Politika

Petković: Priština je namerno stvorila navodne prepreke za sprovođenje Briselskog sporazuma, neka ih sama otkloni

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2023

-

22:58

Petković: Priština je namerno stvorila navodne prepreke za sprovođenje Briselskog sporazuma, neka ih sama otkloni
Petković: Priština je namerno stvorila navodne prepreke za sprovođenje Briselskog sporazuma, neka ih sama otkloni - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Današnja izjava kosovske ministarke spoljnih poslova Donike Gervale da je Zajednica srpskih opština mrtva pokazuje svu suštinu Kurtijeve militantne politike prema Srbima, izjavio je direktor kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Kako to je da je za Kurtija Briselski sporazum mrtav, a nije mrtva fašistička ideja velike Albanije. Ovakav pristup Prištine pitanje je isključivo za Evropsku uniju i SAD, jer je jasno kao dan da je Kurti izvor svih problema na Kosovu, jer je on taj koji govori da je dijalog mrtav", naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je istakao da prištinski političari uporno odbijaju da shvate da Zajednica srpskih opština nije tema za retoričke vežbe i razmatranja, već da je reč o jasnoj i nedvosmislenoj obavezi koju je Priština preuzela u dijalogu sa Beogradom.

"Priština je sama sebi namerno stvorila navodne prepreke za sprovođenje obaveza iz Briselskog sporazuma i neka ih sama i otkloni", ukazao je Petković, dodavši da proces dijaloga i normalizacije odnosa ne može da napreduje ukoliko prištinski političari tvrdoglavo nastave da odbijaju da sprovedu potpisano i da se pri tome još i hvale sopstvenom nekredibilnošću.

"Gervala nastoji da objasni da je Zajednica srpskih opština nekakav kapric, a ne nasušna potreba jednog ugroženog naroda, iako svakodnevno nasilje koje Kurtijev režim sprovodi upravo potvrđuje da je stvaranje efikasnog političkog i institucionalnog zaštitnog mehanizma uslov opstanka srpskog naroda i zaštite njegovih kolektivnih prava", ocenio je Petković.

On je poručio i da Zajednica srpskih opština nije devetnaestovekovni koncept, kako tvrdi Gervala, ali Kurtijeva politika podjarmljivanja Srba i nametanja apsolutne albanske dominacije na Kosovu i Metohiji jeste nešto što pripada najmračnijim istorijskim epohama.

"Zajednica srpskih opština, sa svim nadležnostima koje joj pripadaju prema dokumentima usaglašenim uz posredovanje EU, mora da bude formirana, i što pre usijane glave u Prištini prihvate tu činjenicu, pre ćemo moći da nastavimo produktivan dijalog - a dijalog i kompromis su jedini način da višedecenijski i viševekovni problemi između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji budu rešeni", poručio je Petković. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija