Politika

UKLANJAJU SE BARIKADE NA KOSOVU Kfor pozdravlja odluku, Lajčak: Ne dozvoliti da situacija ponovo dođe u novu krizu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2022

-

08:14

UKLANJAJU SE BARIKADE NA KOSOVU Kfor pozdravlja odluku,  Lajčak: Ne dozvoliti da situacija ponovo dođe u novu krizu
UKLANJAJU SE BARIKADE NA KOSOVU Kfor pozdravlja odluku, Lajčak: Ne dozvoliti da situacija ponovo dođe u novu krizu - Copyright Tanjug/AP/Bojan Slavković, Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa
Nakon 19 dana, koliko su Srbi na severu KiM protestovali na barikadama, odlučeno je da one od danas počnu da se uklanjaju. Ovo je sinoć, nakon tročasovnog razgovora s kosovskim Srbima u kasarni "Stefan Nemanja" u Raškoj, saopštio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
 
Kosovski Srbi juče su odlučivali su o uklanjanju barikada nakon što su, kako je rekao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, ispunjena tri uslova. Policajac Dejan Pantić, koji je bio uhapšen 10. decembra, iz zatvora je sinoć stigao svojoj kući; KFOR je juče saopštio da je KBS-u potrebna njihova saglasnost za odlazak na sever Kosova, a SAD i EU su iznele garancije da neće biti hapštenja i procesuiranja Srba zbog mirnih protesta i barikada na KiM.
 

Ključni događaji:

  •  Uklanjaju se barikade na severu
  • Ukinuto stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije
  • Lajčak:Važno da se ne dozvoli da situacija ponovo dođe u novu krizu
  •  Hil za Euronews Srbija: Važno je iskoristiti zalet ka političkom rešenju za Kosovo, napori u tom pravcu posle praznika 
  • Francuski MIP pozdravlja uklanjanje barikada, poziva na napredak ka sporazumu
  • Vučić nakon sastanka sa kosovskim Srbima: Danas prepodne počinje uklanjanje barikada, ali nepoverenje ostaje
  • Razgovori predsednika Vučića sa predstavnicima Srba sa Kosova trajali do kasno u noć
  • Dejan Pantić sinoć je pušten iz zatvora nakon čega je stigao kući
  • Predsednik Vučić odložio svoju godišnju koferenciju i najavio da će je održati pred Božić
  • Grenel za Euronews Srbija: Puštanje srpskog policajca korak ka deeskalaciji, sada Srbi da ukone barikade 
  • KFOR: Kosovskim bezbednosnim snagama potrebna saglasnost za odlazak na sever Kosova
  • EU i SAD pozivaju da se preduzmu mere za hitnu deeskalaciju

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja na severu Kosova iz minuta u minut

23.55 Dečani: Razočarava ćutanje međunarodnih predstavnika na zabranu posete patrijarha

Manastir Visoki Dečani saopštio je da je na dan kada većina hrišćana u svetu slavi Božić patrijarh Srpske pravoslavne crkve drsko vraćen sa administrativnog prelaza i zabranjen mu je ulazak na Kosovo i poseta njegovom istorijskom manastiru. Kako se navodi u objavi manastira na Tviteru, drskost kosovske Vlade prema vođi Crkve koji je više puta pozivao na miran život Srba i Albanaca i apelovao na mir, ne doprinosi izgradnji poverenja.

Isto tako duboko je razočaravajuće i preglasno ćutanje međunarodnih predstavnika na Kosovu tim povodom, dodaje se u objavi manastira. "Nažalost, nijedan kosovski niti međunarodni predstavnik nije osudio ovakvu odluku kosovskih vlasti koja je suprotna kosovskim zakonima i utemeljena na neosnovanim optužbama. Ovo odražava ozbiljan nivo verske diskriminacije na Kosovu", navedeno je u saopštenju.

23.45 Lajčak: Važno je da se ne dozvoli da situacija ponovo dođe u novu krizu

Nivo nepoverenja između dve strane veći je nego ikada ranije, tenzije su i dalje visoke, ali je važno da lideri u Beogradu i Prištini počnu da stvaraju atmosferu pogodnu za produktivne razgovore o normalizaciji odnosa, izjavio je predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak.

On je za Politiko kazao da je ono što je sada zaista važno to da se ne dozvoli da situacija ponovo dođe u novu krizu. Lajčak je ukazao da krajnji rok u martu ima za cilj da naznači ozbiljnost postizanja sporazuma.

"Nadam se da se za nedelju dana nećemo suočiti sa još jednom krizom - ili možemo zaboraviti na normalizaciju", istakao je on. Lajčak smatra da je trenutni tajming idealan da se nađe rešenje, a ukoliko bi se propustio trenutak, spor bi, smatra, u tom slučaju mogao da se razvuče decenijama.

21.10 Hil za Euronews Srbija: Važno je iskoristiti zalet ka političkom rešenju za Kosovo, napori u tom pravcu posle praznika 

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil izjavio je večeras da je važno da se posle januarskih praznika iskoristi zalet ka političkom rešenju za Kosovo. Hil je u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić" na TV Euronews Srbija rekao da misli da će se tada videti napori u tom pravcu i mnogo aktivnosti sa ciljem da se preduzmu potrebni politički koraci u procesu dijaloga, kako bi se pokrenuo napred.


"Ono što želimo da vidimo je politički put da se sve smiri, da se pretvori u jednu normalnu situaciju. To su veliki izazovi, a u međuvremenu imamo krizu", kazao je on. Opširnije u odvojenoj vesti.
Euronews
18.20 Francuski MIP pozdravlja uklanjanje barikada, poziva na napredak ka sporazumu

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova pozdravilo je danas odluku o uklanjanju barikada na severu Kosova i Metohije i pozvalo Beograd i Prištinu da se konstruktivno angažuju, kako bi se smanjila napetost i napredovalo ka sporazumu o normalizaciji odnosa.

"Pozdravljamo najavu brzog uklanjanja barikada na severu Kosova i napore EU i SAD da se postigne taj rezultat. Pozivamo srpske i kosovske vlasti da nastave konstruktivno angažovanje kako bi se smanjile tenzije na terenu i napredovalo ka sporazumu o normalizaciji njihovih odnosa, u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije",  navodi francusko ministarstvo na svom sajtu..

Sve obaveze preuzete u okviru dijaloga treba da budu sprovedene u delo, saopšteno je iz Pariza.

Euronews

18.12 NATO pozdravlja napore za deeskalaciju tenzija: Kfor spreman da interveniše

"NATO pozdravlja napore za deeskalaciju tenzija na severu Kosova. Očekujemo da se sve strane pridržavaju svojih obaveza. Kfor pažljivo prati (situaciju) i spreman je da interveniše ako je potrebno, u skladu sa svojim UN mandatom da održi slobodu kretanja", napisala je danas na Tviteru portparolka NATO Oana Lungesku.

 

16.30 Andrić Rakić: Moguće da se opet nađemo u sličnoj situaciji 

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice rekla je da veliki broj Srba na severu ne oseća da su njihovi zahtevi ispunjeni, naročito kada je reč o specijalnim snagama Kosovske policije.

"To je za mene odgovor na pitanje -  šta dalje? Baš zbog toga što nije rešen taj problem specijalnih jedinica, vrlo je moguće da ćemo u sličnoj situaicji da se nađemo za nedelju ili dve. Dakle, bez sistemnskog rešenja u smislu tenzija koje postoje između Vlade Kosova i srpske zajednice, a koje se najviše menifestuju kroz prisustvo specijalnh jedinica, tepko je zamisliti da će ovo primirje dugo trajati", navela je Milica Andrić Rakić. 

Euronews

16.20 Kfor: Sve strane treba da izbegavaju retoriku ili akcije koje mogu da izazovu eskalaciju

Kfor je danas pozdravio odluku o uklanjanju barikada na severu Kosova i Metohije, navodeći da to treba učiniti brzo i bezbedno i da bi sve strane trebalo da "izbegavaju bilo koju retoriku ili akcije koje mogu da izazovu novu eskalaciju".

"Kfor pomno prati razvoj događaja. Ostajemo krajnje oprezni i spremni da intervenišemo, ako bude neophodno, u skladu s našim mandatom zasnovanim na Rezoluciji 1244 SB UN iz 1999", navodi Kfor u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Kfor "pozdravlja sinoćnu odluku da se uklone barikade na severu Kosova".

"Barikade treba da budu uklonjene brzo, na bezbedan i siguran način, izbegavajući bilo koju vrstu incidenata ili rizika. Sve strane bi trebalo da izbegavaju bilo koju retoriku ili akcije koje mogu da izazovu novu eskalaciju", saopštio je Kfor.

16.09 Uklanjaju se barikade na severu, još nisu otvoreni prelazi Jarinje i Brnjak

Reporterka Euronews Srbija javlja da je pre dvadesetak minuta počelo uklanjanje svih barikada na severu Kosova u isto vreme, a dva sata ranije su uklonjene dve barikade. Uklanja se i najveća barikada u mestu Radare, gde se sada nalazi znatno manje kamiona nego što ih je bilo ranije. Još uvek nisu otvoreni administrativni prelazi Jaqrinje i Brnjak. 

Euronews

15.45 Borelj: Nasilje nikada ne može da bude rešenje

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je smirivanje tenzija na severu Kosova, a na Tviteru je napisao da "nasilje nikad ne može da bude rešenje", te pozdravio "odgovorno rukovodstvo predsednika Vučića i premijera Kurtija". Opširnije u posebnoj vesti.

15.19 Počelo uklanjanje barikade kod Rudara

Reporetrka Euronews Srbija javlja da je počelo uklanjanje barikade kod Rudara.

14.10 Do sada uklonjene dve barikade: U selu Zupče i Gazivode

Do sada su uklonjene dve barikade na Kosovu i Metohiji, javlja reporterka Euronews Srbija. U pitanju su barikade u selu Zupče i Gazivode u opštini Zubin Potok.

13.50 Fajon: Eskalcija situacije na KiM se ne sme dozvoliti, ZSO se mora formirati

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon izjavila je danas da je situacija na Kosovu i Metohiji poslednjih dana bila zabrinjavajuća i pozvala Beograd i Prištinu da učine sve što je moguće kako ne bi došlo do dodatne eskalacije, kao i da se Briselski sporazum mora primeniti, a Zajednica srpskih opština formirati. "Najvažnije da obe strane pokažu konstruktivan stav i da se što pre pronađe rešenje koje će obezbediti normalan život svim ljudima na Kosovu, posebno sad kad su i ljudi uplašeni", rekla je Fajon.

Fajon je istakla i da je implementacija Briselskog sporazuma postignutog 2013. godine između Beograda i Prištine obavezujuća za obe strane i da se Zajednica srpskih opština (ZSO) mora primeniti. "Implementacija dogovorenih sporazuma, imam na umu Briselski sporazum iz 2013. godine je obavezujući za obe strane, a ZSO se mora primeniti", rekla je Fajon.

13.40 Dodik: Odluka o uklanjanju barikada usmerena ka očuvanju mira i dijaloga

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da je odluka o uklanjanju barikada na severu Kosova i Metohije nesumnjivo usmerena ka očuvanju mira i ljudskih života i da taj dogovor treba podržati kao čin odgovornog odnosa usmerenog ka dijalogu. "Dogovor koji je postignut između predstavnika našeg naroda i predsednika Srbije Aleksandra Vučića o uklanjanju barikada je sigurno teška odluka, ali ona je nesumnjivo usmerena ka očuvanju mira i ljudskih života", rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

13.20 Brnabić: Ne verujem da je ovo kraj Kurtijevim provokacijama

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila ne veruje da je provokacijama kosovskog premijera Aljbina Kurtija kraj, ali se nada da će međunarodna zajednica pomoći da se očuva mir i stabilnost.

“Nažalost, verujem da ovo nije kraj Kurtijevim provokacijama, ali  se nadam, i verujem, da će međunarodna zajednica obezbediti poštovanje dogovora postignutih u poslednjih 24 sata kako bi se očuvao ovaj trenutak mira i stabilnosti i kako bi se okrenuli ispunjenju Briselskog sporazuma”, navela je Brnabić na Tviteru.

12.40 Vučić sutra sa Nedeljkovićem

Predsednik  Republike  Srbije  Aleksandar  Vučić primiće sutra, 30. decembra 2022. godine u 10 časova, Nikolu Nedeljkovića, Srbina koji je pušten na slobodu nakon šest meseci  provedenih  u  zatvoru  u  Prištini, u  zgradi Generalnog  sekretarijata  predsednika  Republike.

12.28 Ukinuto stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije

Stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije ukinuto je odlukom predsednika i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, potvrđeno je Tanjugu u Predsedništvu. Borbena gotovost proglašena je 26. decembra zbog situacije na severu Kosova. Tada je Vučić, kao vrhovni komandant Vojske Srbije naredio da vojska i sve jedinice MUP-a budu u najvišem stepenu borbene gotovosti.

11.40 Vučić: Za mene je Kosovo i Metohija Srbija i nikada neće biti ništa drugo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za njega Kosovo i Metohija Srbija, i da nikada neće biti ništa drugo. Vučić je na svom Instagram profilu objavio video svoje jučerašnje izjave da po prvi put srpska strana dobila nešto što je "izvor prava" da KBS ne mogu na sever Kosova bez saglasnosti komandanta Kfora.

"Za mene je Kosovo i Metohija Srbija, i nikada neće biti ništa drugo. Borim se i boriću se za našu braću i naše sestre", poručio je predsednik Srbije u opisu videa.

10.50 Đurić: Pokazalo se da Priština nema blanko ček SAD i međunarodne zajednice

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić izjavio je danas da su barikade mira rezultirale time da se u cilju pravne znašite Srba otišlo lestvicu dalje, a pokazalo se i da Priština nema blanko ček SAD i međunarodne zajednice.

"Barikade mira su na dostojanstven način uz snažnu podršku i sadejstvo državnih organa i predsednika Vučića rezultirale time da imamo dvoje oslobođenih Nedeljkovića i Pantića", rekao je Đurić i najavio da u Beograd u drugoj nedelji januara dolazi delegacija SAD. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

10.25 Ponovo uspostavljen saobraćaj na prelazu Merdare

Ponovo je uspostavljen saobraćaj na administrativnom prelazu Merdare, javlja reporterka Euronews Srbija. Podsetimo, prelaz Merdare je 27. decembra zatvorila kosovska policija pošto je grupa Srba na delu puta u Srbiji blokirala prilaz.

10.20 Smiruje se situacija na severu Kosova i Metohije

Kako danas izgleda situacija na severu Kosova i Metohije pogledajte u uključenju reporterke Euronews Srbija.

Euronews

10.06 Unmik pozdravlja sve mere za smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije

Specijalni predstavnik i šef Misije privremene administracije Ujedinjenih nacija na Kosovu (Unmik) Karolin Zijade pozdravila je sve mere za smirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije, uključujući uklanjanje barikada. Ona je odala priznanje mukotrpnim naporima svih strana, uključujući međunarodne partnere, da osiguraju bezbednost stanovništvu Kosova i Metohije u svim zajednicama. Zijade je naglasila važnost pridržavanja obaveza i nastavka razgovora kako bi se u potpunosti rešila otvorena pitanja i normalizovali odnosi bez odlaganja, navodi se u saopštrenju Unmik-a.

09.46 Uklonjena barikada na Merdaru

Barikada na Merdaru koju je u znak podrške uhapšenim Srbima postavila grupa građana, nakon njihovog jučerašnjeg oslobađanja je uklonjena. Prelaz je i dalje blokiran.

Euronews

09.35 Dva kamiona zapaljena tokom noći kod Dudinog Krša

Dva kamiona, koja su bili postavljena na mostu kod Dudinog Krša kao blokada te saobraćajnice, zapaljena su tokom noći.

Na mostu kod Dudinog Krša kamioni su raspoređeni 27. decembra.

09.20 Karpenter: Kosovo bi moglo da postane naredna velika evropska kriza

Saradnik vašingtonskog Kejto instituta Ted Galen Karpenter izjavio je da bi Kosovo moglo da postane naredna velika evropska kriza ukoliko se trenutni trendovi nastave, kao i da tenzije na Kosovu brzo rastu i dostižu tačku na kojoj ne može da se isključi čak ni oružani sukob punih razmera. On je u izjavi za Tanjug istakao da je pristrasnost SAD-NATO po pitanju Kosova, koja datira od kasnih 90-ih, ohrabrila i ojačala "tvrdolinijaške elemente" u Prištini.

"Zapadna vojna intervencija nije rešila kosovsko pitanje, samo je odložila dan obračuna. Kosovo bi moglo da postane sledeća velika evropska kriza ako se sadašnji trendovi nastave. Šta god da se desi, Sjedinjene Američke Države moraju da se drže podalje od sukoba i puste evropske nacije da reše problem", ocenio je Karpenter.

08.45 Šta strani mediji pišu o situaciji na Kosovu i Metohiji pogledajte u novoj "Kocki"

Euronews TV

08.42 Đurić: Korektna uloga Vašingtona

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Marko Đurić izjavio je danas za RTS da je Vašington imao korektnu ulogu u razgovorima o uklanjanju barikada, pre svega izaslanik Stejt departmenta Gabrijel Eskobar i američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil, kao i američki ambasdador u Prištini Džefri Hovenijer.

"Mi na stolu imamo dva nova izvora materijalnog prava i političke stvarnosti na severu Kosova, jer od srede prvi put imamo međunarodne garancije Kfora i NATO koje važe prema svima, vezano za ulazak kosovskih bezbendosnh snaga i obavezu konsultacija srpske strane", rekao je Đurić.

"Nemamo iluzije vezano za matricu ponašanja kosovskog premijera Aljbina Kurtija", dodao je Đurić i predočio da se mora mudro i strpljivo, veštom diplomatijom, voditi politika.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Đurić smatra da su odlučnost Srba, koji su na barikadama 20 dana i nepokolebljiva odlučnost i rešenost srpskog vrha garancije da će novi dogovor biti poštovan.

"Pogledajte reakcije u Prištini, optužuju sopstvene institucije za izdaju što je Dejan Pantić pušten iz pritvora", rekao je Đurić, koji tvrdi da Priština "više nema blanko ček međunarodne zajednice".

Oni ne podržavaju Kurtijeva nastojanja da destabilizuje jugoistočnu Evropu, dodao je.

08.35 Pantićev sin: Otac je stigao kući i oseća se dobro

Sin uhapšenog Dejana Pantića, Predrag, potvrdio je da je njegov otac stigao kući i da se oseća dobro.

"Osećaj je neverovatan, još ne znam da li sanjam ili je istina. Ne žali se ni na kakve tegobe , dobro je i zdravo. Uznemiren je, uzbuđen i srećan", rekao je Pantić, prenosi Kosovo onlajn.

Dodao je da mu je zdravstveno stanje dobro i da se ne žali na tretman koji je imao u pritvoru.

"Kaže ne može da se žali na tretman i ljude tamo, kao ni na uslove. Uzbuđeni smo, znamo da nije njegovo konačno oslobađanje ali jeste jedan veliki korak što je došao kući. Sada smo zajedno majka on i ja i biće nam mnogo lakše ", rekao je Pantić.

On je kazao da se svi nadaju da je ovo početak kraja agonije i da će sve ostalo da se reši, te da će situacija da se normalizuje. Zahvalio se svima na podršci, kao ljudima na barikadama.

"Čekamo dalje reakcije i dalje postupanje prema njemu", kazao je.

08.15 Zapaljena barikada na Novom mostu

Barikada na Novom mostu u Kosovskoj Mitrovici noćas je zapaljena, javlja reporterka Euronews Srbija. Izgorela su dva kamiona U pitanju je most na obilaznici oko Kosovske Mitrovice koja vodi ka glavnom putu za Rašku.

 

08.10 Još nije počelo uklanjanje barikada

Reporterka Euronews Srbija Anđelka Ćup od jutros se nalazi u selu Rudare kod Zvečana i kako prenosi sa terena, još nije počelo uklanjanje barikada. Očekuje se da će uklanjanje barikade u selu Rudare početi danas nešto posle 12 časova.

Euronews

07.59 "Svaki dan mira i stabilnosti je šansa za budućnost"

Nakon sastanaka u Raškoj i obraćanja novinarima, presednik Vučić se oglasio i na svom instagram nalogu "buducnostsrbjeav" gde je poručio da je cilj Srbije da očuva mir i stabilnost.

"Ovo je naša mala pobeda. Znam da nas čekaju novi problemi, ali svaki dan mira i stabilnosti je šansa za budućnost. Za mene je Kosovo i Metohija Srbija, a Srbi sa Kosova i Metohije moja braća i sestre, i ja ću se boriti i biću uz njih, kako god da bude. Mi moramo da budemo trpeljivi i strpljivi, ali i odlučni, hrabri i odgovorni, kako bi sačuvali i živote i otadžbinu. Naš cilj je uvek bio mir i da guramo celu Srbiju napred!", poruči je predsednik Vučić.

07.55 Vučić nakon sastanka sa kosovskim Srbima: Danas prepodne počinje uklanjanje barikada, ali nepoverenje ostaje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u Raški, posle tri sata razgovora sa Srbima sa Kosova i Metohije, da će se od danas prepodne krenuti uklanjanje barikada.  Vučić je rekao da to ne može da se učini za dva sata, već da će one biti uklonjene za 24 ili 48 sati, ali je dodao da nepoverenje ostaje.

''Zaključci Srba sa barikada su da ako se nastave hapšenja Srba zatvoriće sever KiM za prištinske institucije zauvek, traže jasnu potvrdu da nikad neče biti priznanja Kosova u bilo kojoj formi'', rekao je Vučić. Opširnije u odvojenoj vesti.

07.45 Vučić: Dejan Pantić iz zatvora stigao kući 

Predsednik Srbije saopštio je sinoć u Raškoj da je dobio vest da je bivši pripadnik kosovske policije Dejan Pantić stigao kući.

''Bez ROSU je stigao svojoj kući, deci i supruzi. Jedna porodica srećnija, naša mala taktička pobeda'', kazao je Vučić.

07.40 Euleks: Nemamo ni mandat ni mogućnost da uklonimo barikade

Misija Euleks saopštila je u sredu uveče da nema ni mandat ni mogućnost da fizički ukloni barikade na severu KiM. Euleks je to saopštenje izdao pre nego što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa Srbima sa severa KiM u Raški najavio da će uklanjanje barikada početi od danas u prepodnevnim satima. Euleks je naveo da su sve barikade nelegalne i da ih treba odmah ukloniti, dodajući da je bezbednosna situacija na severu KiM veoma uznemirujuća i napeta, preneo je prištinski Kljan Kosova.

07.30 Vučić: Važan novi dokumet o prisustvu KBS na severu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uoči razgovora s kosovskim Srbima istakao važnost toga što na formalno-pravnom nivou prvi put u aktu Kfora ima nečega što se ne odnosi samo na albansku i NATO stranu.

"Mi imamo dokument koji je potpisao Rasmunsen i Tači, mi smo danas prvi put dobili nešto što je za nas izvor prava i jasno propisuje stav Kfora, da bez Kfora i odobrenja srpske zajednice KBS ne mogu biti prisutne na severu KiM", kazao je Vučić, uz ocenu da je to velika stvar.

07.23 Grenel za Euronews Srbija: Puštanje srpskog policajca korak ka deeskalaciji, sada Srbi da ukone barikade 

Nekadašnji specijalni izaslanik za dijalog u administraciji bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa Ričard Grenel rekao je za Euronews Srbija da je puštanje srpskog policajca Dejana Pantića u kućni pritvor prvi korak ka deeskalaciji i da očekuje da i sprska strana ukloni neku barikadu.

Euronews

On je istakao da su zajednička saopštenja Evropske unije i Sjedinjenih Država političke izjave koje ne daju konkretne rezultate i da očekuje veće angažovanje SAD. Opširnije u odvojenom tekstu.

07.17 Petković: Dobili smo garancije za ispunjenje tri zahteva

Direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopšitio je juče da su stigle dobre vesti i nikada jače garancije od SAD i EU kada je reč o zahtevima Srba koji su uslov za povlačenje s barikada. On je rekao da će se u narednim danima nastaviti borba za ispunjenje zahteva za povratak Srba u institucije, a to je formiranje ZSO na koje Srbi čekaju punih 10 godina. Detaljnije u posebnoj vesti.

07.00 KFOR: Kosovskim bezbednosnim snagama potrebna saglasnost za odlazak na sever Kosova

KFOR se juče oglasio saopštenjem u kome se navodi "da je korisno podsetiti da Vojsci Srbije nije potrebno odobrenje KFOR-a za kretanje i obuku na teritoriji Srbije, a što se tiče Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), njihovo raspoređivanje, prema postojećim sporazumima, zahteva prethodnu saglasnost komandanta KFOR-a za odlazak na sever Kosova". Opširnije u odvojenoj vesti.

Kako navode "što se tiče Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), njihovo raspoređivanje, prema postojećim sporazumima, zahteva prethodnu saglasnost komandanta KFOR-a za odlazak na sever Kosova".

06.50 EU i SAD pozivaju da se preduzmu mere za hitnu deeskalaciju

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog napete situacije na severu Kosova i pozivaju sve na maksimalnu uzdržanost, saopštila je pres služba EU. Kako se navodi, Beograd i Priština se pozivaju da hitno preduzmu mere za bezuslovnu deeskalaciju situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji i zastrašivanja.

"Radimo sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bismo smirili tenzije i dogovorili put dalje u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica. Pozdravljamo uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi državljana kosovskih Srba koji će biti hapšeni ili procesuirani zbog mirnih protesta/barikada", navodi se u zajedničkom saopštenju. Detaljnije u posebnoj vesti.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija