Region

Zovko: Hrvatski evroposlanici su najveći zagovornici uključivanja suseda u EU

Komentari

Autor: Teodora Vasiljević

20/01/2023

-

22:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija apsolutno očekuje od svih koji žele u EU da se usklade sa spoljnom politikom EU jer u trenutku globalne krize u burnim vremenima ne možemo računati da neko može biti članica našeg kluba ukoliko nije s nama, ukoliko bira nekog drugog partnera, kaže u razgovoru za Euronews  Srbija Željana Zovko, evroposlanica iz Hrvatske. 

Osim toga, dodaje, za evrointegrcije Srbije ključni su dijalog s Prištinom i politika pomirenja u odnosu sa susedima, ali i vladavina prava.

Zovko, koja je i članica Komisije EP za odnose s Kosovom na pitanje šta će biti s aplikacijom Prištine za EU dodaje da se "to može razviti" ukoliko Priština i Beograd nađu pravi način komunikacije i za srpsku zajednicu na Kosovu kako to više ne bi bio izvor tenzija.

"Verujem da će vlasti Kosova vrlo brzo shvatiti tu činjenicu i da trebaju poštovati Briselski sporazum i što se tiče srpske zajednice na Kosovu, ali isto tako Beograd mora shvatiti da se tenzije moraju smiriti, da je retorika koja poziva na neke konfliktne odgovore stvar prošlosti", rekla je Zovko.

Osvrćući se na poslednje korake u odnosima Beograda i Zagreba koji bi trebali da doprinesu približavanju dve zemlje, ona pozdravlja imenovanje Tomislava Žigmanova za ministra, ali i navodi primer Hrvatske u kojoj je potpredsednica Vlade iz redova srpske manjine a u Saboru su tri mesta rezervisana za Srbe.

Zovko podseća da još nije razrešena sudbina nestalih u ratovima devedesetih što Hrvatska smatra ključnim pitanjem.

"Hrvatska je ključna za napredak svih zemalja Zapadnog Balkana. Nama to jeste u interesu i mi smo ovde kao delegacija najveći i zagovornici uključivanja naših suseda u EU jer je za nas to bezbednosno pitanje i želimo da se EU širi i jača svoje granice i da nemamo nikakvih problema u susedstvu", ističe evroposlanica.

 

Komentari (0)

Evropa