Politika

SRBI 16. DAN NA BARIKADAMA NA SEVERU KOSOVA Mojsilović nakon sastanka sa Vučićem krenuo u Rašku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/12/2022

-

12:13

SRBI 16. DAN NA BARIKADAMA NA SEVERU KOSOVA Mojsilović nakon sastanka sa Vučićem krenuo u Rašku
SRBI 16. DAN NA BARIKADAMA NA SEVERU KOSOVA Mojsilović nakon sastanka sa Vučićem krenuo u Rašku - Copyright Profimedia, Tanjug AP/Visar Kryeziu, Marjan Vucetic

veličina teksta

Aa Aa

Srbi na severu Kosova i Metohije 16 dana protestuju na barikadama, zahtevajući oslobađanje svojih uhapšenih sunarodnika, povlačenje specijalnih snaga kosovske policije sa severa pokrajine i povlačenje tajnih spiskova za nova hapšenja Srba. Barikade su i dalje na glavnim magistralnim pravcima na severu Kosova i Metohije. 

Ključni događaji:

  • Srbi na severu Kosova i Metohije 16. dan na barikadama
  • Rakić: Nije bilo napada na KFOR
  • Mojsilović: Vojska će ispuniti sve zadatke 
  • Vučić s premijerkom i vojnim vrhom, Mojsilović na putu u Rašku
  • Vučević: Prištinski policajci ušli u Leposavić i zamenili ljudstvo u stanici
  • Biskup prizrensko-prištinski: Predstavnici EU da ne dozvole novi sukob
  • Medicinski tim Euleksa pregledao Pantića
  • Priština zabranila patrijarhu Porfiriju posetu Pećkoj patrijaršiji
  •  Eparhija raško-prizrenska: Zaprepašćeni i razočarani odlukom vlasti u Prištini

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja na severu Kosova iz minuta u minut

23.30 KFOR: Naša patrola u Zubinom Potoku čula pucnjavu

Kfor je potvrdio da je večeras došlo do pucnjave u Zubinom Potoku, dodajući da u tom incidentu nije bilo povređenih, niti da je pričinjena materijalna šteta.  U saopštenju misije KFOR-a navodi se da je pucano u blizini jedne od njihovih patrola, prenela je "Koha", ističući da nije bilo povređenih ni materijalne štete.

"Možemo da potvrdimo da je pre nekoliko sati patrola Kfora, dok je dežurala u okolini Zubinog Potoka, čula i videla nekoliko pucnjeva u njenoj blizini. Povređenih nema i nema materijalne štete. Proveravamo činjenice sa terena i naknadno ćemo objaviti više detalja", naveli su iz KFOR-a.

23.01 Rakić: Nije bilo napada na KFOR

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je za TV Pink demnatovao navode kosovskih medija na albanskom da je u Zubinom Potoku došlo do napada na pripadnike KFOR-a.

"Prema našim informacijama nije se desio nikakv napad na KFOR. Srbi na severu poštuju KFOR", naveo je Rakić.

Kako je dodao, situacija je trenutno apsolutno mirna.

Na pitanje da li očekuje da će Priština prihvatiti zahteve Srba na barikadama odgovorio je da ne očekuje ništa.

"Poučeni praksom ne očekujemo ništa. Očekujemo pritisak međunarodne zajednice. Molba je da puste pritvorene i povuku naoružane jedinice. To su naši zahtevi i molba jer je Srbima na ovaj način ostalo da skrenu pažnju javnosti", rekao je Rakić.

Kosovska policija saopštila je na svom zvaničnom Fejsbuk nalogu da nije učestvovala ni u kakvoj razmeni vatre u Zubinom Potoku.

„U vezi sa brojnim pitanjima upućenim Policiji Kosova o tome da li je napadnuta u Zubinom Potoku ili da li je došlo do razmene vatre između policije i kriminalnih grupa, obaveštavamo vas da nije bilo napada na Kosovsku policiju, niti je bilo razmene vatre između Kosovske policije, ili bilo koje grupe. Policija Kosova nije imala razmenu vatre ni sa kim“, navela je Kosovska policija na Fejsbuku.

22.48 Đurić: Zabrana patrijarhu je vrh ledenog brega ugnjetavanja Srba na KiM

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenio je danas kao šokantnu odluku vlasti u Prištini da zabrani patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju odlazak u Pećku patrijaršiju, ali i da predstavlja samo ''vrh ledenog brega ugnjetavanja srpske zajednice''.

On je na svom nalogu na Tviteru napisao da je ova ''tužna vest stigla na božićni dan''. Ranije danas je Srpska pravoslavna crkva saopštila da su vlasti u Prištini zabranile patrijarhu Porfiriju da uoči Božića poseti Pećku patrijaršiju.

 

 

22.40 Mojsilović: Vojska će ispuniti sve zadatke 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je za TV Pink naveo da je upravo završio razgovor s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali nije želeo da iznosi detalje.

On je potvrdio da je trenutno na putu ka Raškoj

"U svakom slučaju zadaci koje je dobila Vojska Srbije su precizni i jasni i biće ispunjeni", naveo je Mojsilović.

On je situaciju ocenio kao kompleksnu koja zahteva prisustvo vojske uz aministrativnu liniju, ali nije želeo da govori o tome šta se tačno desilo večeras u Zubinom Potoku nakon što su pojedini mediji javili da se u tom mestu čula pucnjava.

21.40 Vučić s premijerkom i vojnim vrhom, Mojsilović na putu u Rašku

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović je nakon sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem hitno krenuo u Rašku, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu odbrane.  Prethodno je, kako su javili mediji, Vučić održao sastanak sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i vojnim vrhom. Radni sastanci i konsultacije će, kako navode, biti nastavljeni sutra ujutru.

Kako pišu pojedini mediji, u večeras u 19:45 se čula pucnjava kod Zubinog Potoka.

19.54 Eparhija raško-prizrenska: Zaprepašćeni i razočarani odlukom vlasti u Prištini

Eparhija raško-prizrenska sa svojim sveštenstvom, monaštvom i vernim narodom sa zaprepašćenjem i dubokim razočarenjem je primila vest da vlasti u Prištini danas nisu omogućile planiranu posetu patrijarha srpskog Porfirija KiM, u periodu od 26. do 28. decembra. saopšteno je večeras iz Eparhije raško-prizrenske.

Bilo je predviđeno da pored svog patrijaraškog manastira Patrijarh poseti i Visoke Dečane, kao i verni narod u Orahovcu i Gračanici, navodi se u saopštenju.

Iz Eparhije podsećaju i na saopštenje kabineta patrijarha u kojem je navedeno da je reč o diskriminatorskoj odluci koja još jednom potvrđuje ugroženost ljudskih i verskih prava srpskog naroda na ovom prostoru jer je patrijarh srpski istovremeno i arhiepiskop pećki i želeo je da dođe u pastirsku posetu, kako bi uoči radosnog praznika Rođenja Hristovog obišao svoj narod i svetinje.

''Naš Patrijarh je više puta do sada apelovao na mir i međusobno poštovanje ljudi svih vera i prilikom svog nedavnog ustoličenja u Peći, još jednom je pozvao na miran suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji'', podsećaju iz Eparhije.

19.21 Starović: Degradacija verskih sloboda za Srbe na KiM

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović saopštio je danas da to što je predsednik privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti zabranio patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju da za vreme božićnih paraznika poseti Pećku patrijaršiju, predstavlja degradaciju verskih sloboda za Srbe na Kosovu i Metohiji.

On je na Tviteru napisao da je ''privremeni premijer Kurti zabranio patrijajhu srpskom Porfiriju da poseti istorijsko sedište SPC, Pećku patrijaršiju''.

Dodao je da se za Srbe na Kosovu i Metohiji ''verske slobode iznova degradiraju'', i to u vreme dok ''veliki deo sveta proslavlja Božić''.

17.52 Petković: Ukinuto i pravo na verski život

Zabranom njegovoj svetosti pPatrijarhu srpskom Porfiriju da boravi u Pećkoj patrijaršiji, srpskom narodu na Kosovu i Metohiji je, nakon uskraćivanja čitavog niza osnovnih ljudskih prava, ukinuto i pravo na verski život, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

"Onaj ko je doneo odluku o zabrani kretanja srpskom patrijarhu praktično je zabranio hrišćanstvo na Kosovu i Metohiji, ali srpski narod je imun na takve zabrane, jer je svoju hrišćansku veru očuvao i sačuvao u mnogo težim vremenima, a srpsko kandilo nisu uspeli da utule ni mnogo veći silnici, pa neće ni bašibozuk koji je danas na vlasti u Prištini. Da li će hrišćanska Evropa, u vreme kada kolektivno slavi božićne praznike, ostati nema pred ovim nasiljem bez presedana, i da li će preći preko činjenice da je jednom hrišćanskom narodu u srcu kontinenta nakon svega zabranjeno i da se moli Bogu? Treba li ponovo da počnu da nam pale crkve i manastire da bi se neko probudio? Neka o tome misle oni koji ovih dana na sever Kosova i Metohije dovode prištinske nasilnike sa dugim cevima! Neka još jednom dobro razmisle šta pomažu i kome pomažu", navodi se u saopštenju.

16.22 Gašić: Državno rukovodstvo će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić poručio je danas da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i državno rukovodstvo učiniti sve da sačuvaju mir i stabilnost, ali da se Srbija neće uplašiti Kurtijevih terorista i njihovih spiskova za odstrel. Gašić je na Kopaoniku pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice  MUP i 72. specijalne brigade Vojske Srbije poručio da je siguran da dok je njih naša zemlja ne treba da bude zabrinuta oko bilo kakve vrste terorizma, ekstremizma i separatizma.

Tanjug/OMK MUP Srbije

 

15.06 Priština zabranila patrijarhu Porfiriju da ode u Pećku patrijaršiju

Patrijarh srpski Porfirije je sa zaprepašćenjem primio vest da su mu vlasti u Prištini danas zabranile da, pred veliki praznik Rođenja Hristovog, koji proslavlja ceo hrišćanski svet, doputuje u Pećku patrijaršiju, koja je prvo i vekovno sedište Srpske Pravoslavne Crkve i manastir kome je patrijarh iguman, odnosno starešina, saopštio je Kabinet srpskog patrijarha.

Navodi se da patrijarh Pofririje ne odustaje od namere da služi božanstvenu službu u Pećkoj Patrijaršiji i da očekuje da ta, kako se navodi, krajnje diskriminatorska odluka bude stavljena van snage i da se prestane sa gaženjem ljudskih prava i verskih sloboda pravoslavnih Srba koji žive u pokrajini, na zemlji svojih predaka, gde srpski narod u kontinuitetu živi najmanje 1.500 godina.

Patrijarh Porfirije se moli Bogu za mir i dobru volju među svim ljudima, a posebno se moli da zavlada mir među Srbima i Albancima na Kosovu i Metohiji, gde vekovima žive zajedno, navodi se u saopštenju iz kabineta srpskog patrijarha.

12.50 Išinger: Srbija tačno zna kako da se ponaša kao odgovorna sila

Nemački diplomata i bivši izaslanik EU za dijalog o KiM, Volfgang Išinger, danas je  na pitanje premijerke Srbije Ane Brnabić da li zna zašto protestuju Srbi na severu KiM, odgovorio tvrdnjom da "Svakako da postoje legitimni zahtevi, na obe strane, ali da nije u redu rešavanje takvih zabrinutosti putem podsticanja nasilja i javnih nemira".

Išinger je na Tviteru napisao da "Srbija tačno zna kako da se ponaša kao odgovorna sila".

"Svakako da postoje legitimni zahtevi, na obe strane zapravo. Ono što nije u redu je rešavanje takvih zabrinutosti putem podsticanja nasilja i javnih nemira. Srbija tačno zna kako da se ponaša kao odgovorna sila! Božić znači mir", naveo je Išinger.

12.25 Euleks: Pratnja povodom zamene redovnih policajaca u Leposaviću

Euleks je saopštio da je pružio pratnju kosovskoj policiji na osnovu njihovog zvaničnog zahteva, a u vezi sa zamenom redovnih policijskih službenika u Leposaviću.

Kako prenosi KoSSev, nakon što je juče na seoskom putu Kamenica - Vuča - Sočanica, viđena kolona policijskih džipova sa vozilom Euleks, iz Euleksa je za taj portal potvđeno da su pružali pratnju kosovskoj policiji povodom zamene redovnih policijskih službenika u Leposaviću.

"Nakon zvaničnog zahteva kosovske policije, Euleks je 24. decembra pratio konvoj redovnih službenika kosovske policije koji su se rotirali i zamenili redovne policajce u policijskoj stanici u Leposaviću“, navedeno je u odgovoru Euleksa na pitanje KoSSeva da li su i zašto sa džipovima kosovske policije koristili alternativni seoski put na severu KiM.

12.05 Medicinski tim Euleksa pregledao Dejana Pantića 

Šef misije Euleksa na Kosovu Lars-Gunar Vigemark rekao je danas da je na zahtev nadležnih kosovskih vlasti, medicinski tim Euleksa juče uveče pregledao bivšeg policajca Dejana Pantića, koji se nalazi u pritvoru kosovske policije.

On je na zvaničnom nalogu Euleksa na društvenoj mreži Tviter napisao da je ovo drugi lekarski pregled koji sprovodi medicinski tim Euleksa. 

11.55 Vučević: Prištinski policajci ušli u Leposavić i zamenili ljudstvo u stanici

Ministar odbrane Miloš Vučević izjavio je da je prištinska policija ušla sinoć u Leposavić, i uz pomoć KFOR, izvršila zamenu ljudstva u policijskoj stanici Leposavić.

Vučević je naveo je jutros dobio podatak da je deo specijalne policije prebačen iz baze Uroševac u Kosovsku Mitrovicu, i da je reč o grupi od 35 policajaca.

"Došlo je do smene pripadnika kosovske policije u Lesoviću. Ekipa koje je ranije bila pod kontrolom Prištine je zamenjena sa novim ljudstvom. Došlo je do smene ljudstva, a to ljudstvo došlo je uz podršku i sa transporterima KFOR-a. To je i KFOR potvrdio. Nije činjenica koja je prijatna za nas, ali je moramo biti svesni", rekao je Vučević za TV Prvu.

On ističe da ima stalnih pomeranja i konfigurisanja kosovskih jedinica po terenu. 

"Oni imaju više jedinica, tako da je vrlo teško definisati da li su to ROSU, operativne ili interventne jedinice, različito ih konfigurišu. Već dve nedelje situacija je napeta i te tenzije su tako dramatične da bukvalno šibica može sve da zapali", upozorio je ministar odbrane. Opširnije u odvojenoj vesti.

11.40 Đerđi: Predstavnici EU da ne dozvole novi sukob

Biskup prizrensko-prištinski Dod Đerđi rekao je tokom božićne mise u katedrali u Prištini da predstavnici EU u dijalogu Beograda i Prištine ne treba da čekaju da pomirenje dođe samo od sebe, već da se "ozbiljnije angažuju i predano rade kako ne bi dozvolili novi sukob u regionu".

"Odsustvo rata i prisilni mir nisu stvorili uslove za pomirenje, samo su nagomilali mržnju, nepoverenje i nestrpljenje jednih prema drugima, da bi kasnije eksplodirali", rekao je Đerđi, prenosi portal Reporteri.

Istakao je da svaki čovek mora da bude zaštićen od jezika mržnje i da se moramo uzdržati od nepromišljenih postupaka koji ne vode pomirenju, već sukobu. 

11.20 Kamberi optužio Srbiju da je "palikuća" na Balkanu

Predsednik Partije za demokratsko delovanje i poslanik iz redova albanske nacionalne manjine u Skupštini Srbije, Šaip Kamberi, optužio je Srbiju da je, kako je rekao, "palikuća" na Balkanu i ocenio da to mogu da zaustave samo Sjedinjene Američke Države.

Kamberi u intervjuu za Kosovapres tvrdi da situacija na severu KiM pokazuje "grubo mešanje Beograda u lokalne Srbe".  

Kako je ocenio, zahtev Srbije Kforu za povratak snaga bezbednosti na KiM je nerealan i ne postoji mogućnost da se to desi.

Prema mišljenju Kamberija, samo Sjedinjene Američke Države mogu da reše situaciju na severu KiM.

"Srbija je palikuća na celom Balkanu", smatra Kamberi i ocenjuje da je to politički koncept koji se mora zaustaviti, a da moć da zaustavi tu, kako je naveo, "avanturu" Srbije imaju samo SAD, jer EU sa krizom identiteta i unutrašnjim sporovima ne može biti faktor koji može da donese mir na Balkanu. 

11.00 Srbi na severu Kosova i Metohije 16. dan na barikadama

Srbi na severu Kosova i Metohije 16. dan su na barikadama. Oni traže oslobađanje protivpravno uhapšenih sunarodnika, povlačenje tajnih spiskova za hapšenje Srba i da se sa severa KiM povuku specijalne jedinice kosovske policije.

 

Komentari (0)

Srbija