Politika

Eskobar: Prihvatanje evropskog plana bio bi važan korak ka normalizaciji, ZSO zakonska obaveza Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2023

-

12:00

Eskobar: Prihvatanje evropskog plana bio bi važan korak ka normalizaciji, ZSO zakonska obaveza Prištine
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da bi prihvatanje evropskog plana bio važan korak za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i još jednom ponovio da je primena Briselskog sporazuma i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO) zakonska obaveza Prištine koja se mora ispuniti.

On je u intervjuu za portal "Pavlović tudej" rekao da SAD u potpunosti podržavaju dijalog koji vodi EU kako bi se postigla normalizacija u odnosima Beograda i Prištine.

"Pre svega, mislimo da dijalog ima dobar plan. Sada mislimo da je francusko-nemački predlog, koji podržavamo, a prisustvovao sam kada je predstavljen (u Beogradu), važan korak ka normalizaciji", rekao je Eskobar.

Dodaje da se SAD nadaju da će ga obe strane prihvatiti i odmah početi sa primenom i da je formiranje ZSO jedna od osnova normalizacije odnosa.

"U međuvremenu, postoji dosta oblasti koje postoje u okviru Briselskog sporazuma koje ostaju neispunjene. Jedna od najvažnijih je formiranje ZSO", naveo je Eskobar.

Ističe da će ZSO morati da bude sprovedena u nekom trenutku i dodaje da su Briselski sporazum nešto što su dogovorili Beograd i Priština, i bez obzira na to što sadašnji predstavnici privremenih prištinskih institucija ne prihvataju taj sporazum, on će morati da se sprovede u jednom trenutku.

Naglašava da su SAD spremne da razmotre svaku tačku francusko-nemačkog predloga, a da želje da se pregovara o njegovim aneksima smatra konstruktivnim.

Eskobar veruje da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti prihvatiti francusko-nemački plan jer, kako je rekao, "nadam se da obojica vide prilike" da se sporazumom uspostavi, održiv i predvidljiv odnos između Beograda u Prištine.

Na pitanje novinarke "kako gleda na raspravu u Skupštini Srbije" na kojoj je predstavljen izveštaj o pregovorima sa Prištinom od 1. septembra do 15. januara, a kojoj prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Eskobar ističe da je to je "značajan korak napred".

Dodaje da ga ne čudi burna atmosfera je je pitanje KiM veoma emotivna stvar za Srbiju. Na komentar novinarke da "bez snažnog američkog vođstva, EU ne može da pomeri iglu u Prištini", Eskobar odgovara da ne smatra da pod vođstvom EU ništa nije dogovoreno i da, iako blisko sarađuje sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, on ne učestvuje u pregovorima i isključivo ih vodi EU.

Na pitanje "šta je sada tako konkretno i hitno" pa EU i SAD insistiraju na brzom usvajanju i implementaciji plana, Eskobar kaže da je u poslednjih godinu i po dana eskalirala konfrontacija između Beograda i Prištine i da prvo treba prekinuti "ciklus konfrontacije i nasilnih sukoba".

Eskobar dodaje da stav SAD ostaje nepromenjenjen i da za Vašington konačno rešenje obuhvata međusobno priznanje i članstvo tzv. Kosova u međunarodnim institucijama.

"Za nas bi međusobno priznanje trebalo da bude krajnji cilj, važan. Mislimo da sve zemlje regiona treba da se međusobno priznaju, da smanje barijere u trgovini, da pomognu u rešavanju nekih od otvorenih problema preostalih iz 90-ih i da krenu napred ka evropskim integracijama", rekao je Eskobar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija