Politika

Vučić nakon sastanka s kosovskim Srbima: Barikade se uklanjaju, nepoverenje ostaje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/12/2022

-

00:22

Vučić nakon sastanka s kosovskim Srbima: Barikade se uklanjaju, nepoverenje ostaje
Vučić nakon sastanka s kosovskim Srbima: Barikade se uklanjaju, nepoverenje ostaje - Copyright Euronews/Enes Radetinac

veličina teksta

Aa Aa

Sutra u prepodnevnim satima kreće uklanjanje barikada, poručio je večeres predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka iza zatvorenih vrata s predstavnicima Srba sa KiM i Kriznog štaba u kasarni "Stefan Nemanja" u Raškoj.

Predsednik Vučić je, posle razgovora sa Srbima sa Kosova i Metohije, izjavio da su imali razgovor koji je bio sve samo ne lak, ali iskren.

"Od sutra pre podne će krenuti uklanjanje barikada, to ne može za dva sata da bude gotovo, da li za 24 ili 48 sati, barikade će biti uklonjene, ali da nepoverenje nije uklonjeno. Oni koji misle da mogu da se igraju životima Srba i njihovim opstankom, treba da znaju da, kao što to do sada nismo dozvolili svi zajedno, a posebno vi, to nećemo dozvoliti ni ubuduće", poručio je Vučić.

On je dodao da je neophodno razgovarati i pokušati vratiti poverenje.

"Videli smo nikada organizovaniji otpor srpskog naroda", rekao je Vučić.

On je pročitao tekst koji su mu uručili Srbi sa barikada, koji su, kako je preneo, rekli da ne žele da idu protiv svoje države, ali da zahtevaju da nikada ne bude priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova.

"Gorko iskustvo srpskog naroda sa Kurtijevim režimom i poverenje Srba u diskrimatorske prištinske institucije nije moguće. Srbi sa KiM znaju da samo mogu da računaju na svoju državu, i na vas lično. Vaša reč kao šefa države je jedino na šta možemo da se oslonimo. Tražimo od vas reč da ćemo imati podršku za sve ono što sledi. Mi nikakvu veru u Kurtija nemamo i ne možemo imati. Ukoliko se nastave hapšenja i teror nad nama, mi ćemo zauvek zatvoriti sever Kosova za prištinske diskrimatorske institucije. Tada ćemo postaviti barikade koje nikada neće biti sklonjene i koje će za Prištinu biti granica koju nikada neće preći. Tražimo od vas jasnu potvrdu da nikada neće biti priznanja KiM, u bilo kojoj formi, i da je Kosovo i Metohija deo Srbije. Mi nismo kriminalci, nego domaćini i porodični ljudi koji brane pragove svojih kuća. Vaša reč je za nas jedina garancija", naveo je Vučić.

Istakao je da mi nemamo kud i da ostaje da verujemo da će poštovati ovo što su rekli, i da će sprečiti takvo ponašanje Kurtijevog režima.

"Ako se to ne desi, ja sve što mogu da vam kažem, kao što sam vam i večeras rekao, kakvu god odluku da donesete, saglasio se ja sa njom ili ne, vaša država i ja lično ćemo biti uz vas. Što se mene tiče, krenu li da hapse Srbe zbog barikada, sve što posle toga preduzmete, imaćete i moju ličnu podršku i podršku države", poručio je Vučić.

Napomenuo je, odgovarajući na pitanje novinara Euronewsa, da ovo nema veze sa povratkom u institucije i da su institucije uslovljene Briselskim sporazumom, koji podrazumeva i stvaranje ZSO, što Albanci nisu ispunili.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija