Politika

Vučić u Davosu sa liderima regiona: Panel "Diplomatski dijalog na Zapadnom Balkanu"

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2023

-

08:20

Vučić u Davosu sa liderima regiona: Panel "Diplomatski dijalog na Zapadnom Balkanu"
Vučić u Davosu sa liderima regiona: Panel "Diplomatski dijalog na Zapadnom Balkanu" - Copyright Printscreen/TV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros u Davosu sa liderima regiona na panelu Diplomatski dijalog na Zapadnom Balkanu, u okviru Svetskog ekonomskog foruma (WEF).

Panelu prisustvuje i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i član Izvršnog komiteta, direktor Svetskog ekonomskog foruma za Evropu, Evroaziju i Srednji istok  Mirek Dušek.

Skup će moderirati predsednik WEF Borge Brende.

Osim Vučića u diskusiji će učestvovati i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Albanije Edi Rama, premijer Crne Gore Dritan Abazović, predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto, kao i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Takođe, na sastanak su pozvani i potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon, ali i Aleksander Šalenberg, savezni ministar za evropske, međunarodne poslove Austrije i Mikulaš Bek, ministar evropskih poslova Češke,  Ignacijo Kasis, ministar spoljnih poslova Švajcarske, Bernar Emije, generalni direktor za spoljnu bezbednost u Ministarstvu odbrane Republike Francuske i Odil Fransoa Reno Baso, predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj Ahim Štajner, administrator Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Pozvani su i kongresmen iz Masačusetsa Set Maulton iz Demokratske partije i direktorka USAID Samanta Pauer. 

Vučić će posle toga, kako je planirano, imati i poseban sastanak sa Borjanom Krišto.  Predsednik Srbije će na kraju trodnevnog učešća na WEF-u u Davosu učestvovati i na panelu “Widening Europeˈs Horizons -  Kako nova Evropska politička  zajednica može ojačati bezbednosni pejzaž kontinenta usled širih geopolitičkih promena?”. 

Panel će, kako je najavljeno, moderirati Đamil Anderlini, glavni i odgovorni urednik Politico za Evropu, a panelisti će, pored Vučića, biti i Edi Rama, predsednik Republike Kipar Nikos Anastasijades, predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola i predsednik Vlade Republike Irske Leo Varadkar. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija