Politika

Vuk Jeremić za Euronews Srbija: Stolica u UN donela bi Kosovu mogućnost da se ujedini sa Albanijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/12/2022

-

21:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić gostujući u emisiji Euronews Centar izjavio je da bi, ukoliko bi Kosovo dobilo stolicu u Ujedinjenim nacijama to otvorilo put za prekrajanje granica na Balkanu. On smatra i da pregovore između Beograda i Prištine treba proglasiti neuspešnim i pristupiti ponovnom formiranju institucija na severu, tamo gde je to moguće.

"Pregovore treba proglasiti neuspešnim"

Upitan kako pitanje stolice za Kosovo u UN skloniti sa dnevnog reda, Jeremić odgovara - vrlo lako. On tvrdi i da bi stolica u UN donela Kosovu mogućnost da se ujedini sa Albanijom.

"Ukoliko bi Kosovo došlo do stolice u UN, to bi direktno otvorilo put za prekrajanje granica na Balkanu u smislu formiranja jedinstvene albanske države. Nema glasanja u SB, nema veta, samo jedno pismo dovoljno da bi se tako nešto dogodilo. Takva država imala bi dalje teritorijalne ambicije, jednom kada prekrojite granice, sve granice budu dovedene u pitanje, a imajući u vidu kompoziciju ostalih država regiona, to bi praktično bilo otvoreno kao pitanje", rekao je Jeremić.

On važnim smatra i pitanje statusa Srpske pravoslavne crkve, te ocenjuje da bi, ukoliko bi postojala jedinstvena albanska država, preuzimanje SPC bio sledeći korak.

Kako kaže, da bi se stupilo u UN prvi korak je u Savetu bezbednosti gde pet stalnih članica - Rusija, Kina, SAD, Velika Britanija i Francuska imaju pravo veta. Stav Pekinga i Moskve je da će učiniti ono što Beograd zatraži, smatra Jeremić.

"Uputi se zvanično pismo Rusiji i Kini i Narodna stranka je predložila da predsednik Republike bude taj koji će da uputi pismo u kome stoji da je zvaničan stav Srbije da se protivimo članstvu u UN i da ukoliko to pitanje dođe na dnevni red ove dve zemlje iskoriste veto. U tom slučaju se menja to da politika Rusija i Kine postane - mi smo protiv članstva Kosova u UN. Tada daleko rasterećenije razgovarate sa međunarodnim predstavnicima drugih država. Ako Rusija i Kina odluče da zauzmu stav, ni SAD, ni Evropa niti bilo ko može da utiče. Nemaju onda za šta da vas pritiskaju jer je potencijalno članstvo sklonjeno sa stola. To bi značajno promenilo dinamiku i u dijalogu, a i na terenu", rekao je Jeremić.

Euronews Srbija

 

Osvrću ći se na Predlog rezolucije koju je Narodna stranka podnela Skupštini u kojoj se pominje kao opcija prekid pregovora s Prištinom, ako se do kraja godine ne formira ZSO, Jeremić kaže da je to predlagano u septembru.

"Očigledno je da su pregovori ovakvi kakvi su vođeni, ti pregovori su doneli da je praktično Srbija prepustila gotovo sve što je imala u rukama. Mi smo praktično predali sva ovlašćenja, gotovo sve ingerencije države Srbije, a za uzvrat dobili praktično ništa. Zbog toga smatramo da te pregovore treba proglasiti neuspešnim. Treba pristupiti ponovnom formiranju institucija onde gde je moguće. Tu pre svega mislim na institucije na severu iz domena bezbednosti i pravosuđa", rekao je on.

Kako kaže, treba pristupiti formiranju struktura koje su transformisane, te da se to "radi tiho".

"Pošto mi nismo sila i nismo strana čiji se stav podudara sa onima koji su nosioci sile na KiM, a to je pre svega KFOR, dobro bi bilo da čvrste poteze koji su ponekad neophodni vučemo bez da ih preterano obznanjujemo preko megafona. Mi smo o tim konrketnim koracima šta treba uraditi, u našoj rezoluciji predvideli da se o tome govori na zatvorenoj sednici Odbora za KiM, upravo da ne bi moglo da se kaže sve u etar. Ovi pregovori očigledno neće doneti dobitak za srpsku stranu, onda je potrebno gledati neku drugu stranu, ne seći međunarodne mostove", rekao je on. 

Na pitanje zar to što se okreću leđa procesu koji je pod okriljem EU nije presecanje mostova, Jeremić ističe da trebala da postoji spremnost za razgovore, ali i ristupanje organizaciji institucija jer su one jedino što može da "nas zaštiti". 

"Kada bi Srbija hipotetički i priznala Kosovo ne bi bila ni milimetar bliže članstvu EU"

Govoreći o evropskom putu, Jeremić kaže da vidi Srbiju kao modernu državu, te da ima modernih evropskih zemalja koje nisu članice EU.

"Bilo bi doboro kada bi zaista bilo na stolu to da možemo da postanemo članica EU, ali ono što je realnost je da nam to ovog trenutka apsolutno nije dostupno. Ne samo nama, nego bilo kome na Zapadnom Balkanu. Proširenje nije moguće ni za Švajcarsku kada bi tako nešto htela. Dok ne budu promenjeni uslovi odlučivanja u EU", rekao je on.

Euronews Srbija

 

Kako kaže, da hipotetički Srbija sutra prizna Kosovo, ne bi bila ni milimetar bliže EU. Sa druge strane, kada je reč o uvođenju sankcija Rusiji, napominje da do sad nismo čuli ubedljive razloge da se one uvedu.

"Prošli smo kroz sankcije, imamo apsolutno moralno pravo, znamo da one najčešće pogađaju običan svet koji nema nikakvu krivicu. Večina sveta nije uvela sankcije", rekao je Jeremić.

"Ne očekujem izbore naredne godine"

Govoreći o potencijalnim izborima u Beogradu naredne godine, Jeremić je rekao da ih ne očekuje.

"Mislim da je danas Narodna stranka više nego očigledno najoštriji oponent. Mi ćemo na izbore ići kad god oni budu raspisani, na kom god nivou budu raspisani. Ja ih ne očekujem sledeće godine. Ako budu naravno da ćemo biti spremni", rekao je on, ali nije želeo da odgovori na pitanje o eventualnim koalicijama. 

Dodao je da je stranka napravila odbore u Varvarinu i Malom Crniću, to su opštine gde nijedna druga stranka osim NS nije ni formirala odbore niti radi na terenu. 

"U svakoj zemlji bi takva nesreća bila tema svih tema"

Kako je rekao Jeremić, Narodna stranka je zatražila da se u Skupštini Srbije zakaže sednica na kojoj bi se razgovaralo o nesreći na pruzi kada je došlo do iskliznuća vagona iz kog curi amonijak, te da bi trebalo govoriti o odgovornosti.

"Nije tajna da je ta pruga u katastrofalnom stanju, ali lično nisam znao da se tom prugom voze toliko opasne materije. A ako se voze takve materije onda bi trebalo da budu unapred preduzete mere. Koliko je poznato tamo nije bilo dovoljno merača zagađenosti, nisu znali šta da rade u takvim okolnostima. Ako znate da vozite takvu vrstu materije kroz infrastrukturu koja je trošna, onda je trebalo da budete spremni. To je ono što treba razgovarati pred Skupštinom", rekao je on.

Euronews Srbija

 

To je, ističe, trenutno najvažnija tema, a "danas na licu mesta nije bila ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović".

"Ministarka koja je ovoga trenutka najpozvanija da bude tamo, ministarka za zaštitu životne sredine, ona danas nije tamo zbog toga što su zabranili da ide. Tamo su Goran Vesić i Danica Grujičić, ljudi kojima ne može da se zameri stručnost, kompetentnost ili snalažljivost u slučaju Vesića. Razlog zbog čega ona nije tamo je zabrana, to je moja pretpostavka, ali i da je možda najnestručniji kadar u Vladi Srbije. Osoba koja nikome ne uliva poverenje", rekao je Jeremić.

Jeremić je izjavio i da na poziciji ministra za zaštitu životne sredine treba da bude neko ko je "potpuno lojalan i potpuno nestručan" jer  u sve zemlje našeg kontinenta dolaze milijarde kroz evropske fondove. Na pitanje da li ima dokaza da je neki novac pokraden preko tih fondova, Jeremić navodi da će Narodna stranka u januaru izaći sa temom zaštite životne sredine i  vezama s kompanijama koje na tome profitiraju.

"Mislim da će to biti stvar koja je u rangu Jovanjice. U januaru izlazimo sa tim jer želimo sve da proverimo, da budemo apsolutno sigurni ono što govorimo. Materijal u koji sam ja imao uvid je nešto što izaziva ježenje", istakao je on.

Komentari (0)

Srbija