Politika

Opozicija u Prištini podržava stvaranje ZSO, vlast protiv etničkih zajednica

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2023

-

17:53

Opozicija u Prištini podržava stvaranje ZSO, vlast protiv etničkih zajednica
Opozicija u Prištini podržava stvaranje ZSO, vlast protiv etničkih zajednica - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Opozicione stranke na Kosovu i Metohiji saglasile su se sa predlogom savetnika u američkom Stejt departmentu Dereka Šolea i američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da je ''pravo vreme'' za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom i da je to pravno obavezujuća međunarodna obaveza, dok vladajuća stranka Kosova Pokret Samoopredljenje ostaje pri stavu da se protivi stvaranju zajednica na etničkoj osnovi.

Opozicioni Demokratski savez Kosova saopštio je da će na sastanku političkih stranaka Kosovu koji je inicirao ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer, potvrditi podršku procesu dijaloga uz posredovanje EU, a uz puno učešće SAD.

"Što se tiče stvaranja Zajednice, smatramo da je to pitanje nadležnosti i ustavne odgovornosti institucija Republike Kosovo, pre svega Vlade. Ustavna ovlašćenja i odgovornosti nemaju alternativu, i zato DSK u svojoj opozicionoj ulozi, nema načina da ih primeni", navodi se u saopštenju.

Predsednik opozicione stranke Alijansa za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj ocenio je da razgovori o stvaranju Zajednice srpskih opština imaju samo jedan cilj, i to uklanjanje poslednjih prepreka ka, kako je rekao, velikom sporazumu sa Srbijom, za međusobno priznanje.

On je naveo da je to prihvaćena obaveza koja mora da se sprovede u skladu s ustavom Kosova, prenosi portal Reporteri.

"Svi oni koji ZSO predstavljaju kao problematično pitanje, nemaju sa tim veze, već pokušavaju da iskoriste ZSO kao "pokriće" da se suprotstave velikom sporazumu. To radi Srbija, a nažalost i premijer Kosova", rekao je.

"Sve odluke i postupci vlasti u Prištini i Beogradu u poslednjih 4-5 meseci, od izdavanja tablica, tenzija na severu, izlaska iz institucija ovdašnjih Srba, do najave izbora na severu, sve su to opstrukcije evro-američkog plana. Ova politička igra mora da se završi i Kosovo mora da usmeri sve svoje političke, intelektualne i građanske potencijale na glavnu temu, a to je 'veliki sporazum o međusobnom priznanju sa Srbijom', koji se može postići samo bliskom koordinacijom sa SAD i EU", zaključio je Haradinaj.

Šef opozicione Demokratske partije Kosova Abelard Tahiri ocenio je da je položaj Kosova u odnosu na SAD "jadan".

"Nije opozicija odgovorna za takvu situaciju, već vlada koju vodi Kurti", rekao je Tahiri i dodao da će njegova partija poslati predstavnika na sastanak u ambasadi SAD.

Šefica poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje u skupštini Kosova Mimoza Kusari-Ljilja rekla je da vlada nema sukob sa SAD u vezi stvaranja ZSO, ali da postoji razlika u mišljenju.

"Niko osim Skupštine, Vlade i opština Kosova ne može da odlučuje, ta tela su organi odlučivanja, nema drugih mehanizama koje bi bilo ko van tih institucija mogao da uspostavi. Postoje građanske inicijative, ali pravnu nadležnost imaju zvanične institucije", rekla je Kusari-Ljilja.

Poslanik "Samoopredeljenja" Dimalj Baša kaže da bi osnivanje Zajednice srpskih opština bio uvod u podelu Kosova.

On je u objavi na svom nalogu na Fejsbuku naveo da tzv. Kosovo ima Asocijaciju svojih opština.

"Predsedavajući gradonačelnik opštine Uroševac je Agim Aljiu. Uveren sam da i za opštine sa srpskom većinom ima mesta da se učlane u ovo Udruženje! Inače, podela opština na različite paralelne asocijacije na etničkoj osnovi je uvod u podelu Kosova", napisao je Baša.

Njegov partijski kolega Artan Abraši je naveo da "ne zna šta su Vučić i Brnabić obećali Šoleu i Eskobaru", i dodao da "Zajednica ne prolazi".

https://www.euronews.rs/srbija/politika/76432/fondacija-fridrih-ebert-objavila-svoj-nacrt-statuta-zso-pominju-zvanicne-simbole-i-uskladenost-sa-kosovskim-ustavom/vest
predstavila je danas svoj predlog Statuta Zajednice srpskih opština, a predstavnik te fondacije za KiM Rene Šle sastao se danas sa predstavnicima pokreta Samoopredeljenje.

U saopštenju tog pokreta se navodi da "Kosovo ima jedan od najboljih sistema na svetu za zaštitu prava nevećinskih zajednica, u zakonskim i ustavnim okvirima", a takođe pozivaju EU da uradi "uporednu studiju o poštovanju prava zajednica na Kosovu i u drugim zemljama, uključujući Srbiju".

U zajedničkom autorskom tekstu za Kohu, Šole i Eskobar naveli su da bi opštine sarađivale u okviru "legitimnih kosovskih institucija i struktura" i da bi omogućavanjem određenim opštinama da efikasnije vrše ovlašćenja koja već imaju, bila izbegnuta potreba da građani traže usluge od, kako je navedeno, "nelegalnih paralelnih struktura", kao i da Zajednica opština sa srpskom većinom ne bi bila jednonacionalna i da bi to bile opštine sa srpskom većinom, gde žive ne samo Srbi, već i Albanci, Bošnjaci i drugi.

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer pozvao je političke stranke na Kosovu i Metohiji na zajedničku diskusiju 31. januara, a tema razgovora biće pitanje osnivanja ZSO.

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je danas da se u potpunosti slaže sa pozivom SAD da Kosovo formira Zajednicu srpskih opština, i dodao da se sa time kasni.

On je na svom nalogu na društvenoj mreži Tviter napisao da će formiranje ZSO ubrzati razgovore o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

''Kosovo se 27. juna 2013. obavezalo da formira Zajednicu srpskih opština'', napisao je Rode.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je kako nije pozvan na taj sastanak, ali da oni koji jesu, treba da odu i razgovaraju.

Njegova zamenica Emilja Redžepi potvrdila je učešće na sastanku, kao i šef kabineta predsednika skupštine tzv. Kosova Glauka Konjufce Iljir Kerčelji, a očekuje se da isto uradi i drugi Kurtijev zamenik Besnik Bisljimi.

Ministar za zajednice u vladiKosova Nenad Rašić takođe je najavio da će otići sastanak.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija