Politika

Šole: Beograd i Priština bi trebalo hitno da se uklјuče u dijalog koji vodi EU

Komentari

Autor: Tanjug

11/01/2023

-

21:50

Šole: Beograd i Priština bi trebalo hitno da se uklјuče u dijalog koji vodi EU
Šole: Beograd i Priština bi trebalo hitno da se uklјuče u dijalog koji vodi EU - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole izjavio je večeras u Prištini da je neophodno hitno formiranje Zajednice srpskih opština, dodavši da SAD ne daju podršku aranžmanima koji su suprotni odlukama ustavnog suda u Prištini. 

Šole je u razgovoru sa novinarima iz medija koje je pozvala američka ambasada govorio zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom. 

Sjedinjene Američke Države (SAD) u potpunosti podržavaju predlog i napore evropskih partnera s ciljem postizanja pravno-obavezujućeg sporazuma, a dijalog je pravi put da se do toga stigne, izjavio je danas viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole u zajedničkom intervjuu za grupu medija u Prištini, prenosi KoSSev.

Šole je rekao da je zadovoljan i optimističan nakon današnjih razgovora i dodao da su čuli glasove i kosovskih Srba, kada su u pitanju njihova prava.

"Smatramo da smo u kritičnom trenutku dijaloga", rekao je Šole i dodao da bi Beograd i Priština trebalo hitno da se uklјuče u dijalog koji vodi Evropska unija, a koja, kako je naveo, ''radi na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa usredsređenog na međusobno priznavanje'', prenosi prištinski Reporteri.

Naglasio je da SAD zadržavaju jake veze sa Prištinom i da njegova zemlja deli viziju o Kosovu kao suverenom, nezavisnom, prosperitetnom i multietničkom.

Šole je rekao i da na severu KiM postoji bezbednosni vakuum, dodajući da je bezbednosna situacija razlog za zabrinutost.

Američki zvaničnik, koji boravi u Prštini, sastao se danas i sa predstavnicima Srpske liste.

Gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić naveo je na Fejsbuku da su predstavnici Srpske liste o aktuelnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji razgovarali sa američkom delegacijom, u kojoj su bili i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i ambasador Sjedinjenih država u Prištini Džefri Hovenijer.

Šole je danas razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Alјbinom Kurtijem  i predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjorom Osmani.

Viši savetnik Stejt departmenta sutra dolazi u posetu Beogradu, gde će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pred posetu Šolea Beogradu, prmeijerka Ana Brnabić izjavila je da nema ni dobra ni loša očekivanja, već samo da SAD ispune obećanje o formiranju Zajednice srpskih opština na KiM. 

"Nemam nikakva očekivanja, ni dobra ni loša. Jedino što je važno i što je na stolu je obećanje SAD da će se krenuti sa formiranjem ZSO i to bi bilo dobro, to bi bila implementacije Briselskog sporazuma", rekla je premijerka za TV Pink.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija