Politika

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula vanredni nadzor nad imovinom Aleksandra Šapića

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2023

-

11:14

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula vanredni nadzor nad imovinom Aleksandra Šapića
Aleksandar Šapić - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za sprečavanje korupcije pokrenula je postupak vanredne provere podnetih izveštaja o imovini i prihodima javnog funkcionera i gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića nakon medijskih navoda o njegovoj imovini u Trstu, rekli su iz Agencije u odgovoru na upit Euronews Srbija. Nakon sprovedenih svih radnji i analiza, koje ovaj postupak podrazumeva, uz angažovanje i drugih organa javne vlasti i pravnih lica, Agencija će obavestiti javnost o ishodu ove vanredne provere, navode u odgovoru.

BIRN je, naime, objavio da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kupio 2018. godine vilu u Trstu vrednu 820.000 evra, koju nije pijavio Agenciji za sprečavanje korupcije. Šapićevo vlasništvo, prema njihovom istraživanju, vidi se u izvodu iz italijanskog katastra, ali ne i u registru o imovini i prihodima srpske Agencije za sprečavanje korupcije.

Šapić je, inače, u to vreme kao predsednik opštine Novi Beograd živeo i radio u Beogradu.

"U poslednjem izveštaju koji je Aleksandar Šapić prosledio Agenciji 19. jula 2022. godine, dakle u momentu kada je već bio gradonačelnik Beograda, piše da od nepokretnosti ima dva stana – dvoetažni od 150 kvadrata i troiposoban od 98 kvadrata. U registru Agencije se ne navodi gde se stanovi nalaze, ali nijedan od njih ne odgovara kvadraturi vile u Trstu", navodi BIRN.

Aktuleni gradonačelnik Beograda ovim povodom se nije oglašavao.

Inače, javni funkcioneri u Srbiji dužni su da prijave sve promene imovinskog stanja Agenciji za borbu protiv korupcije.

Iz Agencije navode da su javni funkcioneri, između ostalih zakonom određenih podataka, dužni da Agenciji prijave nepokretnosti u zemlji i inostranstvu na kojima oni, njihovi supružnici ili vanbračni partneri, kao i maloletna deca (pod uslovom da žive u istom porodičnom domaćinstvu sa javnim funkcinerom), ostvaruju pravo svojine ili pravo zakupa. Podaci iz izveštaja koji se tiču prava svojine ili zakupa na nepokretnosti imaju karakter javnih podataka, izuzev podataka o adresi na kojoj se nepokretnost nalazi.

Agencija ove podatke - podatke o vrsti, sturkturi i površini nepokretnosti, kao i vlasničkom udelu i osnovu sticanja, objavljuje na način na koji ih je javni funkcioner uneo u izveštaj o imovini i prihodima, prilikom njegovog podnošenja.

Kako se dokumentacija o osnovu sticanja prava na prijavljenim nekretninama ne dostavlja Agenciji prilikom podnošenja izveštaja, uvid u ovu dokumentaciju Agencija stiče tek kada pokrene postupak provere izveštaja određenog javnog funkconera. U postupku provere koja može biti redovna ili vanredna, od javnog funkcionera, ali i od drugih organa javnih vlasti se može zahtevati dodatna dokumentacija.

Komentari (0)

Srbija