Politika

SAZNAJEMO Prvi potez nakon note SAD o članstvu Kosova u Savetu Evrope: Aplikacija Prištine nije stavljena na dnevni red

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2023

-

13:23

SAZNAJEMO Prvi potez nakon note SAD o članstvu Kosova u Savetu Evrope: Aplikacija Prištine nije stavljena na dnevni red
SAZNAJEMO Prvi potez nakon note SAD o članstvu Kosova u Savetu Evrope: Aplikacija Prištine nije stavljena na dnevni red - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Komitet ministara Saveta Evrope (SE) nije na dnevni red današnjeg sastanka uvrstio aplikaciju Prištine za članstvo u ovoj organizaciji, saznaje Euronews Srbija.

Ovakav rasplet dolazi dan nakon što je Euronews Srbija objavio ekskluzivna saznanja iz diplomatskih izvora da su ministarstva spoljnih poslova pojedinih zemalja Evrope, koje su članice SE, dobila su notu od ambasada Sjedinjenih Američkih Država u kojoj se kaže da Vašington smatra da pitanje ulaska Kosova u članstvo Saveta Evrope ne treba stavljati na dnevni red Komiteta ministara Saveta Evrope.

Prema našim saznanjima, SAD su tražile da se pitanje ulaska Kosova u članstvo Saveta Evrope ne stavlja na dnevni red sve dok "Kosovo ne usvoji konstruktivniji stav o Zajednici srpskih opština (ZSO), čime bi se otvorio put za predlog osnovnog sporazuma Beograda i Prištine". 

Ovaj stav Sjedinjenih Država usaglašen je sa Italijom, Francuskom i Nemačkom.   

Odgovarajući na pitanje Euronews Srbija povodom note, portparol američke ambasade naveo je da je stav SAD dobro poznat i da je vreme za uspostavljanje Zajednice srpskih opština - sada.

"Stav SAD je dobro poznat: kao što su savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar primetili juče u svom tekstu, vreme za uspostavljanje ZSO je sada. Osim toga, ne možemo komentarisati navodnu diplomatsku prepisku", rekao je portparol američke ambasade. 

Nova faza 

Članstvo Kosova u Savetu Evrope otvoreno je pitanje otkako je Priština u maju prošle godine predala zahtev za pristupanje toj instituciji, međutim, nekoliko dosadašnjih pokušaja da ta tema bude "progurana" na dnevni red nije uspelo. U međuvremenu, pojedine zapadne sile, radile su intenzivno na ovom procesu, koji je najnovijim potezom Vašingtona, praktično dobio zaokret.  

Da bi pritisci na Prištinu i kosovskog premijera Aljbina Kurtija mogli rasti u narednom periodu zbog stava prema ZSO, kao i da bi jedan od puteva uslovljavanja mogala biti i blokada u međunarodnim insititucijama, na čelu sa Savetom Evrope, zapadni zvaničnici već su sugerisali u prethodnom periodu.
Nova faza odnosa

Nedavno je slična poruka stigla i od ambasade Nemačke u Prištini koja je istakla da će blokiranje formiranja ZSO otežati obezbeđivanje neophodne većine glasova za članstvo Kosova u Savetu Evrope. Kako je prenela Koha, nemačka ambasada navela je da neosnivanje ZSO neće postati prepreka za Kosovo samo u pogledu članstva u SE i zatražila da počnu pregovori o tom pitanju. Prema tim navodima, nemačka ambasada u Prištini, smatra da bi neosnivanje ZSO predstavljalo i ozbiljnu prepreku u daljem procesu pridruživanja Evropskoj uniji. 

Istovremeno, i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar nagovestio je novu fazu odnosa zapadnih zemalja prema Kurtiju i Prištini rekavši da međunarodna zajednica zahteva od kosovskog premijera da formira ZSO. Kako je dodao, "Kurti ne mora da se složi, Kosovo se već složilo". 

"Jedan čovek ili jedna stranka ne mogu da odustanu od postojećeg obavezujućeg sporazuma. Znači ne moramo da ubedimo Kurtija da se složi, Kosovo se već složilo, kao vlada, kao država", rekao je Eskobar za Glas Amerike, napominjući da "nije pitanje da li se Kurti slaže ili ne, već kako će ZSO da bude implementirana". 

Usledio je i današnji sastanak posvećen ZSO, koji je održan u američkoj ambasadi u Prištini i na koji Kurti, prema sopstvenim navodima, nije pozvan, iako su sastanku prisustvovali predstavnici njegovog kabineta. 

Eskobar i savetnik u Stejt departmentu Derek Šole u ponedeljak su, dan uoči ovog sastanka, još jednom istakli da je ZSO međunarodna obaveza i da je vreme za njeno osnivanje. U autorskom tekstu za Kohu, dvojica američkih diplomata objasnili su kako bi ta zajednica izgledala, te da je vreme da se jasno kaže šta ona jeste, a šta nije. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

01.02.2023 18:02

Подло тактизирање запада пред преговоре - да се смекша чврст став Србије да - Косвоо је Србија и никада неће бити независна држава.

Srbija