Politika

Dešavanja u Skupštini korak nazad za Srbiju: Palanačko prepucavanje i potcenjivanje ozbiljnosti situacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2023

-

22:15

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su danas o pitanju Kosova i Metohije, na sednici na kojoj je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Premda rasprava dolazi u trenutku kada se situacija oko rešavanja kosovskog pitanja, pod pritiskom Zapada usložnjava, prvi dan sednice obeležio je svakako i incident kada je došlo do koškanja pojedinih poslanika. Slika koja je otišla u svet svakako ne doprinosi pregovaračkoj poziciji Srbije, saglasni su sagovornici emisije "Direktno sa Minjom Miletić".

Da je današnja situacija u Skupštini više ličila na sliku sa tribina fudbalskog stadiona nego na parlament, mišljenja je i novinar Boško Jakšić koji je izrazio žaljenje što nismo bili u stanju da se na pravi način nosimo sa ovako važnom temom.

"Ne volim često da koristim jake izraze, ali ovo je dramatično važna tema i trenutak za odlučivanje, a mi nismo u stanju da ozibljno razgovaramo. Ono što sam ja video tokom debate, pa to je najmanje je bilo priče o tome kako izaći iz ove situacije koja je za nas jako komplikovana i složeno", kaže Jakić u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić".

Tako je i današnju raspravu nazvao "političko palanačkim prepucavanjem između vlasti i opozicije", začinjenu "visokom dozom stepena necivilizovanosti i tzv. političkim primitivizmom".

"Sve u svemu, mislim da će se ponoviti septembarski scenario da se ništa neće dogovoriti, da ćemo ponovo javnosti pokazati kakvi su jedni i drugi političari. Mislim da neko ko ima iole zdrave pameti, a zove se običan čovek - ovo uopšte nije želeo da gleda", dodaje on.

Euronews Srbija

 

Sociolog Vladimir Vuletić kaže da sama činjenica da je grupa poslanika donela transparente i druge rekvizite, govori o tome da je scenario "bio pripremljen da se napravi halabuka", ali i da se "nedostatak ozbiljne argumentacije zameni parolama i vikom".

"Meni ovo nije samo izraz nivoa političke kulture, nego dosta smišljeni politički akt. Sada smo ušli u jedan novi važan okvir, prema kojem moramo dalje da redefinišemo državnu politiku. Ovo je bilo vreme i mesto za to", kaže Vuletić i dodaje:

"Što se tiče predstavljenih 10 tačaka, bilo je prostora da se poslanici slože barem oko nekih. Naravno, nisam ni očekivao da će svi reći da podržavaju francusko-nemački predlog - nije to ni bitno, ali je bitno da možete da istaknete šta su prednosti i nedostaci toga. Mislim da je bilo i te kako važno da građani čuju i šta ćemo da izgubimo u jednom i drugom slučaju. Ta vrsta rasprave je bila neophodna"

Jakšić: Opozicija od Vučića ne vidi Srbiju

Kao jedan od ključnih problema Vuletić vidi upravo činjenicu da se češće priča o krajnjem ishodu po pitanju Kosova i Metohije nego o dve stvari koje su trenutno na dnevnom redu - prva, da li uopšte počinjati razgovore ili ne; Druga, pitanje Zajednice srpskih opština.

"Umesto da se na ta dva pitanja fokusiraju, pre svega političari, oni raspravljaju", kaže Vuletić.

Jakšić pak, smatra da je "kratkovidost" opozicije dovela do današnjih dešavanja u Skupštini, kao i da od "Vučića ne vidi Srbiju".

"Nije dorasla ozbiljnom trenutku. Toliko je opterećena sakupljanjem nekih poena - uključujući i deo proevropske opzicije koji je svojevremeno počeo te pregovore, zalagao se za kompromisno rešenje, ali je sada protiv svakog pregovaranja i sporazuma samo da bi bio sa druge strane od Vučića. Smatram to neodgovornim i nezrelim", kaže on i nastavlja:

"Što se tiče drugog dela opozicije tzv. patriotskog, jedan deo njih verovatno su žrtve sopstvenog nacionalističkog romantizma koji se svodi na kosovski zavet i Cara Lazara i oni su iz nehata protiv jednog rešenja jer nisu u stanju da pogledaju malo dalje. Stekao sam utisak da poslanici imaju pregled igre kao Rej Čarls, ne mogu da dobace da vide kakve će biti konsekvence", dodao je Jakšić.

Euronews Srbija

Vladimir Vuletić

Vuletić kaže da ostaje nejasno zašto opozicija ne koristi argumentaciju kojom bi poboljšala i sopstvenu reputaciju.

"Mi smo prošli 1999. godinu, ali i 1941. To su opasna i otrežnjujuća iskustva, mora da se razgovara. Kurti ako ne prihvati ono što su Ameri stavili, njegova je politička sudbina u pitanju i to je njegov problem. Vučić ako to ne prihvati, najmanji je problem njegova subina, nego je u većem problemu čitava Srbija jer se tada gubi strpljenje i plašim se da se olako drži da do neke veće nesreće neće doći"

Vuletić: U slučaju odbijanja francusko-nemačkog predloga Srbija bi bila Ukrajina, ali bez ičije pomoći

Govoreći o ZSO, Jakšić kaže da je jedna stvar od starta nedorečena, a to je šest tačaka originalnog sporazuma koji se tiču "Zajedice" ili "Asocijacije".

"Ako konsultujete engleski rečnik, onda ćete shvatiti da zvuči isto, ali nije. Asocijacija, kako je tumači i Priština, je nešto mnogo labavije, ne samo NVO, to je kao Asocijacija pekara, pčelara... 'Community' je mnogo ozbiljnija kategorija - imate versku, etničku zajednicu, a to je ono na čemu insistira srpska strana", kaže Jakšić i nastavlja:

"Zašto je dozvoljena ta dihotomija - ne znam, ali čini mi se da je očito da će - da bi se to razjasnilo i znalo o čemu se radi, morati da se revidira originalni sporazum i da taj sporazum o ZSO dobije jasno i ime i prezime. Da više nema tih dvoznačnih formulacija koje omogućavaju svakome da bude u pravu"

Vuletić je mišljenja da je potrebno da se prvo reši pitanje ZSO, pa da se tek onda stupi u pregovore, ali da je od velike važnosti to što su SAD stale iza ZSO.

"Juče je izgledalo da je pozicija Srbije mnogo bolja. Danas imamo ovu skupštinsku raspravu. Da je bilo drugačije, tu biste već imali jednu snagu i naši pregovarači bi bili na čvršćoj poziciji, tako da Kurti ne bi izlazio sa ovom relativno besmislenom listom uslova. On je sebi danas mogao to da priušti, verovatno očekujući ovakav scenario", kaže sociolog.

Kurti nije u poziciji da uslovljava bilo šta u vezi sa ZSO, upravo zbog podrške Vašingtona i Brisela, smatra Jakšić koji je stava da se prištinski premijer "više ništa ne pita".

"Kurti će morati sa time da se saglasi ako hoće da ostane na vlasti. On na ovaj način slabi pregovaračku poziciju Prištine"

Euronews Srbija

Boško Jakšić

Na pitanje šta bi se desilo da Srbija odbije pregovore o tzv. francusko-nemačkom planu, Vuletić odgovara:

"Najveći problem je što bi se Srbija pokazala kao remeteći faktor. U tom smislu, ako situacija zavisi od Ukrajine, niko ne želi da u svojoj zaleđini ima potencijalni sukob. Svi nešto ruže Zapad, ali svi misle da on ne bi ništa nažao učinio. Plašim se da bismo bili u lošoj poziciji - kao Ukrajina, ali bez ičije pomoći. Ne bismo imali ničiju podršku, a prkosili bismo jednoj velikoj grdosiji", ističe on.

Sa tim se slaže i Jakšić dodajući da bismo postali "veliki bezbednosni problem Evrope".

"Mini ukrajinski front. Politički i ekonomski bi nas unazadili, izolovali i vrlo verovatno bi nas te stvari gurnule u zagrljaj Vladimira Putina", zaključuje Jakšić u emisiji "Direktno sa Minjom Miletić".

Komentari (0)

Srbija