Politika

Lajčak: Manja podrška strani koja odbije evropski predlog

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2023

-

21:09

Lajčak: Manja podrška strani koja odbije evropski predlog
Miroslav Lajčak - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je večeras da predlog za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, sadrži 11 tačaka, kao i da su sve verzije predloga objavljene u medijima izmišljotina.

"Video sam neke tekstove koji su prezentovani u medijima, koji nisu bili tačni, izmišljeni od određenih ljudi. Bilo je promena, jer sam posle prvog izlaganja predloga posetio i Prištinu i Beograd. Razgovarali smo i tražili komentare, zatim smo pokušali da ih ugradimo u predlog. Vrlo jasno smo rekli da suština predloga ne može da se menja, jer je suština sačinjena sa najboljim razumevanjem kako doći do normalizacije", naveo je Lajčak.

On je u emisiji "Rubikon" na televiziji Kljan Kosova naglasio da ukoliko jedna od strana ne prihvati plan da će međunarodna zajednica reagovati na odgovarajući način i da će podržati  jednu stranu više, ili će smanjiti podršku drugoj strani.

Govoreći o verziji predloga koja je pre nekoliko dana objavljena u beogradskim medijima Lajčak kaže da taj tekst nije isti kao onaj koji je ponuđen Beogradu i Prištini.

"Blizu je ali nije isto, da se ne igramo s tim", rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o sastancima sa evropskim izaslanicima jasno izneo svoj stav.

"Voleo bih da bude lako, zaista je važno da smo na dobrom putu," rekao je on i dodao da sa Beogradom i Prištinom međunarodni pregovarači vode odvojene razgovore.

"Kada ih okupimo (Beograd i Prištinu) očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, naravno, tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno", rekao je Lajčak.

"Kosovo ništa ne gubi, a dobija mnogo"

Kako je rekao međunarodni pregovarači ne dolaze sa pretnjama ili ultimatumima, jer je cilj da se postigne normalizacija u odnosima Prištine i Beograda. Priština će, dodao je, od evropskog predloga imati samo koristi, odnosno "njime ništa ne gubi, a dobija mnogo", kao i da ne mogu da se traže garancije za "peti korak", a da se ne učine za "prvi korak".

"Ovim predlogom Kosovo ništa ne gubi, a dobija mnogo. Prvi korak za mene je da se fokusiram na prvi korak sporazuma, ne možete tražiti garancije za korak peti, a da ne uradite prvi korak", rekao je Lajčak.

Prema njegovim rečima, sa predlogom se ne dolazi do "kraja priče" , već se nastavlja put do "pravno obavezujućeg sporazuma".

Kako je pojasnio, predlog ostavlja neka pitanja nerešenim, ali sadrži rešenje za mnoge probleme.

"Predlog je veoma dobar, daje mnogo Kosovu, statusu Kosova i odnosima Kosova i Srbije, međunarodnom položaju Kosova, rekao bih maksimalno moguće u ovom trenutku. Ovo nije kraj priče, ovo nije mnogo važno, priča se nastavlja onim što je napisan. Nećemo završiti sa ovim već ćemo nastaviti do kraja", rekao je on.

Lajčak je, između ostalog, naveo i neke od koristi koje će Kosovo imati od ovog sporazuma.

"Kosovo ima mnogo da dobije u pogledu sopstvenog statusa, kvaliteta odnosa sa Srbijom, regionalna saradnja će biti otključana. Predlog sadrži 11 tačaka, kako je predstavljeno u prvoj verziji", rekao je on.

On je podsetio da je u septembru predstavio taj plan i da je onda razgovarao sa predstavnikom privremenih institucija Aljbinom Kurtijem kojem je predtstavio ažurirani plan, kao i da je prošle nedelje bila "prva suštinska diskusija u vezi sa planom".
 

"Pregovaram sa pet preostalih zemalja EU da prihvate predlog"

Lajčak je naveo da je započeo misiju sastanka sa zemljama EU koje ne priznaju KiM, da ih ubedi da prihvate predlig EU za KiM. On je za Kljan Kosova rekao da sa tim zemljama pregovara da usvoje "evropski predlog", kao i da postoje pozitivne poruke da četiri od pet ovih zemalja vide da je važno da "proces donese rezultate".

"Sastao sam se sa predstavnicima četiri od pet zemalja u poslednja dva dana da razgovaramo o ovom predlogu. Sastao sam se sa ministrom spoljnih poslova Španije, Slovačke i Kipra, sa specijalnim izaslanikom Grčke i sastaću se sa ministrom spoljnih poslova Rumunije. Ove zemlje veoma pomno prate proces, jer je pitanje Kosova i Srbije regionalno pitanje", rekao je on.

"EU će osnovati odbor praćenje sprovođenja predloga"

Lajčak je naveo da će Evropska unija osnovati Odbor za praćenje sprovođenja predloga, a nakon što Beograd i Priština potpišu sporazum da ga odobravaju.

"Tehnički, imaćemo posebno telo, imaćemo mehanizam koji će obezbediti da se ne desi da jedna strana uradi zadatak, a druga ne", rekao je on u emisiji Rubikon, na televiziji Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima, osnivanjem Odbora EU će biti redovno informisana i donosiće odluke na osnovu redovnih izveštaja.

O ZSO: "Ne plašite se nečega što ćete dizajnirati"

Na pitanje o formiranju ZSO Lajčak je rekao da se čudi da se ljudi plaše nečega što, kako kaže, pre svega ne postoji, aludirajući na Republiku Srpsku, a zatim i "nečega što će sami oblikovati i što neće biti nametnuto".

"Imam 15 analiza zaštite manjina na svom stolu u Briselu. Za neke od ovih modela možda niste čuli. Nijedan od njih nije izazvao greške. Ne plašite se nečega što ćete dizajnirati, na to mislim. Gubimo mnogo vremena, pričajući o nečemu što ne postoji i nečemu čemu ćete vi biti koautor. Pobrinite se da to donese transparentnost, vladavinu prava i jasnoću", izjavio je on, prenosi portal Kljan Kosova.

Prema njegovim rečima međunarodna zajednica je grešila u politici prema Balkanu dajući sugestije koje nisu testirane u drugim zemljama.

"Nisu svi dobro radili na Balkanu. Moja filozofija je približavanje regiona EU. Obezbeđivanje da sve što predlažemo bude zasnovano na postojećim modelima koji dobro funkcionišu. Nije da mehanički uzmemo model i donesemo ga ovde. Hajde da vidimo šta funkcioniše, da napravimo model koji najbolje odgovara uslovima Kosova, ali vodeći računa da funkcioniše u drugim zemljama EU. Neću govoriti o modelima, jer će to odmah podstaći spekulacije, ali ću govoriti o filozofiji, a filozofija znači evropski modeli", naglasio Lajčak.

On je rekao i da EU naredne godine neće obraćati toliko pažnje na dijalog jer slede izbori u EU, kao i predsednički izbori u SAD.

"Nećemo imati isti nivo pažnje. Mi smo na početku ove godine i hajde da se pobrinemo da kada se dođemo do kraja godine možemo da kažemo da je posao urađen dobro", rekao je Lajčak.

On je rekao i da EU nije mnogo menjala plan Martija Ahtisarija, ali da su se bavili problemima u kojima je "intervencija bila neophodna".

"Nismo dirali predlog (Martija) Ahtisara i bavimo se problemima koji su ovde i sada i da nije bilo potrebe da se ovo radi ja ne bih bio ovde i ovaj dokument ne bi postojao. Ali činjenica da su SAD, a zatim Nemačka, Italija i Francuska u svom međunarodnom kapacitetu obavile ovu posetu i izrazile snažnu podršku ovom dokumentu, to znači da smo posvećeni i verujemo da je ovaj dokument potreban", zaključio je on.

Komentari (0)

Srbija