Politika

Nemačka vlada: Srbi što pre da uklone barikade na Kosovu, Priština da prihvati raniji dogovor oko ZSO

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, DW

28/12/2022

-

17:33

Nemačka vlada: Srbi što pre da uklone barikade na Kosovu, Priština da prihvati raniji dogovor oko ZSO
Tanjug/AP/Bojan Slavković - Copyright Tanjug/AP/Bojan Slavković

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada traži da se barikade, koje su pre 19. dana podigli kosovski Srbi, uklone što pre, dok se od Prištine traži da prihvati primenu ranije dogovorenog u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO), izjavio je portparol nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

On je rekao da je nemačka vlada veoma zabrinuta zbog najnovijih tenzija na severu Kosova, kao i da se od Srbije očekuje konstruktivan pristup, prenosi Dojče vele pozivajući se na DPA.

"Nacionalistička retorika, kakvu smo poslednjih nedelja čuli iz Srbije, potpuno je neprihvatljiva", rekao je portparol i dodao da pojačano vojno prisustvo u blizini administrativne linije sa Kosovom takođe "šalje pogrešan signal". 

Nemačka vlada zato zahteva: "Ilegalne barikade koje su podigli kosovski Srbi moraju biti uklonjene što je pre moguće".

Istovremeno, kako piše DW, navodeći izjavu portparola nemačkog Ministarstva, Kosovo mora da prihvati primenu ranije dogovorenog u vezi sa Zajednicom srpskih opština. Oni takođe dodaju i da podržavaju tekuće razgovore izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

Podsetimo, Srbi na severu Kosova i Metohije 19 dana protestuju na barikadama i imaju tri zahteva: oslobađanje svojih uhapšenih sunarodnika, povlačenje specijalnih snaga kosovske policije sa severa Pokrajine i povlačenje tajnih spiskova za nova hapšenja Srba. Detaljnije o tome možete da pročitate u posebnom blogu.

Za sada, barikade su i dalje na magistralnim pravcima na severu KiM, a očekuje se da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić večreas, ovim povodom, razgovarati sa predstavnicima Srba na Kosovu. Naime, kako je saopštio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, Vučić će večeras u 19 sati helikopterom otići u pravcu administrativne linije.

Petković je takođe danas saopštio i da su stigle dobre vesti i nikada jače garancije od SAD i EU po ovom pitanju, ali i dodao da će se u narednim danima nastaviti  borba za ispunjenje zahteva za povratak Srba u institucije, a to je formiranje ZSO na koje Srbi čekaju punih 10 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija