Politika

Predsednik Češke Miloš Zeman danas i sutra u poseti Srbiji, sa Vučićem otvara "Češki dom"

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2023

-

08:30

Predsednik Češke Miloš Zeman danas i sutra u poseti Srbiji, sa Vučićem otvara "Češki dom"
Predsednik Češke Miloš Zeman danas i sutra u poseti Srbiji, sa Vučićem otvara "Češki dom" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas i sutra biće domaćin predsedniku Češke Milošu Zemanu koji će boraviti u zvaničnoj poseti Beogradu, tokom koje će biti otvoren rekonstruisani “Češki dom”, sagrađen na Vračaru pre skoro jednog veka.

Zeman će posetom Beogradu završti svoj drugi i poslednji petogodišnji mandata predsednika Češke, tokom koga je ostao upamćen po izvinjenju Srbiji i srpskom narodu zbog bombardovanja, a i rečenice „Volim Srbiju i srpski narod, ne volim Kosovo“.

Komentarišući tada u maju 2021. izvinjenje predsednika Češke Miloša Zemana za bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine, za koje je dao saglasnost kao tadašnji premijer Češke, predsednik Vučić je rekao da je to što se desilo u Pragu "ući u udžbenike istorije".

Zeman se za bombardovanje izvinio 18. maja 2021. u obraćanju medijima posle razgovora sa Vučićem, koji je boravio u dvodnevnoj poseti Pragu.

"...Želeo bih da se izvinim za tadašnje bombardovanje Jugoslavije. Želeo bih da zamolim srpski narod za oproštaj. Sve vreme me je to mučilo. Kada se odlučivalo o bombardovanju, bili smo tek nekoliko nedelja u NATO. Bili smo poslednji koji su dali saglasnost", rekao je tada pred Vučićem češki predsednik.

Zeman će u Beograd doputovati danas kasnije po podne i njegov dolazak na aerodrom "Nikola Tesla" očekuje se oko 17 sati.

profimedia

 

U ponedeljak drugog dana posete, Zeman će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a planirano je i da dvojica državnika zajedno otvore renovirani “Češki dom” Kamen temeljac za “Češki dom” položen je oktobra 1926. godine.

Objekat je svečano otvoren dve godine kasnije u prisustvu gradonačelnika Beograda Koste Kumanudija, zastupnika kralja Aleksandra generala Milana Zelenike, ministra prosvete Milana Grola, predstavnika Srpske kraljevske akademije nauka...

Podigli su ga beogradski Česi sopstvenim prilozima. uz podršku države matice, nalazi se na Vračaru u Ulici Svetozara Markovića 79, ali duže od pola veka nije u njihovom vlasništvu. Zgrada je adaptirana i nadograđivana.

Češki dom, kao i zgradu u kojoj je ambasada Češke u Beogradu. projektovao je arhitekta Alojz Mezera iz Praga. Objekat ima kulturno-istorijske vrednosti i predstavlja rano ostvarenje međuratne arhitekture modernizma.

Oko 300 Čeha koliko ih živi u Beogradu položilo je nadu da će dobiti svoj prostor nazad od kada su čuli za dogovor predsednika Vučića i Zemana i najavu da će Zeman otvoriti “Češki dom”, odnosno kako ga je Vučić najavio „Češku kuću”.

Da bi sve bilo po planu, trebalo je rešiti komplikovane imovinske odnose kako bi „Češka kuća” bila poklon češkoj državi. U tehničkoj dokumentaciji, koji se odnosilo na novoprojektovanu organizaciju prostora, predviđeno je bilo da se, između ostalog, u suterenu nalazi “Klub/Udruženje češke besede”, u prizemlju Češki kulturni centar, kao i sala češkog kulturnog centra.

Prvi sprat će takođe biti namenjen za Češki kulturni centar, dok će se na drugom spratu nalaziti bibloteka i učionica.

Miloš Zeman (78) je prvi predsednik Češke izabran neposrednim glasanjem. Prethodna dva predsednika, Vaclava Havela i Vaclava Klausa, birali su poslanici u parlamentu. Njegov drugi i po ustavu poslednji petogodišnji mandat ističe u martu, kada će ga na fukciji zameniti penzionisani NATO general Petr Pavel, koji je u subotu pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija