Politika

DIGNUTA BORBENA GOTOVOST Vučić obišao jedinice Vojske između Kraljeva i Raške, razgovara sa Srbima s Kosova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

27/12/2022

-

08:01

DIGNUTA BORBENA GOTOVOST Vučić obišao jedinice Vojske između Kraljeva i Raške, razgovara sa Srbima s Kosova
DIGNUTA BORBENA GOTOVOST Vučić obišao jedinice Vojske između Kraljeva i Raške, razgovara sa Srbima s Kosova - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović, Bojan Slavkovic, Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Srbi na severu Kosova i Metohije 18 dana protestuju na barikadama, zahtevajući oslobađanje svojih uhapšenih sunarodnika, povlačenje specijalnih snaga kosovske policije sa severa pokrajine i povlačenje tajnih spiskova za nova hapšenja Srba. Barikade su i dalje na glavnim magistralnim pravcima na severu Kosova i Metohije.  

Ključni događaji:

  • Srbi na severu Kosova i Metohije 18. dan na barikadama
  •  Vučić večeras obišao jedinice VS između Kraljeva i Raške, tokom noći razgovori sa Srbima s Kosova
  • Letonski general: Jedan od ciljeva pucnjave najverovatnije bilo uklanjanje barikada
  • Svečlja demantuje da je Priština podigla stanje pripravnosti
  • Protest u Tirani ispred srpske ambasade
  • Vučić se sastao sa patrijarhom Porfirijem
  • Vučević: Vojska Srbije u najvišem stepenu borbene gotovosti
  • EU: Odmah vratiti slobodu kretanja, uključujući i za verske vođe
  • Gašić: MUP-u naloženo podizanje pune borbene gotovosti
  • Krizni štab Srba sa severa Kosmeta: Srbi ne napadaju ni Kfor ni Euleks
  • Vučić: Posle naoružavanja Albanaca i podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja na severu Kosova iz minuta u minut

00.10 Kosovska policija zatvorila prolaz preko Merdara iz pravca Podujeva

Dok traje protest kod Merdara, kosovska policija je zatvorila prolaz preko punkta iz pravca Podujeva, tako da se ne može ni peške, javlja dopisnik RTS-a. Ministarstvo spoljnih poslova u Prištini pozvalo je sve koji na Kosovo putuju preko centralne Srbije da izbegavaju punkt Merdare i koriste druge, zbog protesta raseljenih Srba koji blokiraju prilaz punku iz pravca Kuršumlije.

 

Euronews Srbija

23.50 Vučić s Mojsilovićem obišao pripadnike VS u garnizonu u Raški

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je večeras zajedno sa načelnikom Generalštaba, generalom Milanom Mosilovićem, pripadnike Vojske Srbije u Raški.

''Ponoćna šetnja sa načelnikom Generalštaba VS Milanom Mojsilovićem u našem garnizonu u Raški. Veliko hvala svim vojnicima, policajcima i pripadnicima BIA na hrabrosti i posvećenosti u očuvanju vitalnih interesa naše zemlje i opstanku srpskog naroda na Kosovu i Metohiji'', objavio je Vučić na Instagram nalogu ''buducnostsrbijeav'', pored zajedničke fotografije sa generalom Mojsilovićem. 

 

21.47 Vučić večeras razgovara sa Srbima s Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je večeras završio obilazak dela jedinica Vojske Srbije između Kraljeva i Raške.

''Negde između Kraljeva i Raške. Završio obilazak dela jedinica naše vojske, naših junaka i pošao na sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova. Verujem u pravdu i pravo, ali više od svega u srpsku mudrost, ali i snagu i odlučnost. Živela slobodarska Srbija!'', poručio je predsednik Srbije na Instagram nalogu ''buducnostsrbijeav''.

21.29 Blokada na Merdaru

Grupa meštana i raseljenih Srba se okupila ispred prelaza Merdare sa strane centralne Srbije iz pravca Kuršumlije ka Merdaru i blokirali su put sa nekoliko traktora i kamiona, javila je dopisnica Euronews Srbija. Očekuju, kako su rekli, da im se pridruži još ljudi. Na putu se u oba smera stvorila kolona vozila.

Euronews/Anđelka Ćup

 

21.21 Brnabić: Demokratija i vladavina prava će preovladati, zato su tu barikade

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kritikovala je večeras predsednicu Kosova Vjosu Osmani zbog njenih optužbi na račun Srbije i predsednika Aleksandra Vučića.

"Konačno (!), u potpunosti se slažem sa gospođom Osmani: demokratija i vladavina prava će preovladati. Zato su tu barikade. Srbi štite svoje pravo glasa (koje ste im oduzeli), pravo na pravedno suđenje (koje ste im uskratili) i Briselski sporazum. Oni će pobediti i Kurti će biti poražen", poručila je Brnabić na Tviteru.

Osmani je prethodno na Tviteru optužila Srbiju i predsednika Vučića da stoje iza napada na novinare na severu KiM, navodeći da će srpske vlasti ''propasti'', a ''da će prevladati demokratija i vladavina prava''.

 

 

20.40 Vučić večeras obilazi jedinice VS između Kraljeva i Raške

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obilazi večeras jedinice između Kraljeva i Raške, potvrđeno je Tanjugu iz Predsedništva Srbije  U narednim satima, predsednik Vučić, ministar odbrane Miloš Vučević, ambasador Marko Đurić i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković razgovaraće sa predstavnicima Srba sa severa KiM u kasarni u Raškoj. Očekuje se da razgovori traju do ranih jutarnjih sati.

18.42 Petković Rodeu: Kako to da niste osudili zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju novinarki RTS

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković je na reagovao na objavu nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea na Tviteru povodom napada na ekipu Kljana Kosova u Zubinom Potoku. Rode je naveo da nemačka ambasada snažno osuđuje nasilje nad novinarima i zatražio da se medijima omogući da rade slobodno i bez straha od nasilja. 

"Ambasadore kako to da niste osudili zabranu ulaska na KiM novinarki RTS-a Svetlani Vukmirović? Da li albanski novinari vrede više ili je problem u Svetlaninom izveštavanju o životu Srba na KiM?! Svi novinari treba da imaju jednaka prava, zar ne?", upitao je Petković na Tviteru.

Novinarki Radio-televizije Srbije Svetlani Vukmirović danas ponovo nije dozvoljeno da uđe na KiM, nakon što je i juče vraćena sa administrativnog prelaza Merdare.

17.16 Letonski general: Jedan od ciljeva pucnjave najverovatnije bilo uklanjanje barikada

Komandant letonskih snaga u sastavu Kfora, general-potpukovnik Leonids Klanin, ocenio je danas da je cilj pucnjave u blizini patrole letonskog Kfora u nedelju uveče "najverovatnije bilo uklanjanje barikada".

"Najverovatnije je da je jedan od ciljeva ove provokacije bio uklanjanje barikada, kako bi se ljudi slobodnije kretali", rekao je Klanin za „Baltik tajms”.

Letonski general misli da je cilj onih koji su pucali bio da "smanji aktivnosti Kfora između sukobljenih strana". Kaže i da je svrha međunarodnih bezbednosnih snaga na Kosovu i Metohiji smanjenje tenzija.

17.12 Svečlja demantuje da je Priština podigla stanje pripravnosti

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja, demantovao je da je Priština podigla stanje pripravnosti, prenosi KoSSev. 

„Upravo je Srbija, pod uticajem Rusije, podigla stanje vojne gotovosti, te naređuje podizanje novih barikada, kako bi opravdala i zaštitila kriminalne grupe koje terorišu posebno građane srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu“, napisao je Svećlja na Fejsbuku.

15.02 Vučević i Mojsilović obišli pripadnike VS i policije koji su duž administrativne linije

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su deo jedinica Vojske Srbije i policije koji se nalaze duž administrativne linije i tom prilikom se uverili u visok moral i spremnost pripadnika Vojske i policije da brzo i odlučno izvrše sve postavljene zadatke, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

14.52 Protest u Tirani ispred srpske ambasade

"Kosovo i Albanija su jedno" bila je glavna parola na današnjem protestu u Tirani održanom kao odgovor na barikade na Severu Kosova, ispred ambasade Republike Srbije. Protest koji je okupio pedesetak ljudi, održan je u organizaciji Organizacionog saveta Narodne skupštine Albanije i Unija civilnog društva Albanije, javlja reporterka Euronews Srbija.

14.45 Velići demantovao navode da su albanske sudije prebačeni na jug

Bekim Velići, potpredsednik Osnovnog suda u Severnoj Migtrovici demantovao je izveštaje da se osoblje ovog suda preselilo u južni deo grada. On je rekao da zbog barikada ne mogu do zgrade suda i da čekaju da se stvori situacija da se vrate u kancelarije na severu, javlja reporterka Euronews Srbija.

14.22 Pretučen vlasnik pekare jer nije želeo da zatvori radnju

Danas je u Kosovskoj Mitrovici pretučen Albanac, inače vlasnik pekare na ulasku iz južnog u severni deo grada, javlja reporterka Euronews Srbija. Njega su pretukla dva muškarca albanske nacionalnosti zato što vlasnik nije želeo da zatvori objekat po naređenju napadača, koji su uhapšeni na licu mesta.

Euronews

14.17 Bocan-Harčenko: Zabrana patrijarhu da ode na KiM van granica razuma

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas kao apsolutno neprihvatljivu odluku Prištine da patrijarhu SPC Porfiriju zabrani odlazak na Kosovo, a koja se, kako smatra, uklapa u njihovu nameru da se zabrani ili uništi pravoslavlje.

"Zabrana patrijarhu da ode na srpske svetinje na KiM je van svakih granica razuma", rekao je Bocan-Harčenko za Tanjug i dodao da je važno da se govori i o uzrocima i razlozima za takvu situaciju.

Kao agresivno ponašanje Prištine, ocenio je to što je od patrijarha traženo da da antisrpske izjave.

"U pitanju je potez kojim Priština želi da se zabrani ili potpuno uništi pravoslavlje i srpske crkve na KiM", rekao je on.

Bocan-Harčenko je naglasio da je važno da se vratimo na uzroke i razloge takvog stanja.

"Nemogućnost EU da obavlja i vodi razgovor koji bi bili plodni i sa nekim rezultatom, to je potpuni krah Briselskih pregovora", rekao je ruski ambasador Bocan-Harčenko.

13.35 Vučić: Albancima i delu međunarodne zajednice odgovara proterivanje Srba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se trenutno vode razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice koji su teški, dinamični i ozbiljni.

"Moramo da zastupamo interese srpskog naroda na KiM, nisu izašli na barikade jer im je to palo na pamet. Najsmešnije je kad tzv ministar kaže da bismo mi da napadnemo njihov teritorijalni integritet. Oni, koji su zajedno sa NATO zemljama otmali, gazili teritorijalni integritet Srbe, gaze ga i dan danas, ponašaju se suprotno Rezoluciji 1244, Kumanovskom, Briselskom sporazumu... Još se drznu da pričaju gluposti o teritorijalnom integritetu, oni tobože sa Zapada prete da curi vreme pa će pustiti Kurtija da izvrši sve što treba", rekao je Vučić. Opširnije u posebnom tekstu.

Euronews/Slaven Dimitrić

 

13.20 Patrijarh: Tenzije su dosegle tačku koju niko ne želi

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije izjavio je danas nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučičem da je situacija Kosovu i Metohiji veoma ozbiljna i da su tenzije dosegle tačku iz koje mogu da se otvore putevi koje niko od nas ne želi i koji nas ne bi odveli u nešto što bi donelo mir i kakvu takvu ravnotežu. Opširnije u posebnom tekstu.

Euronews/Slaven Dimitrić

 

12.57 Brnabić: Kurti pokazuje da želi da nema Srba na KiM, Srbija spremna da ih zaštiti

Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je danas da podizanje borbene gotovosti policije i vojske znači da je Srbija spremna da reaguje ukoliko neko napadne Srbe na KiM dodajući da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti svojim ponašanjem pokazuje da jedino što želi jeste da Srba nema na Kosovu i Metohiji.

Brnabić je nakon konferencije "Talenti na okupu", odgovarajući na pitanja novinara da prokomentariše poslednja dešavanja na KiM, kazala da je Kurti uspeo da u 2022. godini napravi pun krug neverovatnih besprizornih provokacija i jednostranih poteza.

"Prekršio je sve sporazuma i kada kažem pun krug mislim da je počeo sa tim da je ukinuo pravo glasa Srbima u januaru, do toga da je zabranio patrijarhu SPC Porfiriju da uđe na KiM", kazala je Brnabić.

Na pitanje šta znači podizanje borbene gotovosti vojske i policije, Brnabić je kazala da to znači da je Srbija spremna da ukoliko neko napadne Srbe na KiM reaguje.

Ističe da je je situacija na KiM iz dana u dan sve ozbiljnija i da je sve više tenzija.

"Kurti je počeo da preti ljudskim žrtvama, nasilnim uklanjanjem barikada i ja se nadam da će biti dovoljno razuma kod međunarodnih partnera da takve stvari ne dozvole", ukazuje premijerka.

Kako kaže, Srbi samo traže osnovna ljudska prava, da se ne hapse bez dokaza, da ih ne maltretiraju, kidnapuju, da advokat može da dođe do uhapšene osobe, da porodice ne budu bez ikakvog kontakta po 14, 15 dana sa svojim članovima, implementaciju međunarodnih sporazuma, da ne postoje tajne liste i spiskovi za hapšenje i u skladu sa Briselskim sporazumom da se kosovska policija i njihove specijalne jedinice povuku sa severa Kosmeta.

"To ne da nisu veliki zahtevi, već minimalni i čini mi se da u 21. veku ne treba ni da se priča o njima. Da ne pustite patrijarha da dođe i poseti Patrijaršiju, Srbe na KiM i to u vreme praznika je nešto što Kurtijevim saveznicima treba da pokaže jasno o kakvom se čoveku radi i kako on vidi poštovanje prava Srba sa KiM", poručila je premijerka.

12.40 Kosovska Mitrovica: Albanske sudije prešle iz severnog u južni deo grada

Albanske sudije, kao i celokupno osoblje krivičnog odeljenja Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici, koje je radilo u objektu tog suda u severnom delu grada, prešli su danas u objekat suda u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde se nalazi građansko odeljenje, javlja reporterka Euronews Srbija.

Inače, na osnovu Briselskog sporazuma, deo albanskih sudija i ostalog osoblja počeo je 2017. godine da radi zajedno sa srpskim sudijama u objektu suda u severnom delu Kosovske Mitrovice.

12.22 Počeo sastanak Vučića i patrijarha Porfirija

Sastanak predsednika i patrijarha, koji je počeo u 12 sati, održava se dan nakon što je poglavaru Srpske pravoslavne crkve Porfiriju zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju i odlazak u Pećku patrijaršiju uoči Božića.

Patrijarh je naveo nakon zabrane da je krenuo u prvo i najvažnije sedište svoje crkve kako bi uoči Božića bio sa svojim narodom, ali da su vrata njegovog doma za njega bila zaključana.

"Kao patrijarh, krenuo sam u prvo i najvažnije sedište svoje crkve. Kao sveštenik, krenuo sam da budem sa svojim narodom uoči najradosnijeg praznika. Kao građanin, krenuo sam u svoju kuću, u svoj dom", naveo je patrijarh juče na svom Instagram nalogu.

Dodao je da su vrata na njegovom domu za njega zaključana, a da se on moli Bogu da otključa srca onih koji su ih zatvorili i da ljubav Božića i rođenja Spasitelja dodirne um i savest svih ljudi.

Instagram.com/porfirije_patrijarh

 

Predsednik Vučić je, povodom zabrane ulaska patrijarhu Porfiriju na KiM, naglasio da se to nikad u istoriji nije dogodilo.

"I baš ih briga. Besmisleno saopštenje, nevažno... Ali će i dalje da govore samo o srpskim barikadama koje su samo znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da budu svoji na svome i ništa više", naveo je predsednik na svom Instagram nalogu "buducnostsrbijeav".

Posle sastanka planirane su izjave za medije. Predsednik Vučić i patrijarh Porfirije sastali su se i sinoć.

09.57 Kurti: Iza ratobornih barikada stoji Beograd

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da su barikade na Kosovu barikade ljudi "u tamnim uniformama, ljudi koji su ćelavi, sa bradama i koji imitiraju Dražu Mihailovića", ocenivši da su to "ratoborne barikade" i da "nije moguće" da su građani samoinicijativno postavili barikade već da iza toga "stoji Beograd".

Kurti je u intervjuu za portal Istraga.ba, koji je preneo Kossev, ocenio da su to "Vagner barikade". Ponovio je da je Kfor zatražio dodatno vreme kako bi se barikade uklonile, ali da je rok "pitanje dana" i da će kosovske vlasti same da ih uklone ukoliko ova misija NATO to ne učini.

"Ne znaju ništa drugo nego da ponavljaju greške iz devedesetih kada su napravili barikade po Bosni, po Hrvatskoj. Znači, na neki način, oni znaju samo da ponavljaju sebe", rekao je Kurti.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Ocenio je da "ako ponavljaš sebe, onda pripremaš neuspeh" i dodao da misli da će barikade doživeti neuspeh. "Mislim da je dosta toga povezano sa Srbima koji dolaze iz Srbije. I na slikama po društvenim mrežama se vidi kako se hvale i kako obožavaju i Kremlj i Vagnerovce", rekao je Kurti.

Govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića, Kurti je rekao da je Ivanovića "pobedila stranka koja je dobila izbore i koja je bila pod kontrolom Beograda" i da ga je "potom ga neko iz te struje ubio".

O pozivima Zapada da bude formirana Zajednica srpskih opština Kurti kaže da je formiranje tog tela bez priznanja nezavisnosti Kosova "kao pita bez tepsije, a to ne može".

09.54 U Bošnjačkoj mahali plakati za bojkot srpske robe

U etnički mešovitom naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice osvanuli su plakati na albanskom jezikom sa pozivom za bojkot srpske robe, javlja reporterka Euronews Srbija. Nedavni statistički podaci privremenih institucija samouprave u Prištini, koje su objavili prištinski mediji, pokazuju da uvoz proizvoda iz centralne Srbije na KiM,  i dalje raste, a da je do novembra uvezena roba vredna više od 340 miliona evra, prenosi RTS.

Zamenik generalnog direktora Agencije za investicije i podršku preduzetništvu Zef Dedaj potvrdio je da je, kada se posmatra region, na KiM najviše robe stiglo iz centralne Srbije.

Euronews/Vladislav Ćup

 

09.30 I na mostu kod Dudinog Krša barikada

Srbi sa severa Kosova i Metohije postavili su jutros još jednu barikadu, čime je blokiran ulaz u severni deo Kosovske Mitrovice iz pravca Dudinog Krša. Barikada je postavljena na mostu koji iz Dudinog Krša vodi prema Tehničkoj školi, prenosi Kosovo onlajn.

Na mostu je parkiran kamion, čime je i taj prilaz prema severnom delu Kosovske Mitrovicw zatvoren.

Jutros je napravljena i nova barikada u Bošnjačkoj mahali u blizini Tehničke škole, pa se od danas u Severnu Mitrovicu može ući samo iz pravca mešovitog naselja Suvi Do.

Barikade u Bošnjačkoj mahali i na mostu kod Dudinog Krša su prve u opštini Severna Mitrovica.

09.12 Petković: Znamo šta Priština priprema, učinićemo sve da zaštitimo naš narod na KiM

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da službe države Srbije rade svoj posao na najbolji mogući, da Beograd zna šta sve Priština planira i priprema i da će učiniti sve da zaštiti srpski narod na KiM.

"Mi smo spremni da sačuvamo mir, ali i da odgovorimo na svaku vrstu pretnje koja dolazi od Prištine", izjavio je Petković za RTS.

Istakao je da se pogrom i "Oluja" neće ponoviti, da naš narod treba da zna da iza sebe ima državu Srbiju,  koja je spremna da zaštiti živote svojih ljudi.

Petković je rekao da srpski narod nikoga ne napada, da ne želimo sukobe, a da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti želi da napadne goloruki srpski narod.

"Mi smo spremni da sačuvamo mir, ali i da odgovorimo na svaku vrstu pretnje koja dolazi od Prištine", istakao je Petković.

Ukazao je da su barikade demokratsko mirno sredstvo našeg naroda da izrazi nezadovoljstvo jer doživlajva teror od Aljbina Kurtija svakog dana.

FoNet/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

 

Kako kaže, to što je vojska podigla nivo borbene gotovosti do upotrebe oružane sile, kao i jedinice MUP-a, jeste odgovor Srbije na neposrednu ratnu pretnju i sve ono što Priština čini s obzirom da je podigla nivo svoje borbene gotovosti spremajući svoje jedinice da napadne srpski narod na severu KiM.

"Dogorelo je do noktiju, mi činimo sve da sačuvamo mir, pre svega predsednik Aleksandar Vučić, ali kada sa druge strane imate Kurtija koji izjavljuje da je pitanje trenutka kada će ukinuti barikade, da će biti povezano sa ubistvima, onda je to pretnja", kazao je Petković.

Dodaje i da Priština pokušava da napravi narativ da oslobođaju sever Kosova i Metohije od nekih kriminalaca.

"Ti kriminalci po njihovom su naše majke, rođaci, braća, nisu nikakvi kriminalci, ali izražavaju svoj protest jer očigledno nema ko da čuje njihov glas u Evropi da su obespravljeni", naveo je direktor vladine Kancelarije.

08.55 Zečević: Situacija je veoma opasna

Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije u razgovoru za Euronews Srbija kaže da je odluka predsednika države Aleksandra Vučića da podigne stepen borbene gotovosti vojske i policije, sigurno zasnovana na nekim obaveštajnim informacijama koje dogovore da su Albanci spremni za napad na Sever Kosova.

"U prilog tome ide činjenica da su mobilisali 1.500 ljudi, navodne Vojske Kosova koja bi trebalo da interveniše na Severu. Pošto je Srbija stavila do znanja da neće tolerisati nasilje nad Srbima na Kosovu donela je ovakvu odluku. Otvaraju se mnoga pitanja te političke taktike Srba na severu - da li napuštati institucije ili formirati ZSO, da li je blokada puteva jedino moguće rešenje i najbolji vid političkog protesta. Situacija je takva da, s obzirom na pretnje Prištine, Srbija odgovora spremnošću da zaštiti narod na Severu Kosova", kaže Zečević.

Kako kaže, tako napeta situacija može eskalirati u pokušaj nasilnog uklanjanja barikada, ljudskih žrtava, ali i destabilizaciji stanja na Severu, kao i direktan sukob kosovskih snaga sa MUP-om Srbije i Vojskom Srbije.

"Prema tome, vrlo je situacija opasna i bilo bi potrebno da se strasti smire i da se pronađe određeno političko rešenje koje je zasnovano na uzajamnim ustupcima u ovoj situaciji. Na ustupcima prema Srbima, koji bi s njihove strane deeskalirali situaciju, i ustupku Srba da omoguće slobodu kretanja", ističe on.

Euronews

08.15 Nova barikada u severnom delu Kosovske Mitrovice

Barikada napravljena od nekoliko kamiona natovarenih kamenjem i peskom podignuta je tokom noći u severnom delu Mitrovice u ulici Knjaza Miloša, koja sa istočnog mosta iz južnog dela grada, iz pravca Bošnjačke mahale vodi u centar grada, javlja reporterka Euronews Srbija. Podignuta je i barikada na novom mostu koji iz severnog dela Mitrovice vodi na magistralni put Mitrovica - Raška. Barikada u ulici Knjaza Miloša je prva postavljena u gradskom jezgru. Pored te barikade može se proći peške, ali za automobile se koriste drugi sporedni putevi.

07.30 Vučić se sastao sa patrijarhom Porfirijem

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u ponedeljak veče sa patrijarhom srpskim Porfirijem, rečeno je Tanjugu u Predsedništvu Srbije. Vučić i patrijarh sastali su se nakon što je patrijarhu zabranjen ulazak na KiM.

Tanjug

07.00 Gašić: MUP-u naloženo podizanje pune borbene gotovosti i stavljanje pod komandu Generalštaba

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gačić saopštio je sinoć da je po naređenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića naložio podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a

"Shodno naređenju predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske i oružanih snaga Srbije Aleksandra Vučića, naložio sam podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a, Žandarmerije, SAJ-a i Policijske brigade, koliko odmah da se stave pod komandu načelnika Generalštaba i posednu položaje predviđene operativnim planom“, izjavio je Gašić nakon što je  Vučić naložio da se preduzmu sve mere kako bi se zaštitio srpski narod na Kosovu, a Aljbin Kurti naredio prebacivanje svojih snaga na sever Pokrajine, saopšteno je iz MUP.

06.45 Vučević: Vojska Srbije u najvišem stepenu borbene gotovosti

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vućić naredio je da Vojska Srbije bude u najvišem stepenu borbene gotovosti, izjavio je sinoć ministar odbrane Miloš Vučević. 

"Predsednik Srbije kao vrhovni komandant je večeras naredio da  Vojska Srbije od noćas bude u najvišem stepenu borbene gotovosti odnosno pripravnosti do nivoa upotrebe oružane sile, odnosno oružanog potencijala Vojske Srbije", rekao je Vučević za Tanjug. 

Kako ja naveo, "to nas podiže na najviši nivo do akcije koji sprovodi Vojska Srbije čuvajući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i štiteći sve građane Srbije i sprečavajuči progrom i teror nad Srbima ma gde žive". Opširnije u odvojenoj vesti.

06.30 Vučić: Posle naoružavanja Albanaca i podizanja njihove borbene gotovosti, preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je preko svog Instagram naloga poručio da zvaničnici srbije daju sve od sebe da sačuvaju mir i stabilnost.

"Nažalost, nas nisu hteli da slušaju ili ih nije mnogo ni interesovalo da nas čuju. Danas je i patrijarhu srpskom gospodinu Porfiriju zabranjen ulaz na Kosovo i Metohiju, nikada se to u istoriji nije dogodilo i baš ih briga, besmisleno saopštenje, nevažno. Ali će i dalje da govore samo o srpskim barikadama koje su samo znak nezadovoljstva i borbe srpskog naroda da budu svoji na svome, ništa više", naveo je predsednik.

On je građane obavestio da smo "u teškoj situaciji, ali da ćemo dati sve od sebe i da ćemo brinuti na svaki način kako da sačuvamo mir i stabilnost",

"I ne samo to, nego i kako da sačuvamo naš narod na severu Kosova i Metohije. U skladu sa tim, a posle naoružavanja Albanaca i posle podizanja njihove borbene gotovosti preduzeću sve mere da zaštitimo naš narod i sačuvamo Srbiju", rekao je Vučić.

 

 

 

Komentari (0)

Srbija