Politika

Sanda Rašković Ivić: Parlament jedino mesto gde može da se razgovara o rešavanju problema u vezi Kosova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/01/2023

-

17:54

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić je povodom sednice Skupština koja je zakazana za sledeću nedelju na temu Kosova i Metohije, rekla da je parlement jedino mesto gde može da se razgovara o tim problemima. Sanda Rašković Ivić kaže da sumnja da bi se investitori povukli ukoliko Srbija ne bi prihvatila plan "velike petorke" za dijalog Beograda i Prištine.

"Uzmimo primer nemačkih investitora. Ovde nije došao Folksvagen, niti neke velike nemačke firme. To su uglavnom manje firme koje su ovde došle jer im je jeftina radna snaga, jer u Nemačkoj ne mogu da plaćaju toliku cenu energenata, jer je ovde struja mnogo jeftinija. Plate koje dele su  mnogo manje. To nisu firme koje bi trebalo da slušaju državu i njih niko ne može nagovoriti da se one povuku iz jedne zemlje", kaže Rašković Ivić.

Povodom toga što su se mnoge kompanije iz Rusije povukle u roku od nekoliko nedelja ili meseci, ona kaže da je svaka od tih kompanija imala neke veze sa državom i politikom. "Osim toga, Rusija vodi otvoreni rat, ja ne vidim da će ovde biti rata", navela je.

Upitana zašto ne veruje navodima predsednika Srbije, budući da ga niko od sagovornika nije demantovao, Sanda Rašković Ivić kaže da je čula ljude koji su saradnici tih sagovornika i analitiačre iz Evrope koji su rekli da oni nisu čuli da je bilo pritisaka koji bi ličili na ucenjivanje.

"Sam sporazum ovako kako je procureo u medije je neka vrsta ultimatuma i nije potrebno dalje zastrašivanje i ucenjivanje što se tiče povlačenja investicija. A što se tiče samog evropskog puta, mislim da je na ledu već nekoliko godina, i to ne samo zbog Kosova. Naprosto EU je stavila primedbe i na vladavinu prava. Mi još nismo završili sa poglavljem 23", rekla je ona.

Na pitanje, ukoliko je ovaj dokument uslov, da li Srbija treba da odustane od evropskog puta, ona je rekla da od Evrope zavisi da li će nam dati ultimatum, ili će nam dati ruku da idemo dalje.

Povodom sednice parlamenta na temu Kosova koja je zakazana za sledeću nedelju, Sanda Rašković Ivić kaže da ona mora da bude održana zato što je parlament jedino mesto gde može da se pregovara o tim problemima i njihovom rešavanju.

"Mnogo se kasni. Ako je Vučić dobio plan u septembru, a sva je prilika da jeste, sam ga je pročitao, ni sa kim ga nije podelio, čak ni sa skupštinskim odborom, sam je odgovorao na taj plan i četiri meseca posle, kada je dogorelo do noktiju, sada bi da deli odgovornost", rekla je ona i dodala da će Narodna stranka reći da ne treba potpisivati predloženi sporazum.

Upitana šta će biti posle toga, rekla je: "Videćemo. Treba razgovarati". Napomenula je i da je za Narodnu stranku pitanje statusa Kosova rešeno Ustavom i Rezolucijom 1244.

Komentari (0)

Srbija