Politika

Borelj: Predlog EU može da donese velike benefite Beogradu i Prištini, očekujemo posvećenost i konstruktivno angažovanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/01/2023

-

18:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj istakao je je da evropski predlog za dijalog Beograda i Prištine može da donese velike benefite obema stranama i da veruje da je to jedini način da se prekine zlokobni krug kriza na terenu i da se smanji rizik od nove eskalacije.

"Očekujemo ozbiljnu posvećenost i spremnost da se konstruktivno angažuju kako bi ovaj predlog napredovao", rekao je Borelj obraćajući se novinarima posle redovnog sastanka ministara za spoljen poslove EU.

Podsetimo, ranije je portparol za spoljne poslove Unije Peter Stano izjavio da će visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozep Borelj obavestiti danas ministre spoljnih poslova EU o napretku dijaloga.

Izaslanik EU Miroslav Lajčak je saopštio da da je zajedno sa izaslanicima Francuske, Nemačke, Italije i SAD posetio Beograd i Prištinu kako bi razgovarali o daljim koracima ka normalizaciji odnosa na osnovu predloga EU što, kako je naglasio, znači punu primenu svih postignutih sporazuma.  Lajčak je na Tviteru najavio da planira da uskoro nastavi sa razgovorima. 

"Zajedno sa glavnim spoljno-političkim savetnicima Francuske, Nemačke i Italije i zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom otputovao sam danas na Kosovo i Srbiju da razgovaramo o koracima ka normalizaciji njihovih odnosa na osnovu našeg predloga. To takođe znači punu primenu svih sporazuma. Planiram da uskoro nastavim naše razgovore", poručio je Lajčak u petak na Tviteru. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija