Politika

Petković: Dobili smo garancije za ispunjenje tri zahteva, Vučić zamolio da se povuku barikade

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/12/2022

-

17:07

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopšitio je danas da su stigle dobre vesti i nikada jače garancije od SAD i EU kada je reč o zahtevima Srba koji su uslov za povlačenje s barikada.

Petković je na konferenciji za novinare rekao da je Vučić zamolio Srbe u današnjem razgovoru da se povuku sa barikada, a da su mu oni rekli da isključivo njemu veruju i da su jedine garancije koje prihvataju njegove garancije.

"Zamolili su da se vrate na KiM da razgovaraju sa Srbima, pa će se nakon toga uputiti u centralnu Srbiju gde će se sresti sa predsednikom Vučićem i nakon toga ćemo videti kakva je njihova odluka", kazao je Petković.

On je rekao da će se u narednim danima nastaviti borba za ispunjenje zahteva za povratak Srba u institucije, a to je formiranje ZSO na koje Srbi čekaju punih 10 godina.

Petković je podsetio da je jedan od zahteva bio da Dejan Pantić bude pušten na slobodu i da će on već večeras biti sa svojom porodicom i da je na prostor centralne Srbije stigao Nikola Nedeljković koga su sačekali njegovi roditelji i koji je bio uhapšen na Vidovdan.

Tanjug

"Radimo i na ukazivanje neophodnosti puštanja Miljana Adžića koji je uhapšen samo zato jer je bio deo mirnih protesta prošle godine u Zvečanu", naveo je Petković.

Kako kaže Petković, sada Kurti preti i tužiocima i sudijama koji su doneli odluku vezanu za Pantića želeći da zna ko su oni kako bi ih progonio.

On je dodao da je stigla zvanična objedinjena izjava SAD i EU odnosno garancije u kojoj se ispunjava drugi uslov Srba i potvrđuje se da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje građana zbog učešća u mirnim protestima i barikadama, da ne postoje liste za hapšenje i da neće biti progonjeni, procesurani i hapešeni Srbi na barikadama i ovim i u julu i proše godine.

Tanjug

"Treći element zahteva Srba sa Kim uključuje garancije od KFOR-a, a reč je o potpuno novim potvrdama i garancijama gde se jasno kaže da Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever bez prethodne duple saglasnosti komandanta Kfora ali i četiri gradonačelnika sa severa KiM". rekao je Petković.

Ta izjava, dodao je Petković, postaje izvor formalnog i materijalnog prava, jedna vrsta sporazuma.

"Imamo dogovor koji se odnosi na sve strane, koji uključuje i Beograd, ali i srpski narod na severu KiM, to pokazuje neophodnost poštovanja svega do sada dogovorenog", kazao je Petković.

On je rekao da će se u narednim danima nastaviti borba za ispunjenje zahteva za povratak Srba u institucije, a to je formiranje ZSO na koje Srbi čekaju punih 10 godina.

Direktor kancelarije za KiM je naveo da je nakon ovih garancija predsednik Srbije Aleksandar Vučić vodio u Beogradu razgovore s predstavnicima Kosovskih Srba i predočio im sadržaje dokumenata i zamolio ih da se povuku s barikada.

"Srbi su saslušali i ponovili da isključivo predsedniku veruju i najkonkretnije rekli da isključivo njemu veruje di da jedino njegove garancije prihvataju. Zato su zamolili da se vrate na KiM, razgovaraju sa ostalim Srbima na barikadama, predoče sadržaj ovih izjava a nakon toga će se uputiti u pravcu centralne Srbije gde će se sresti i s predsednikom Srbije i nakon toga ćemo videti kakva je odluka kada je reč o povlačenju s barikada", naveo je Petković.

Komentari (0)

Srbija