Politika

KFOR odgovorio na zahtev Beograda za povratak 1.000 pripadnika Vojske i policije na Kosovo i Metohiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2023

-

19:49

KFOR odgovorio na zahtev Beograda za povratak 1.000 pripadnika Vojske i policije na Kosovo i Metohiju
KFOR odgovorio na zahtev Beograda za povratak 1.000 pripadnika Vojske i policije na Kosovo i Metohiju - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici Komisije za sprovođenje Vojnotehničkog sporazuma Generalštaba Vojske Srbije preuzeli su večeras na Badnje veče, u 19.00 časova, na administrativnom prelazu Merdare od predstavnika Kfora odgovor na zahtev za povratak do 1.000 pripadnika Vojske Srbije i policije Republike Srbije na prostor Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, saopštilo je MInistarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane je navedeni dokument dostavilo Kabinetu predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića radi upoznavanja predsednika sa sadržajem odgovora Kfora, dodaje se u saoštenju.

U saopštenju Ministarstva odbrane ne navodi se sadržaj odgovora koji je uputio Kfor.

Iz Kabineta predsednika potvrđen je prijem dokumenta i rečeno da će predsednik čim dođe sa Hilandara biti upoznat sa njegovim sadržajem.

Odluka Vlade Srbije da se Kforu uputi zahtev za povratak vojske i policije na Kosovo stigla je nakon zaoštravanja tenzija i podizanja barikada na Kosovu sredinom decembra prošle godine.

Prvi put je Beograd pomenuo povratak srpskih snaga na Kosovo kada je više od 200 naoružanih specijalaca kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo iz Južne u Severnu Mitrovicu, što je izazvalo novi talas napetosti na Kosovu. Zahtev je tada predat komadantu KFOR-a na administrativnom prelazu Merdare. 

Najavljujući taj zahtev nakon sednice Vlade kojoj je i on prisustvovao, predsednk Srbije Aleksandar Vučić rekao da je gotovo siguran da on neće biti usvojen.

„Odluka je doneta jednoglasno i to je poštovanje javnog prava i važno je zbog zaštite stanovništva i zbog kontrole  graničnih prelaza. Gotovo smo sigurni da to neće biti prihvaćeno, ali čekamo da papir dobijemo“, istakao je predsednik.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Srbija