Politika

Osmani: Ne damo Beogradu instrument kontrole kojim će da minira naš suverenitet

Komentari

Autor: Tanjug

07/02/2023

-

16:09

Osmani: Ne damo Beogradu instrument kontrole kojim će da minira naš suverenitet
Osmani: Ne damo Beogradu instrument kontrole kojim će da minira naš suverenitet - Copyright Tanjug/Služba za odnose sa javnošću predsednika Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je danas u Podgorici da je pitanje "srpske manjine na stolu" ali da na nivou ZSO ne može biti izvršne vlasti i da Priština ne želi da Beogradu da instrument kontrole kojim će, kako je navela, "minirati naš suverenitet i teritorijalni integritet".

“Ne možemo imati monoetničke strukture. Ne možemo imati izvršnu vlast za ovu zajednicu. To bi moglo dovesti do stvaranja entiteta kao što je Republika Srpska", rekla je Osmani na zajedničkoj konferenciji za ovinare sa codlazećim crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem.

Ona je ponovo optužila Beograd da, kako tvrdi, minira suverenitet  Kosova, a da Priština teži evropskim modelima za 21 vek.

"Pitanje prava manjina je na stolu, ali ne želimo da damo Srbiji instrument kontrole kojim će minirati naš suverenitet i teritorijalni integritet. Ne želimo modele koji vode segregaciji. Ne može se uvoditi izvršna vlast na tom nivou. Taj dokument je naša budućnost. Naši građani nakon toliko patnje zbog režima devedesetih, zaslužuju mir”, rekla je Osmani.

Govoreći o Aljbinu Kurtiju i francusko-nemačkom planu za rešenje kosovskog pitanja, Osmani je da su stavovi Prištine o tome bili jasni još od pojavljivanja tog dokumenta.

"Uvek potenciramo da postoje stvati koje se moraju objasniti u tom porcesu. Moramo ispregovarati međunarodne garancije. Treba da se razjasne brojni aspekti ovog plana”, kazala je Osmani, preneo je podgorički portal CdM.

 

Komentari (0)

Srbija