Politika

Štrbac zadovoljan zbog intenziviranja susreta zvaničnika Beograda i Zagreba: Glavnu ulogu odigrale manjine

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2023

-

19:09

Štrbac zadovoljan zbog intenziviranja susreta zvaničnika Beograda i Zagreba: Glavnu ulogu odigrale manjine
Štrbac zadovoljan zbog intenziviranja susreta zvaničnika Beograda i Zagreba: Glavnu ulogu odigrale manjine - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac izrazio je zadovoljstvo zbog inteziviranja susreta zvaničnika Beograda i Zagreba i ocenio da su i za današnji skup u Subotici kao i za Božićni susret u Zagrebu najzaslužnije nacionalne manjine.

"Pozravljamo svaki susret, mi Srbi i oni i Hrvatskoj i oni rasejani po svetu, posebno oni koji žive u Srbiji, svi se raduju tim sastancima, jer ima mnogo nerešenih pitanja, od međudržavnih do životnih, onih koji se tiču povratnika ali i svih koji su otišli iz Hrvatske", rekao je Štrbac za Tanjug povodom današnje manifestacije "Veliko prelo" kojoj će prisustvovati pored hrvatskog ministra Gordana Grlića Radmana, srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar Tomislav Žigmanov, predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, predsednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić.

Štrbac je nagalasio da je prvi sastanak na Božićnom prijemu SNV u Zagrebu kojem su prisustvovali Dačić i Andrej Plenković bio iznenađenje za sve. "Glavnu ulogu odigrale su nacionalne manjine - ovde hrvatska tamo srpska, novi ministar Žigmanov u Subotici, u Zagrebu Pupovac.

Tanjug/Siniša Kopunović

 

Oni su glavne zvezde i susreta u Zagerbu, zasluge pripadaju njima, ali mislim sve bi im bilo badava da izvana sa drugog nivoa nije došao mig, ili bolje reći molba, zahtev Vučiću i Plenkoviću da poboljšaju odnose, koji su od 2018. bili sve gori i gori, toliko su bili loši da na niže grane nisu mogli pasti", rekao je Štrbac.

Štrbac je na pitanje da li je upravo položaj manjina polazna tačka i put da bi se došlo do rešavanja otvorenih pitanja između dve države, rekao da je to od svih pitanja upravo najjednostavnije.

"Pitanja manjina se rešavaju svaki dan, Srbi žive tamo i Hrvati ovde. Srbi su koalicioni partneri sa HDZ, vladajućom strankom, sada je ovde predsednik Demokratskog saveza Hrvata Žigmanov ušao u Vladu Srbije i nekako mi je najprirodnije i najjednostavnije, da se prvo poboljša satus srpske manjine u Hrvatskoj, a tako i ovde Hrvarta", rekao je Štrbac i podsetio da su nekada Srbi u Hrvatskoj bili konstitutivni narod.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija