Politika

Ambasador Francuske: Vreme istorijske nepravde načinjene Tesli prolazi

Komentari

Autor: Tanjug

07/01/2023

-

10:20

Ambasador Francuske: Vreme istorijske nepravde načinjene Tesli prolazi
Pjer Košar - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Francuske Pjer Košar danas je, povodom osam decenija od smrti Nikole Tesle, podsetio da je Francuska bila Teslina poslednja evropska stanica pre odlaska u SAD i naveo da je Pariz za Teslu uvek bio čarobni grad, a on za Francuze izrazito plodni ali i paradoksalni genije, kompleksna i veoma interesantna ličnost.

"Nikola Tesla (1856 -1943) uvek je prisutan u Francuskoj, a posebno kod ljudi koji se interesuju za nauku", rekao je ambasador Košar za Tanjug i dodao da su za Teslu Pariz, gde je kao mladi inženjer “koji je već tada bio mnogo više od toga” radio u Edisonovom kontinentalnom društvu, pa i Strazbur, bili važne tačke na životnom putu.

Ambasador je podsetio da je Tesla od 1937. bio počasni doktor nauka na Sorboni - čime je njegovom naučnom radu ukazana čast.

“Ali, istina je da danas i u Francuskoj kao i drugde priznanja za Teslin rad ipak nisu na visini onoga što je on kao tako veliki naučnik stvorio”, rekao je ambasador Košar i izrazio uverenje da je vreme istorijske nepravde načinjene Tesli iza nas.

"Postoji jedna vrsta istorijske nepravde vezane za Teslu. Međutim, mislim da se to menja", rekao je i naveo da za Teslinu ličnost ponovo postoji interesovanje.

Dokaz tome je, kako kaže i činjenica da je francuska prestižna visoka škola Ecole Normal Superieur – Paris Saclay odeljenje za istraživanja i specijalizaciju nazvala po Nikoli Tesli.

Na francuskom radiju „France culture“ letos su bile i četiri epizode od po 60 minuta koje su detaljno predstavile život i misli Nikole Tesle uključujući njegove poslednje godine koje su kompleksnije, ali veoma interesantne, a koje je, navodi, sa zadovoljstvom odslušao.

profimedia

 

Ambasador je podsetio da je Nikola Tesla došao u Francusku u maju 1882. godine, gde će ostati otprilike dve godine.

“Bio je to njegov poslednji boravak u Evropi pre odlaska za Sjedinjene Američke Države. Radio je za predstavništvo američke kompanije ‘Continental Edison’. Imao je 25 godina i možemo da zamislimo kako je taj mladi inženjer koji i tad bio više od toga, bio fasciniran gradom kao što je Pariz", naveo je ambasador.

O Parizu je govorio kao o čarobnom gradu, rekao je Košar i podsetio da je Pariz u to vreme bio grad svetlosti, grad sa posebnom, neverovatnom, intelektualnom, kulturnom i naučnom dinamikom.

"To je vreme Žila Verna. Vreme potpunog poverenja u nauku. Puno se očekivalo od naučnika i nauke", kazao je ambasador i podsetio da je Pariz tada bio grad velikih svetskih izložbi za koje se Tesla interesovao.

Bilo je to za njega veoma pozitivno, veoma dinamično i za nauku veoma povoljno okruzenje.

“Pariz je bio grad u kome je samo godinu dana pre Teslinog dolaska bila organizovana prva Svetska izložba o struji, i to u Palati industrije i lepih umetnosti, koja se nalazila na mestu današnjeg Gran Palea”, naveo je ambasador i podsetio da je Tesla kasnije, 1889. učestvovao na jednoj od tih izložbi kao član petočlane delegacije SAD u kojoj je bio i Edison.

Ambasador Košar ukazao je i da je francuski pisac Žan Ešenoz (Jean Ećenoz) napisao knjigu inspirisanu životom Nikole Tesle "Munje“ (Des eclairs) - priču o čoveku koji je više bio zaokupljen samom naukom, nego koristima koje ona može da mu donese.

Ocenio je i da je lepa izložba koju je sredinom godine Kulturni centar Srbije u Parizu organizovao u saradnji sa Muzejom Nikole Tesle puno doprinela da se upozna Tesla.

Komentari (0)

Srbija