Politika

Hovenijer: Osnivanje ZSO "hitna i važna stvar", sastanak organizovan da bi se čula različita mišljenja

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2023

-

16:36

Hovenijer: Osnivanje ZSO "hitna i važna stvar", sastanak organizovan da bi se čula različita mišljenja
Euronews/Vladislav Ćup - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer izjavio je, posle sastanka u ambasadi SAD u Prištini posvećenog formiranju Zajednice srpskih opština, da Vašington "ne podržava nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova" i dodao da očekuje da Priština ispuni svoje obaveze.

On je, takođe, istakao da je osnivanje ZSO "hitna i važna stvar", javlja reporterka Euronews Srbija koja je prisustvovala konferenciji za odabrane medije.

Sastanak je organizovan da bi se čula različita mišljenja o formiranju ZSO, rekao je Hovenijer novinarima posle sastanka na kojem su učestvovali predstavnici vlade i predsednice privremenih prištinskih institucija, predsednik skupštine, kao i stranke i predstavnici civilnog sektora.

Ambasador rekao je da je njegova zemlja već jasno stavila do znanja da "ne podržava nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova" ili koji "ugrožava njegov suverenitet, nezavisnost i multietnički karakter", prenosi Reporteri.

"Mi [SAD] smo spremni da pružimo ekspertizu i političku podršku kako bismo osigurali da ovo funkcioniše u najboljoj službi za sve stanovnike na KiM", rekao je Hovenijer.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"Nekoliko visokih američkih zvaničnika je jasno stavilo do znanja. I želim da budem vrlo jasan u vezi sa stavom SAD. Ne podržavamo bilo kakvu obavezu koja je u suprotnosti sa Ustavom Kosova i koja nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine ili koja će ugroziti suverenitet, nezavisnost, multietnički karakter ili demokratske institucije Kosova", rekao je američki ambasador.

On je pozvao vladu u Prištini da "pruži svoju viziju za Zajednicu, koja veruje da štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke, demokratske države i obezbeđuje prava manjina u skladu sa Briselskim sporazumima i Ustavom Kosova".

Komentari (0)

Srbija