Politika

Lajčak u Prištini i Beogradu, Stano: Radna poseta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/02/2023

-

17:06

Lajčak u Prištini i Beogradu, Stano: Radna poseta
Lajčak u Prištini i Beogradu, Stano: Radna poseta - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak posetiće u ponedeljak Prištinu i Beograd, potvrđeno je za Euronews Srbija u diplomatskim izvorima u u Briselu.

Poseta Beogradu najavljena je iz kabineta predsednika Srbije. Sastanak će biti održan u Vili Mir, a predviđeno je da počne u 19 časova, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Vlada Kosova je potvrdila sastanak Lajčaka s premijerom i zamenikom premijera Aljbinom Kurtijem i Besnikom Bisljimijem. Kako je saopšteno iz Vlade u Prištini, Bisljimi i Kurti će se sa Lajčakom sastati na radnom ručku.

Ovo je drugi put za dve nedelje da Lajčak posećuje Prištinu - 25. januara je u Prištini imao radnu večeru s Kurtijem i Bisljimijem.

Twitter/@MiroslavLajcak

 

"Sastavni deo posla bilo kog specijalnog predstavnika Evropske unije je da se sastaje sa partnerima i posećuje prestonice u regionu za koje je odgovoran. Mi obično ne izdajemo nikakva saopštenja o takvim radnim posetama, niti ih komentarišemo", rekao je za Euronews Srbija portparol Evropske komisije Peter Stano na pitanje o dolasku Lajčaka u Prištinu.

Ovo će biti prvi put da se Lajčak sastaje sa kosovskim političarima od kada je premijer Aljbin Kurti  koji se ranije izričito protivio formiranju ZSO dao signale da je spreman na osnivanje zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, ali pod određenim uslovima.

Evropska strana se do sada nije oglasila oko Kurtijevih uslova. Zvaničnici EU su u više navrata ponovili da Kosovo ima međunarodnu obavezu da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, te da se očekuje da Priština ispoštuje svoje obaveze.

 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (1)

tomi

05.02.2023 18:19

idu kod kurtija,da ga osokole,da nastavi teror nad Srbima!

Srbija