Politika

Kancelarija za KiM: Još jedan srpski mladić pretučen na Kosovu, slučaj prijavljen policiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/01/2023

-

10:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Još jedan srpski mladić noćas je, na Božić napadnut na Kosovu i Metohiji. Grupa Albanaca noćas je oko 2.30 minuta pretukla Stefana Tomića (18) iz Klokota dok se sa bratom vraćao s ponoćne Božićne liturgije u Crkvi Svetog Petra i Pavla u Klokotu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Nakon službe u crkvi, mladić je krenuo kod tetke, kada ga je na putu napala grupa Albanaca, od kojih je neke prepoznao kao obezbeđenje lokalnog restorana.

Stefan je zadobio povrede oka, ruke, abdomena i nogu, a lekarsku pomoć je potražio u zdravstvenoj ustanovi u Vitini.

Sa porodicom Tomić razgovarao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković koji im je preneo podršku države Srbije koja će biti tu da im pomogne.

Čitav slučaj porodica je prijavila policiji koja je do ranih jutarnjih sati ispitivala Stefana o napadu.

"I ovaj mučki napad na srpsko dete na Kosovu i Metohiji pokazuje antisrpsku histeriju koja vlada na Kosovu i Metohiji i koliko su Srbi, posebno južno od Ibra ugroženi. Zato se postavlja pitanje šta međunarodna zajednica čini da spreči ovakve napade na Srbe i poveća bezbednost Srba, što je njihova primarna dužnost i obaveza", navodi se u saopštenju

Kosovska policija je naknadno saopštila da im je u ranim jutarnjim časovima na Božić prijavljeno „premlaćivanje“ na putu Klokot – Vitina, a oni koji su slučaj prijavili bili su pod dejstvom alkohola, te nije utvrđeno ko su osumnjičeni.

Kosovska policija primila je prijavu noćas oko 3.20, a kako navode, prema prvim informacijama, radi se o tuči dve grupe ljudi usled čega je jedna osoba, čiju nacionalnost nisu precizirali, zadobila lakše povrede i ukazana joj je lekarska pomoć, aošteno je iz KP.

Osumnjičene za napad Kosovska policija, tvrde, nije uspela da identifikuje jer su oni koji su slučaj prijavili, kako navode, bili pod dejstvom alkohola – 1,63 promila i 0,91 promila. Usled toga, poručuju, nisu odmah ispitani.

Ipak, dodaju, jedinica istražne policije regiona Gnjilane u saradnji sa policijskom stanicom Klokot, nastavila je istragu na licu mesta i imala uvid u snimke bezbednosnih kamera koje se nalaze u toj zoni. Iz policije poručuju da će nastaviti intenzivan rad na prikupljanju dokaza, kako bi počinioci bili privedeni organima pravde.

Dečak Stefan Stojanović (11) i mladić Miloš Stojanović (21) u dobrom su stanju nakon što su ranjeni juče u selu Gotovuša kod Štrpca, kada je na njih iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Tek pošto su meštani blokirali magistralni put, kosovska policija je saopštila je da uhapsila muškarca osumnjičenog za pucnjavu. Barikade od drveta i gume su potom uklonjene posle višečasovnih pregovora lokalnih Srba sa kosovskom policijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija