Politika

Lajčak i Eskobar sa Džoanom o pronalaženju rešenja između Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

09/01/2023

-

19:01

Lajčak i Eskobar sa Džoanom o pronalaženju rešenja između Beograda i Prištine
Lajčak i Eskobar sa Džoanom o pronalaženju rešenja između Beograda i Prištine - Copyright NATO

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar sastali su se danas sa zamenikom generalnog sekretara NATO Mirčeom Džoanom sa kojim su razgovarali, između ostalog, o pronalaženju rešenja između Beograda i Prištine.

"NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU - kao glavne platforme za izgradnju trajnog mira i bezbednosti širom regiona - i sve napore usmerene ka unapređenju evropskih i evroatlantskih integracija Zapadnog Balkana", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu NATO-a nakon sastanka trojice zvaničnika.

 

 

Džoana je ukazao da NATO-u i Evropska unija ulažu intenzivne napore kako bi se smanjile nedavne tenzije, posebno na severu Kosova i Metohije.

On je takođe istakao, ključnu podršku koju su pružile misije Kfora predvođena NATO-om i misija Euleksa koju vodi EU u uspešnom uklanjanju blokada na putevima, koje su pomogle da se u potpunosti vrati sloboda kretanja širom KiM.

Naveo je da, Kfor ostaje izuzetno oprezan i ima sposobnost i osoblje da nastavi svoj mandat UN u potpunosti i na dnevnoj bazi, za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu.

"Mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu važni su za sve Evropljane. SAD, naši NATO saveznici i EU su posvećeni radu sa Srbijom i Kosovom na pronalaženju rešenja i puta napred u interesu stabilnosti, bezbednosti i dobrobiti svih zajednica", navela je misija SAD pri NATO-u na svom Tviter nalogu.

Lajčak je potvrdio da je danas održan sastanak s Eskobarom  i Džoanom o nedavnim dešavanjima u okviru dijaloga, severu Kosova i Metohije, saradnji EU-SAD-NATO i budućim koracima. 

"Razgovarali smo o nedavnim dešavanjima u Dijalogu, uključujući sever Kosova, saradnji EU-SAD-NATO, i budućim koracima. Zahvalni smo na prilici da se, takođe, zajednički obratimo ambasadorima NATO", istakao je on na Tviteru.

Sastanak Eskobara, Lajčaka i Džoane je bio deo redovnih konsultacija o situaciji na Kosovu i Metohiji i dešavanjima u širem regionu Zapadnog Balkana.

Komentari (0)

Srbija