Politika

Đurić: Dolazak "petorke" nije dan D za Srbiju, ali je minut do 12 za primenu Briselskog sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2023

-

08:47

Đurić: Dolazak "petorke" nije dan D za Srbiju, ali je minut do 12 za primenu Briselskog sporazuma
Đurić: Dolazak "petorke" nije dan D za Srbiju, ali je minut do 12 za primenu Briselskog sporazuma - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić rekao je za Tanjug, da će srpsko rukovodstvo na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem sa međunarodnim predstavnicima razgovarati o strateškim stvarima značajnim za srpski narod na KiM i da će srpska delegacija članovima "velike petorke" ukazati na kršenja briselskih dogovora.

Kako je rekao, srpska delegacija će članovima "velike petorke" upoznati sa najnovijim kršenjima briselskih dogovora, poput sprečavanje prolaska ambulantnh kola preko administrativnih prelaza i dodaje da je o tome već govorio viši savetnik Stejt departmenta Derek Šole.

"Mislim da je dobro što su SAD podigle svoj glas povodom Kurtijevih kršenja sporazuma o tablicama", rekao je Đurić.

Dodaje, da je siguran, da će predstavnici zemalja Kvinte, govoriti o svom viđenju stvari. 

"I nema tu za Srbiju posebno lakih stvari. Znamo da SAD priznaju nezavisnost KiM , kao i druge zemlje Kvinte, da nam se stavovi po tom pitanju razlikuju, ali verujem i nadam se da ćemo naći načina da efektivno sarađujemo na zaustavljanju Kurtijevog destabilišućeg delovanja i na očuvanju stabilnosti, što nam je svakako zajednički interes", istakao je Đurić.

"Poslednji trenutak za primenu sporazuma Beograda i Prištine"

Đurić kaže, da ne smatra da je dolazak "petorke" dan D za Srbiju, ali da misli da je svakako poslednji trenutak za primenu sporazuma Beograda i Prištine.

"Svakako je minut do dvanaest za primenu Briselskog sporazuma za poštovanje Vašingtonskih principa i za normalizaciju stanja na terenu i zaustavljanja Kurtijevih poteza koji su prethodnih meseci zadali mnogo glavobolje ne samo našim ljudima koji žive na KIM već i destabilizovali čitav region", rekao je Đurić.

Kako je rekao, od 24. februara prošle godine Kurti "kontinuirano i neprekidno nastoji da nasilnim metodama potkopa i oslabi srpske pozicije".

"Jedino što je uspeo da uradi to je da potkopa i oslabi stabilnost u ovom delu Evrope. Srbija napreduje, razvija se unapređuje svoje ekonomske i političke kapacitete, samouvereno i odgovorno se odnosi prema procesu dijalogu", ističe Đurić.

Naglašava da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić "stao iza srpskog naroda na KiM", u prethodnim nedeljama i mesecima kada je bezbednost bila ugrožena".

"Za sutra je za Srbiju jedan značajan dan, ali dan u kome će srpska delegacija i srpski predstvanici sa predsednikom Vučićem na čelu voditi računa o interesima Srbije i budućnosti kako Srba na KiM tako Srbije u celosti", ističe Đurić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija