredine na KiM.

"Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obeležava se širom sveta u znak sećanja na tragediju koja je otpočela upravo lomljenjem izloga, i ovo je nedvosmislena potvrda da je Kurtijeva ideologija i praksa najogoljeniji fašizam. Iskustvo nas uči da nasilje nad zajednicama i narodima počinje upravo napadima na njihovu imovinu, i zato je neophodno da UNMIK i KFOR hitno stanu u zaštitu Srba i njihove imovine na Kosovu i Metohiji, jer istorija ne prašta ravnodušnost u ovakvim situacijama. Kurtijevi ekstremisti Srbima ne dozvoljavaju čak ni da u miru proslave Svetog Nikolu i svakoga dana on i njegovi nasilnici u policijskim uniformama udaljavaju nas od mirnog rešenja situacije na severu pokrajine", navodi se u saopštenju.

Kurti se očigledno, kako se dodaje, nada da će stvaranjem atmosfere straha i neizvesnosti obeshrabriti Srbe na severu Kosova i Metohije i da će otupeti njihovu rešenost da istraju u pravednoj borbi za svoja prava, ali srpski narod je izdržao i gore zulume i pobeđivao je i veće nasilnike od njega, pa će tako pobediti i ovoga puta.

12.01 Abdidžiku: Kurti upao u zamku Srbije, ne može da ostvari "suverenitet na severu"

Predsednik opozicionog Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku kritikovao je danas premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija zbog situacije na severu KiM, ocenjujući da je on, kako je naveo, "upao u zamku Srbije".

"Aljbin Kurti je već upao u zamku Srbije. On ne može ni da stvori stabilnost niti da ostvari suverenitet na severu", napisao je Abdidžiku na Fejsbuku.

On tvrdi da Kurti nema plan da se izbori sa situacijom na severu i ističe da Priština danas nema institucije na severu KiM niti može da organizuje izbore. Abdidžiku smatra da Priština treba da koordinira poteze sa saveznicima u cilju "uspostavljanja reda i zakona na severu".

11.58 Polupani izlozi lokala čiji su vlasnici Srbi u Bošnjačkoj mahali

Na bar četiri lokala u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice čiji su vlasnici Srbi tokom protekle noći nepoznati počinioci polupali su izloge. Jedan od vlasnika lokala rekao je za Kosovo onlajn da ga je komšija Albanac obavestio da su mu polupani prozori na radnji. Vlasnik je naveo da nije ništa ukradeno, već da je samo slomljeno staklo.

09.24 Janjić: Ponovo se javlja ideja o regionalnoj autonomiji

Kriza na Kosovu se lokalizuje i uvodi u kontrolu, rekao je za Euronews Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. On napominje da se ponovo javlja ideja o regionalnoj autonomiji.            

Euronews

08.55 Brnabić: Brisel i Vašington čuju Srbe samo kad su na barikadama

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da se čini da Brisel i Vašington čuju Srbe samo kada su na barikadama na Kosovu i Metohiji, a i tada ne baš dobro.

"Oni su na barikadama jer traže osnovna ljudska prava i ništa više od toga. Oni su napustili institucije samo zato što su tražili, nakon skoro deset godina, poštovanje Briselskog sporazuma i osnovna ljudska prava", rekla je Brnabićeva gostujući na RTS-u.

Dodaje da, pošto premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti kaže da ne postoji Briselski sporazum, ne zna, šta je, onda, problem ako Srbi sa KiM napuste prištinske istitucije. Premijerka ističe da je duboko razočarana međunarodnom zajednicom.

"Duboko sam razočarana shvatanjem demokratije, odnosno poimanjem ljudskih prava Brisela i Vašingtona. Ako vidite kakav je bio decembar, počeo je postavljanjem Nenada Rašića za predstavnika srpskog naroda a on je na izborima dobio 0,17 odsto glasova. Razočaravajući odgovor Brisela koji je pozvao obe strane na smirivanje tenzija, a tek nakon oštrije reakcije predsednika Srbije Aleksandra Vučića Brisel je opomenuo Prištinu", podsetila je predsednica Vlade Srbije.

08.36 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija

Euronews

08.00 Srbi i dalje na barikadama, noć protekla mirno

Noć na barikadama na severu Kosova i Metohije protekla je mirno, a Srbi koji su na barikadama u Rudaru danas će kod krsta obeležiti krsnu slavu, Svetog Nikolu. Noć na barikadama na severu Kosova i Metohije protekla je mirno, a Srbi koji su na barikadama u Rudaru danas će kod krsta obeležiti krsnu slavu, Svetog Nikolu

Komentari (0)

Srbija