Politika

Očekuje se još jedan sastanak u Ambasadi SAD u Prištini povodom formiranja ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

08/02/2023

-

18:21

Očekuje se još jedan sastanak u Ambasadi SAD u Prištini povodom formiranja ZSO
Očekuje se još jedan sastanak u Ambasadi SAD u Prištini povodom formiranja ZSO - Copyright Twitter/@USEmbPristina

veličina teksta

Aa Aa

Portparol američke ambasade u Prištini izjavio je danas da se očekuje da bude održan još jedan sastanak u toj ambasadi, ovog puta nezvaničan, da bi se dalje razgovaralo o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom o čemu je već razgovarano 31. januara.

„Nakon produktivne diskusije 31. januara sa širokim spektrom zainteresovanih strana u ambasadi SAD, ambasador će sazvati neformalni sastanak u svojoj rezidenciji da bi olakšao dalji razgovor.“, rekao je portparol ambasade za Gazetu ekspres, navodeći da "nema zvaničnog programa, niti teme razgovora“. 

Nakon zatvorene diskusije, koju je organizovala američka ambasada 31. januara američki ambasador Džefri Hovenijer je rekao da su SAD jasno stavile do znanja da „ne podržavaju nijedan sporazum koji krši Ustav Kosova“ ili koji „ugrožava njegov suverenitet, nezavisnost i multietnički karakter".

 "Strogo se protivimo stvaranju entiteta sličnog Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini“, naveo je Hovenijer.

Diskusija u Ambasadi SAD usledila je nakon poruka američkih zvaničnika da je vreme za osnivanje Zajednica opština sa srpskom većinom.

Nakon pojačanog međunarodnog pritiska premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u principu je prihvatio evropski predlog za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Kurti nije bio pozvan na raspravu o ZSO u ambasadi SAD, ali je u njoj učestvovalo nekoliko predstavnika privremenih prištinskih institucija.

Kurti je zatim na sednici parlamenta privremenih prištinskih institucija 2. februara izneo šest uslova za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija