Politika

Borelj: Diplomatija prevladala, nasilje nikad ne može da bude rešenje, potreban hitan napredak u dijalogu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2022

-

15:43

Borelj: Diplomatija prevladala, nasilje nikad ne može da bude rešenje, potreban hitan napredak u dijalogu
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je smirivanje tenzija na severu Kosova, a na Tviteru je napisao da "nasilje nikad ne može da bude rešenje", te pozdravio "odgovorno rukovodstvo predsednika Vučića i premijera Kurtija".

"Diplomatija je prevladala u deeskalaciji tenzija na severu Kosova. Nasilje nikada ne može da bude rešenje. Pozdravljamo odgovorno rukovodstvo predsednika Vučića i premijera Kurtija. Veliki timski rad EU, SAD i Kfora. Hvala svima koji su uključeni! Sada nam je potreban hitan napredak u dijalogu", napisao je Borelj.

Podsetimo, nakon 19 dana, koliko su Srbi na severu KiM protestovali na barikadama, odlučeno je da one od danas počnu da se uklanjaju. Ovo je sinoć, nakon tročasovnog razgovora s kosovskim Srbima u kasarni "Stefan Nemanja" u Raškoj, saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kosovski Srbi juče su odlučivali su o uklanjanju barikada nakon što su, kako je rekao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, ispunjena tri uslova. Policajac Dejan Pantić, koji je bio uhapšen 10. decembra, iz zatvora je sinoć stigao svojoj kući.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija