Politika

"Pozitivan korak, ali stavovi o ZSO i dalje oprečni": O čemu se razgovaralo iza zatvorenih vrata ambasade SAD u Prištini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/01/2023

-

17:34

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Iza zatvorenih vrata američke ambasade u Prištini održan je sastanak o Zajednici srpskih opština, što je prema ocenama srpskih predstavnika veliki pozitivan korak ka konačnom ispunjenju obaveze propisane Briselskim sporazumom. Sastanak je još jedan znak da je Vašington ozbiljno rešen da se pozabavi pitanjem koje je kamen spoticanja u odnosima Beograda i Prištine već deset godina, a iako se zasad malo detalja zna, ovo je bila prilika da se razgovara o tome kako bi ZSO mogla da funkcioniše i koje bi usluge mogla da pruža.

Sastanku su prisustvovali članovi civilnog društva, vladini zvaničnici, lideri političkih partija i diplomate, a američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer zahvalio se prisutnim zainteresovanim stranama što su podelili svoje stavove i stručnost i napomenuo da SAD nastavljaju da se zalažu za sprovođenje svih obaveza iz dijaloga.

Hovenijer je istakao i da Vašington "ne podržava nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova" i dodao da očekuje da Priština ispuni svoje obaveze. Prema njegovim rečima, osnivanje ZSO "hitna i važna stvar".

Euronews

Više nego ikada, Zapad je u poslednjih nekoliko meseci jedinstven u stavu da se ZSO mora formirati. Ono što je, međutim, i dalje nepoznanica, jeste kako će ona tačno izgledati, pa će se o njenim modalitetima verovatno tek razgovarati.

"Razgovaralo se o nekoliko tematskih celina, o tome kako bi mogla da funkconiše ZSO, o tome kako bi ona mogla da funkcioniše u kosovskom pravnom okviru, a u skladu sa Briselskim sporazumom i koje bi to sve usluge mogla da pruža. Ne mogu da kažem da je bilo zaključaka, bilo je puno različitih mišljenja, debata je bila civilizovana", rekla je za Euronews Srbija Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative, koja je prisustvovala sastanku, ali je dodala da su prištinski predstavnici naveli da "još uvek ne razumeju" potrebu za ZSO.

Podsetimo, kosovski premijer Aljbin Kurti je u više navrata istakao da ZSO neće biti formirana, a rekao je i da na sastanak u ambasadu SAD nije pozvan, mada su prisustvo sastanku potvrdili predstavnici njegovog kabineta. 

"Pozitivan pomak i veoma sadržajna diskusija"

Kako je ocenio Miodrag Milićević iz NVO Aktiv iz Kosovske Mitrovice, važno je da je bilo sadržajne diskusije i da je bilo prilike da se čuju oprečni stavovi, a susret je nazvao značajnim korakom.

"Rekao bih da današnja diskusija donela neka nova razmišljanja, ipak što se zaključaka tiče to bih ostavio zaista glavnim organizatorima današnjeg skupa koji će sigurno izaći sa saopštenjem. Ujedno rekao bih da je ovakva vrsta diskusije neophodna u oba društva, a sučeljavanje mišljenja je nužnost koja će dvesti do boljeg razumevanja", rekao je on.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju

 

Na pitanje da li se govorilo o nekoj drugoj zajednici, a ne o onakvoj kakva je dogovorena Briselskim sporazumom, Milićević ističe da nije bilo tako.

"Bilo je pokušaja da se možda veći akcenat stavi na Ahtisarijev plan kao jedan vid zaštite koji pruža visok stepen zaštite srpskoj zajednici, međutim nije bilo nastojanja da bilo ko predstavi nešto drugačije u odnosu na ono što je dogovoreno", rekao je on.

I Aleksandar Arsenijević iz Građanske inicijative "Srpski opstanak" rekao je da je reč o pozitivnom pomaku i da je ovo bila prilika za razmenu mišljenja.

"Ovo je pozitivan pomak, da smo u četiri zida, s obzirom na to da nismo mogli između zajednica da razgovaramo da je morao da interveniše američki ambasador, jako produktivan i da će ovaj sastanak sigurno dovesti do nekog rešenja. Imali smo velike razmene mišljenja, oprečne stavove i oko ZSO, ali ono što je najbitnije je da su svi shvatili da ZSO mora da zastupa srpsku zajednicu na Kosovu i da zaštiti prava srpske zajednice. Onaj stav koji zastupamo mi je da ZSO ne može ni u kom slučaju, kako je izvorno potpisana, da ospori Kosovo u bilo kakvom napretku već jedino da zaštiti srpsku zajednicu koja je u manjini", rekao je Arsenijević.

Ministar za zajednice u vladi tzv. Kosova Nenad Rašić takođe je prisustvovao sastanku. On je ocenio da postoji potencijal za dalje razgovore.

''Bilo je replika i različitih mišljenja, ali generalno mislim da je kvalitet razgovora bio na visokom nivou'', rekao je Rašić.

Dodao je da su učesnici sastanka bili ''relevantni sagovornici'', kao i da se ne mogu zanemariti dogovori postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Ministarska spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala navela je nakon sastanka da treba odbaciti svaki model ZSO koji "omogućava Srbiji da podriva suverenitet Kosova".

''Model koji omogućava Srbiji podrivanje suvereniteta Kosova moraju da odbace svi oni koji imaju za cilj trajni mir i dobrosusedske odnose u regionu'', napisala je Gervala na  Tviteru.

Srpska lista: Formiranje ZSO je zahtev srpskog naroda sa KiM

Srpska lista je danas na sastanku o Zajednici srpskih opština u ambasadi SAD u Prištini ponovila da je formiranje ZSO obaveza Prištine preuzeta u formi međunarodnog sporazuma, a zatim ratifikovana u parlamentu dvotrećinskom većinom, te da je to institucija potrebna radi opstanka srpskog naroda, a ne bilo čiji hir.

Na sastanku o formiranju ZSO, njenim nadležnostima, funkcionisanju i izazovima predstavnici Srpske liste jasno su naglasili da se formiranje ZSO mora sprovesti onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine te da je Upravljački tim jedini nadležan za izradu Statuta, a ne bilo ko drugi.

"Posebno je podvučeno da je potrebno da Zajednica ima izvršna ovlašćenja, odnosno baš onako kako je dogovoreno u Briselu u toku pregovora Beograda i Prištine, te da je njeno uspostavljanje obaveza koja se ne sme izbegavati jer je ona potrebna da bude krovna institucija srpskog naroda koja će štititi pojedinačna i kolektivna prava našeg naroda", navodi se u saopštenju SL nakon sastanka u Ambasadi SAD.

Jasan signal Vašingtona

Pritisci na Prištinu da formira Zajednicu srpskih opština se intenziviraju, a u pozivima da se ovo pitanje konačno reši Vašington je postao posebno glasan. Novu fazu odnosa, barem prema Kurtiju, sugerisale su nedavne izjave specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara koji je nakon posete Beogradu i Prištini ukazao da međunarodna zajednica zahteva od kosovskog premijera da formira ZSO. Kako je rekao za Glas Amerike, "Kurti ne mora da se složi, Kosovo se već složilo". 

Osim toga, kako saznaje Euronews Srbija iz diplomatskih izvora u Evropi, ministarstva spoljnih poslova pojedinih zemalja Evrope, koje su članice Saveta Evrope, dobila su notu od ambasada Sjedinjenih Američkih Država u kojoj se kaže da Vašington smatra da pitanje ulaska Kosova u članstvo Saveta Evrope ne treba stavljati na dnevni red Komiteta ministara Saveta Evrope. Prema našim saznanjima, SAD traže da se pitanje ulaska Kosova u članstvo Saveta Evrope ne stavlja na dnevni red sve dok "Kosovo ne usvoji konstruktivniji stav o Zajednici srpskih opština (ZSO), čime bi se otvorio put za predlog osnovnog sporazuma Beograda i Prištine". 

Takođe, Eskobar i savetnik u Stejt departmentu Derek Šole u ponedeljak još jednom istakli da je ZSO međunarodna obaveza i da je vreme za njeno osnivanje. U autorskom tekstu za Kohu, dvojica američkih diplomata objasnili su kako bi ta zajednica izgledala, te da je vreme da se jasno kaže šta ona jeste, a šta nije.

Euronews

"Postoji želja da se ZSO sprovede zato što je to garancija da nećete imati nestabilnosti koje smo imali tokom prethodne godine. Postoji želja da se reši, koliko god vlasti u Prištini imale problem, ukoliko idete protiv zajednice ZSO i njenog sprovođenja, vi idete i protiv njenih interesa i zato vidimo samo kritike prema vlasti Aljbina Kurtija. Da ne govorim sad kada ima izvššnu vlast, ti birači očekuju taj radikalan pristup jer su za tako nešto i glasali, međutim, zaista je veliko pitanje da li možete da vodite tako radikalnu politiku protiv interesa SAD koje su vaš glavni saveznik uz ostale zapadne države", rekao za Euronews Srbija programski direktor organizacije Novi treći put Dimitrije Milić.

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić za Euronews Srbija kaže da nikada nije bio ovakav intezitet diplomatske ofanzive u vezi sa dijalogom Prištine i Beograda, a posebno u vezi sa ZSO.

"O tome govori i činjenica da imamo i jedan vrlo razrađen predlog, kao što je ovaj Fridrih Ebert fondacije koji ima 18 članova, sa puno detalja o kojima se može diskutovati. Očigledno se uporno insistira na tome da nema nikakvog odustajanja od onoga što je usvojeno u Briselskom sporazumu, a da se o detaljima može razgovarati", kaže ona.

Fondacija Fridrih Ebert Štiftung (FES) objavila je svoj nacrt statuta Zajednice srpskih opština, u kojem se navodi da će ovo udruženje imati zvanične simbole, uključujući zastavu, i da će biti osnovano u skladu sa Ustavom tzv. Kosova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija