Politika

Lajčak nakon susreta s Kurtijem: Cilj razgovora je napredak u dijalogu na osnovu evropskog predloga

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

06/02/2023

-

15:46

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak i ambasador SAD u Prištini Džef Hovenijer sastali su se danas s kosovskim premijerm Aljbinom Kurtijem i njegovim zamenikom Besnikom Bisljimijem.

Lajčak je, nakon sastanka, izjavio da je tema razgovora bio nastavak dijaloga, kao i da sve dogovoreno u Briselu mora da se implementira.

On je novinarima rekao da je svrha njegove današnje posete Prištini, desete po redu od septembra prošle godine, nastavak diplomatskih napora kako bi došlo do napretka u dijalogu, a na osnovu evropskog predloga.

"Razgovarali smo o predlogu i narednom sastanku u Briselu na najvišem nivou. Razgovarali smo o svemu što stoji u predlogu, pa i o ZSO. Osnova za naš razgovor i nastavak dijaloga je predlog", rekao je Lajčak.

Na pitanje novinara da li je sa Kurtijem razgovarao o Zajednici srpskih opština, Lajčak je ponovio da je obavestio Kurtija o stavu koji ima po tom pitanju.

"Sve dogovoreno u Briselu mora da se sprovede", rekao je Lajčak.

Kako prenosi prištinski Reporteri, tokom sastanka, koji je trajao skoro dva sata, razgovaralo se i o šest uslova, koje je Kurti nedavno izneo za formiranje Zajednice srpskih opština.

Reporterka Euronews Srbija je javila da je Kurti napustio sastanak u jednom trenutku, a da su onda ostali da razgovaraju Lajčak i Hovenijer.

Pre sastanka sa Lajčakom i Hovenijerom, Kurti je danas razgovarao sa ambasadorima Italije, Francuske, Nemačke, Grčke i Finske i SAD o dijalogu sa Srbijom i nemačko-francuskom predlogu. Sastanku je, kako je izvestila reporterka Euronews Srbija, prisustvoao i šef Kancelarije Grčke na Kosovu.

Kurti je ambasadore upoznao sa stavovima vlade u Prištini, uključujući i šest uslova koje je prethodno izneo za formiranje ZSO. 

Neke od tačaka koje je Kurti ranije saopštio i o kojima je danas razgovarao sa ambasadorima uključuju i tu da predsednik Srbije povuče pisma upućena članicama EU povodom neprihvatanja Republike Kosovo u EU, da pre osnivanja Zajednice, "ilegalne strukture" na severu budu ugašene, a nelegalno oružje predato, kao i da zajednica ne može biti iste nacionalnosti, mora da promeni naziv, ne može da ima odbor i da služi samo horizontalnoj saradnji opština po Zakonu o lokalnoj samoupravi. 

On je, između ostalog, rekao da je Kosovo kroz konstruktivan pristup i kreativne predloge dokazalo svoju posvećenost dijalogu.

Premijer vlade u Prištini je takođe izrazio spremnost za naredne političke sastanke na visokom nivou u Briselu i intenziviranje procesa dijaloga za punu normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije uz međusobno priznavanje kao centralnu tačku dogovora.

Kurti je prethodno u intervjuu za AP pozvao zapadne sile da ne vrše pritisak na Prištinu da prihvati formiranje Zajednice srpskih opština i poručio da mu osnivanje ZSO nije prioritet.

Lajčak iz Prištine kasnije danas treba da stigne u Beograd i sastane se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Komentari (0)

Srbija