Aktuelno iz kulture

Blistava završnica 2022. u Novom Sadu: Niz kulturnih manifestacija obeležava zaokružuje Evropsku prestonicu kulture

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/12/2022

-

16:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Novi Sad je 2022. godinu, najvažniju u 21. veku za istoriju razvoja kulture grada, uspešno priveo kraju. Zahvaljujući nagradi "Melina Merkuri" koju Evropska komisija dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture, Novi Sad će svoju autentičnu interkulturalnost ponovo proslaviti kroz Doček, koji i ove godine, pored slavlja i svetkovine, podrazumeva brojne umetničke i kulturne događaje.

I dok 31. decembra stiže čuveni britanski trio Kosheen, zatim dobitnici BRIT nagrade — sastav Stereo MC’s, miljenik berlinskih klubova di-džej Biesmans, jedan od najvećih i najpopularnijih vokalnih sastava na svetu Perpetuum Jazzile, ali i čuveni domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program, Monohrom i drugi, Doček će obeležiti i niz izložbi.

Milana Milovanov Koordinatorka tima za odnose s javnošću Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" objašnjava da je to prigodan način da se zaokruži titularna godina.

"Kako smo počeli godinu Evropske prestonice kulture, tako je i završavamo - zatvaramo jedan krug. Umetnik Dušan Jovović je zaista kroz novomedijske izložbe pomerio granice, to je nešto što nismo viđali na ovim prostorima. Tu je najpre 'Vreme i vaseljena' koja je posvećena velikom naučniku Milutinu Milankoviću i bila je deo svečanog otvaranja, a sada Mileva Marić Ajnštajn kroz izložbu 'Mileva' i zapravo te dve izložbe sada čine jednu celinu", kaže Milovanov za Euronews Srbija.

V. Veličković/EPK

 

Ova izložba biće postavljena u novoobnovljenom delu Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi na 800 kvadratnih metara koji je obnovljen i transformisan upravo za ovu priliku.

"Izložba će biti multimedijalna, interaktivna, jer je želja autora bila da posetioci izađu iz pasivne uloge", dodaje Milovanov.

Doček u Novom Sadu je pretvoren iz jedne proslave u jedan umetnički koncept. Takođe barokni ambijent Podgrađa Petrovaradinske tvrđave biće pretvoren u Teslinu svetlosnu galeriju kroz rad samostalnih umetnika među kojima su Chida Yasuhiro iz Japana, jedan od Artdex-ovih "Devet izvanrednih svetskih umetnika svetlosti", Pavla Beranova iz Češke i mnogih drugih.

Godinu Evropske prestonice kulture obeležilo je više od 4.000 događaja, 6.000 umetnika iz više od 35 svetskih i evropskih zemalja, a Milovanov smatra da će se efekti ove manifestacije tek videti u narednim godinama.

"Mislim da je Evropska prestonica kulture i sama titula postavila dobre temelje za ono što treba da se razvija u godinama koje slede. Ono što je definitivno je da su aktivirani novi prostori, kao što je Mreža kulturnih stanica, zatim Gradska koncertna dvorana, Podgrađe, Pozorišni trg, Distrikt, koji je na obali Dunava i koji je postao prostor kreativne industrije...", ističe Milovanov.

Ona ukazuje i da je izobilje kulturnih sadržaja uticalo i na druge sfere društvenog života, pre svega na turizam i ugostiteljstvo. 

"Novi Sad je blizu toga da i ove godine obori sve rekorde, kada je reč o turizmu u odnosu na 2019. koja je bila najuspešnija", kaže sagovornica Euronews Srbija, dodajući da je ono što je urađeno u godini titule svakako ostati legat Novog Sada. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura