Politika

Osmani nakon sastanka s Pičom: "Međunarodna zajednica da osudi destabilizujuće tendencije Beograda"

Komentari

Autor: Kosovo onlajn

05/01/2023

-

18:04

Osmani nakon sastanka s Pičom: "Međunarodna zajednica da osudi destabilizujuće tendencije Beograda"
president-ksgov.net - Copyright president-ksgov.net

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je danas u Prištini sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom i zamolila ga za veće angažovanje Londona, kao i jasan stav međunarodne zajednice prema, kako je navela, destabilizujućim tendencijama Srbije, prenosi Kosovo onlajn pisanje Reporterija.

„Osmani je istakla da Kosovo nastavlja da koordiniše svoje delovanje sa međunarodnim partnerima u rešavanju bezbednosnih izazova i u tom kontekstu je zatražila veće angažovanje Velike Britanije kao ključne članice NATO i istorijskog partnera Kosova“, navodi se u saopštenju kabineta predsednice Kosova.

Osmani je zatražila od međunarodne zajednice da zauzme jasan stav prema, kako je istakla, "destabilizujućim tendencijama Srbije".

„Predsednica Osmani je zatražila da međunarodna zajednica zauzme jasan stav protiv destabilizujućih tendencija Srbije tako što će osuditi takve postupke i ne izjednačavati strane, kada je jasno ko je agresor“, dodaje se u saopštenju.

Ona je istakla da Kosovo nastavlja da bude konstruktivna strana u dijalogu sa Srbijom, ali da "srpska strana, kroz destabilizuju Kosova, pokušava da pomeri fokus sa dijaloga".

Prema njenim rečima, "na severu Kosova ustavni i pravni poredak osporavaju naoružane kriminalne bande, pod rukovodstvom Srbije, i koje na crnoj listi SAD i Velike Britanije".

Naglasila je da je u nadležnosti kosovskih institucija da u koordinaciji sa međunarodnim partnerima obezbede vladavinu prava, mir i bezbednost širom Kosova i za sve građane.

I premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se danas u Prištini sa specijalnim britanskim izaslanikom za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom.

Kako prenosi portal Reporteri, na sastanku je bilo reči o, kako je navedeno iz Kurtijevog kabineta, potencijalnim opasnostima koje Zapadnom Balkanu predstavlja ruski uticaj, kao i o ulozi NATO-a u otklanjanju tih opasnosti.

Kurti je rekao da na Kosovu postoji "demokratski, pravni, ekonomski i socijalni napredak, koji se mora zaštititi", a istakao je i "odlične bilateralne odnose i značaj podrške Ujedinjenog Kraljevstva Republici Kosovo, posebno u oblasti bezbednosti'', saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija