Politika

RERI zatražio nadzor na gradilištu mosta u Novom Sadu: "Dozvole izdate bez procena uticaja na životnu sredinu"

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

29/12/2022

-

14:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Regulatorni institut za održivu energiju i životnu sredinu (RERI) zatražio je vanredni inspekcijski nadzor na gradilištu novog mosta u Novom Sadu i zaustavljanje radova zbog nezakonitosti koje su uočili u proceduri izrade Plana generalne regulacije mosta i izdavanju građevinskih dozvola. Na konferenciji za novinare u Novom Sadu saopštili su da su najmanje dve građevinske dozvole izdate bez urađene studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Otkada su sredinom oktobra, uz podršku policije, radnici najpre postavili ogradu, a potom započeli deminiranje terena na Šodrošu, na gradilištu novog mosta nije bilo većih radova. Nakon što su građevinske mašine oborile pojedina stabla, izuzev portira, na budućoj trasi mosta nema ni mašina ni radnika.

Na informativnim tablama stoji podatak o izdatim privremenim građevinskim dozvolama za prvu i drugu fazu radova, odnosno za izgradnju privremenih mostova i saobraćajnica sa kojih će se dalje podizati četvrti novosadski most.

Direktor RERI-ja Mirko Popović ističe da je izgradnja ovog mosta i obilaznice s pravom izazvala veliku zabrinutost i burnu reakciju građana.

Arhitekte i pravnici iz RERI-ja analizirali su usvojenu plansku dokumentaciju, objavljenu u Službenom glasniku grada. Zvanična informacija je je, pojašnjavaju, da za takav projekat nije neophodno raditi stratešku procenu uticaja na životnu sredinu, jer je za prethodna tri plana koja pokrivaju isto područje, takva procena već rađena.

"Od ova tri plana generalne regulacije je zapravo rađena procena uticaja za samo jedan plan. Ono što se dogodilo prema našem uverenju i našoj analizi jeste da je zapravo krivotvorena javna isprava, odnosno da je krivotvoreno rešenje koje kaže da se ovaj proces ne treba ponavljati", kaže pravnik u RERI-ju Jovan Rajić.

Iz RERI-ja ističu da su zbog tog saznanja u februaru podneli krivičnu prijavu protiv v.d. načelnika Gradske uprave za urbanizam, ali da iz tužilaštva posle deset meseci dobijaju samo informaciju da je prikupljanje obaveštenja u toku. 

"Imamo sve neophodne građevinske dozvole, tehnička dokumentacija se izrađuje u skladu sa zakonom i pravilima i normama struke. Tako da zaista ne bih mogao da komentarišem, jer nisam se uputio jasnije u ono što oni tvrde", rekao je zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada dodaje da mu je drago što tvrdnje iznose na ovaj način, a ne, kako je rekao na ulici, ili rušenjem gradilišne ograde. Na pitanje da li je studija o proceni uticaja na životnu sredinu urađena u proceduri izrade Plana generalne regulacije i pre izdavanja građevinskih dozvola, odgovara:

"U okviru onih tehnička dokumentacija je urađena u kojoj zakon propisuje".

Ipak iz RERI su imali još nekoliko pitanja za grad, za koje odgovore još uvek nisu dobili – zašto se izgradnja privremenih mostova i saobraćajnica posmatra kao zaseban projekat kada je jasno da je to sastavni deo izgradnje budućeg mosta. Dodaju da za njih pitanje nije da li je most potreban ili ne, već u kojoj je meri ispoštovana procedura za projekat od posebnog interesa za državu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija