Politika

Vučić i Zeman otvorili obnovljeni Češki dom u Beogradu: Otvaranje vrata češke kulture za sve građane Srbije

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

30/01/2023

-

15:56

Vučić i Zeman otvorili obnovljeni Češki dom u Beogradu:  Otvaranje vrata češke kulture za sve građane Srbije
Vučić i Zeman otvorili obnovljeni Češki dom u Beogradu: Otvaranje vrata češke kulture za sve građane Srbije - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Češke Miloš Zeman otvorili su danas presecanjem vrpce obnovljeni Češki dom u Beogradu. Otvaranju renoviranog objekta prisustvovali su ambasador Češke u Beogradu Tomaš Kuhta i bivša učenica Češkog doma Jarmila Lanjik.

Odlazeći predsednik Češke Miloš Zeman zahvalio je danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na brzom renoviranju "Češke kuće" i dodao da je svestan da je Vučić bio u "složenoj situaciji", jer dom nije predmet restitucije već poklon.

"Vučić je bio u složenoj situaciji, jer dom nije predmet restitucije već poklon koji se nadovezuje na tradiciju češko - srpskog prijateljstva. Dragi Saša veliko ti hvala", rekao je Zeman na otvaranju "Češke kuće".

On se zahvalio i ambasadoru Češke u Beogradu Tomašu Kuhti za posao koji je uložen u renoviranje ovo zdanja.

"Obavešten sam da je 70 radnika radilo sedam dana pre mog dolaska. Uspeli su u tome", rekao je Zeman.

Vučić: Zeman bio uz nas kada su to samo hrabri smeli-pravi prijatelj Srbije

Vučić je, na otvaranju Češkog doma izjavio da je Zeman  pravi prijatelj Srbije i da je bio uz naš narod kada su to samo hrabri smeli da budu. Vučić je rekao rekao da češka poslovica kaže da je pravi prijatelj onaj koji je uz vas kada svi odu, kao i da je bolje hodati sa prijateljm po mraku nego sam po suncu.

"Predsednik Zeman je bio uz nas i kada su samo hrabri bili uz nas i on je prijatelj sa kojim smemo na sunce i kada je dan i noć i mrak. Bio je jedan od retkih koji je smeo da govori o slobodarskoj tradiciji Srbije i o borbi Srbije za svoj opstanak. Više puta u proteklih 10 godina na najpravedniji način je istakao kroz koje je patnje Srbija prolazila. Uvek se zalagao da Srbija hitno i bez odlaganja pristupi EU", naglasio je Vučić.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

 

On je ukazao da je Zeman radio na jačanju diplomatskih i kulturnih odnosa dve zemlje i da je nosilac najviših odlikovanja naše zemlje.

"Toliko je bilo birokratskih teškoća i problema, ali Zeman je toliko želeo da se uradi Češki dom i rekao da ne može da dođe u Beograd dok to ne uradimo. To je za mene postala zapovest. Svi smo se angažovali da uradimo taj važan posao. Vratili smo Češkoj ono što joj po pravdi pripada", rekao je Vučić.

Kuhta: Mesto za jačanje međusobnog razumevanja

Obnovljena zgrada Češkog doma u Beogradu služiće širenju češke kulture, razvijanju odnosa između dve zemlje, podržavati rad manjine, edukaciju i sportske aktivnosti na način da se doprinese jačanju razumevanja između državljana bratskih zemalja Srbije i Češke, izjavio je danas ambasador Češke u Beogradu Tomaš Kuhta. 

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

On je na otvaranju obnovljenog Češkog doma u Beogradu zahvalio predsedniku Češke Milošu Zemanu koji je tokom posete Srbiji u septembru 2019. godine obećao predstavnicima češke manjine da će sa svojim sprskim partnerom, predsednikom Aleksandron Vučićem, da reši problem Češkog doma.

Kuhta je istakao da zahvaljujući takvim gestovima i prijateljstvima češka manjina može i u budućnosti da se oseća u Srbiji kao poštovani partner što, dodao je, važi i za srpsku manjinu u Češkoj.

Srpska i češka izložba povodom otvaranja Doma

Predsednik udruženja "Češka beseda Beograd" Andrej Kubiček izjavio je za Tanjug da je Češki dom u potpunosti rekonstruisan.

"Od podruma do plafona sve je potpuno sređeno - okrečeno, sređeni podovi, postavljene nove električne instalacije...", naveo je on.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

Kako je istakao, omogućeno je da se u Češkom domu otvore vrata češke kulture za sve građane Srbije, jer će se tu izvoditi dramske izložbe, književne večeri, koncerti, gastronomski događaji... Povodom otvaranja obnovljenog Českog doma, priređene su dve izložbe - srpska i češka.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

 

Srpska izložba sastoji se od niza slika i tekstova koji svedoče o istoriji Češkog doma, ali i fotografije radova o obnovi tog objekta, dok se na češkoj izložbi mogu videti fotografije kojima je predstavljena češko-srpska vojna saradnja tokom skoro dva veka.

Vučić i Zeman su ranije danas, u Palati Srbija, potpisali deklaraciju o jačanju kulturne saradnje i uspostavljanju Češkog doma u Beogradu.

Kamen temeljac za Češki dom položen je oktobra 1926. godine, a objekat je svečano otvoren dve godine kasnije. Podigli su ga beogradski Česi sopstvenim prilozima uz podršku države matice, nalazi se na Vračaru u Ulici Svetozara Markovića 79, ali duže od pola veka nije u njihovom vlasništvu.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

 

Češki dom, kao i zgradu u kojoj je ambasada Češke u Beogradu, projektovao je arhitekta Alojz Mezera iz Praga, a objekat ima kulturno-istorijske vrednosti i predstavlja rano ostvarenje međuratne arhitekture modernizma.

Oko 300 Čeha koliko ih živi u Beogradu položilo je nadu da će dobiti svoj prostor nazad od kada su čuli za dogovor predsednika Vučića i Zemana i najavu da će Zeman otvoriti Češki dom, odnosno kako ga je Vučić nazvao Češka kuća, a da bi sve bilo po planu, trebalo je rešiti komplikovane imovinske odnose kako bi Češka kuća bila poklon češkoj državi.

Komentari (0)

Srbija