Politika

Petković: Kurti najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2023

-

17:41

Petković: Kurti najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine
Petar Petković - Copyright FoNet/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Aljbin Kurti iz dana u dan potvrđuje da je on lično najveća pretnja stabilnosti regiona i najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, tvrdi Petar Petković, direktor Kancelarije za KIM.

"Njegov tvrdoglavi otpor formiranju Zajednice srpskih opština, kao i stalno smišljanje izgovora za nedelovanje po tom pitanju, potvrda je njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma", kaže Petković i dodaje da su Kurtijeve lekcije o samoproglašenom Kosovu kao građanskom društvu vrhunski su bezobrazluk, jer je, kako kaže, njegov programski cilj evidentno stvaranje monoetničke sredine na čitavoj teritoriji južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

U to se, dodaje, svakodnevno uveravamo "svedočeći o zulumu koji čini nad srpskim narodom od trenutka dolaska na čelo privremenih institucija samouprave".

"Zajednica srpskih opština mora da bude formirana u skladu sa dogovorima postignutim u okviru briselskog dijaloga Beograda i Prištine, a ako to ne želi da omogući on, omogućiće neko drugi", poručio je Petković.

Ni srpski narod na Kosovu i Metohiji, niti država Srbija neće odustati od ovog zahteva, kaže Petković i dodaje da uspostavljanje Zajednice srpskih opština nije obično političko pitanje, već je to uslov fizičkog opstanka Srba u južnoj pokrajini.

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je danas u Uroševcu da formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu nije moguće jer je protivno Ustavu i da je Srbija ta koja treba da plati odštetu zbog rata 1999, preneo je portal Kosovo onlajn.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija