Politika

Tri jasne poruke Vašingtona Kurtiju uvod u novu fazu: "Koja god strana bude blokirala proces pregovora biće kažnjena"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/02/2023

-

17:59

Tri jasne poruke Vašingtona Kurtiju uvod u novu fazu: "Koja god strana bude blokirala proces pregovora biće kažnjena"
Tri jasne poruke Vašingtona Kurtiju uvod u novu fazu: "Koja god strana bude blokirala proces pregovora biće kažnjena" - Copyright AP/Visar Kryeziu

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstva spoljnih poslova pojedinih zemalja članica Saveta Evrope dobila su od ambasada Sjedinjenih Američkih Država notu u kojoj se navodi da Vašington smatra da pitanje članstva Kosova u toj instituciji ne treba stavljati na dnevni red sve dok Priština ne usvoji konstruktivniji stav o Zajednici srpskih opština. Ovo je još jedna jasna poruka da su se, osim na Beograd, intenzivirali i pritisci na kosovskog premijera Aljbina Kurtija, a u pozivima da se ZSO što pre formira kako bi se otvorio put za predlog sporazuma Beograda i Prištine najglasnije su upravo SAD.

Da Vašington ulazi u novu fazu odnosa prema Prištini sugerisalo je nekoliko poteza poslednjih nedelja, a osim što je članstvo u Savetu Evrope direktno dovedeno u pitanje zbog ZSO, u američkoj ambasadi u Prištini u utorak je održan i sastanak o pitanju koje je kamen spoticanja u odnosima Beograda i Prištine već deset godina, a na koji Kurti, kako je sam rekao, nije bio pozvan.

Uz to, američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i savetnik u Stejt departmentu Derek Šole u ponedeljak su još jednom istakli da je ZSO međunarodna obaveza. U autorskom tekstu za Kohu, dvojica američkih diplomata objasnili su kako bi ta zajednica izgledala, te da je vreme da se jasno kaže šta ona jeste, a šta nije.

"Mislim da je taj potez jasna i javna poruka i opomena Prištini, tačnije Kurtiju koji je i juče preko svojih saradnika poručivao da od zajednice neće biti ništa. Vrlo ubrzano su došle tri poruke, prvo Eskobarov tekst, pa onda akcija tri uticajne zemlje Zapadne Evrope i SAD i taj sastanak u Prištini. To su tri javne poruke", rekao je za Euronews Srbija bivši ambasador u Francuskoj Radomir Diklić. 

Euronews

Ipak, pod pritiskom se ne nalazi samo Priština. Takozvana "velika petorka", kako je objavio predsednik Srbije Alekandar Vučić, jasno je ukazala da će Srbija snositi i političke i ekonomske posledice ukoliko ne prihvati francusko-nemački plan o Kosovu. Analitičari ukazuju da je ovaj plan do sada najozbiljnija ponuda Beogradu i Prištini oko koje su se ujedinili i Vašington i Brisel, Berlin, Pariz i Rim. Kako je za Euronews Srbija rekao novinar Idro Seferi, koja god strana u ovom trenutku blokira proces pregovora "sigurno je da će biti kažnjena".

Jasan signal iz Vašingtona

Više neko ikada, Zapad je u poslednjih nekoliko meseci jedinstven u stavu da se ZSO, koja je dogovorena Briselskim sporazumom još pre deset godina, mora formirati. Naglasak je uglavnom na porukama koje stižu od američkih zvaničnika, a zanimljivo je i da je pismo kosovskog ambasadora u SAD Iljira Dugolija upućeno ministarki spoljnih poslova Doniki Gervali nagovestilo da su odnosi između Vašingtona i Prištine zahladneli.

Euronews

Naime, list Nacional objavio je prvi godišnji izveštaj ambasadora od kada je stupio na funkciju i u kom ministarku izveštava da je američki tretman "daleko brutalniji" od onoga što Priština misli. Na nivou država i lokalnih vlasti, osim poseta na visokom nivou, kako se navodi, je nemoguće organizovati bilo koji sastanak.

Eskobar je nedavno nagovestio novu fazu odnosa zapadnih zemalja prema Kurtiju i Prištini rekavši da međunarodna zajednica zahteva od kosovskog premijera da formira ZSO. Kako je dodao, "Kurti ne mora da se složi, Kosovo se već složilo". 

Prema saznanjima Euronews Srbija, SAD sada traže da se pitanje ulaska Kosova u članstvo Saveta Evrope ne stavlja na dnevni red sve dok "Kosovo ne usvoji konstruktivniji stav o Zajednici srpskih opština (ZSO), čime bi se otvorio put za predlog osnovnog sporazuma Beograda i Prištine".

"Očigledno je da barem Kurti i to njegovo tvrdo jezgro u partiji Samoopredeljenje smatra da još uvek ima prostora da se izbegava međunarodna obaveza. Ako Priština tvrdi da su država, i ne tvrdi samo Priština, ako ste vi država e onda nije bitno ko je potpisao neki međunarodni sporazum, nije bitno da li je Kurti bio kad se potpisivao sporazum u Briselu. To je irelevantno. Taj entitet Kosovo, država, šta god bilo, je to potpisalo i to ima da se poštuje. I ako se ne poštuje onda se ne poštuje međunarodno javno pravo", rekao je Diklić.

Euronews

Seferi, pak, ističe da je ovo poruka za obe strane, te da se vidi velika odlučnost zapadnih država da se dođe do finalnog sporazuma.

"Cela situacija oko ZSO jeste poruka da se ide ka tome da se ozbiljnije pregovara o Kosovu, mislim da su zapadne države shvatile da nema potrebe više za tehničkim dijalogom i da je status quo u problemu Kosova veoma opasan. Naravno, ključni su narednih par meseci kako će se to razviti i da li će premijer Kurti ipak odlučiti da formira zajednicu, ako ne, šta će biti posleica toga, a mislim da će teško biti da se to odbije. Mislim da koja god strana u ovom trenutku blokira proces pregovora sigurno će biti kažnjena i neće moći da preživi tako lako sankcije koje će doći od država koje vode ovaj proces", rekao je on.

Posledice i za Beograd i za Prištinu

Ukoliko ne prihvati plan za dijalog Beograda i Prištine, Srbija će biti suočena sa posledicama - prekidom procesa evrointegracija, ali i zaustavljanjem i povlačenjem investicija. To je poruka koju je takozvana "velika petorka" donela u Beograd u najnovijoj rundi pokušaja da se pitanje Kosova konačno reši, ali i prva jasna pretnja da bi Srbija mogla da snosi i političke i ekonomske posledice. 

Prema oceni analitičara, francusko-nemački predlog je važan korak na normalizaciji, ali još uvek ne znači postizanje konačnog dogovora. Predsednik Atlantskog saveta Srbije Vladan Živulović ocenio je da je neophodno da postoji sporazum između Beograda i Prištine, i dodao da mogu uslediti određene sankcije obema stranama ukoliko do toga ne dođe.

"Imam utisak da je predočeno obema stranama da će uslediti određene sankcije ukoliko se ne napravi nekakav sporazum među njima, odnosno da će uslediti mere koje Vučić nije decidirano naveo, ali je rekao da je to problem za Srbiju. Takođe su i Albanci upozoreni šta će se njima desiti", rekao je Živulović za Tanjug.

Dodao je da je evidentno da Albanci neće ući u Savet Evrope ukoliko Kurti nastavi da se inati oko formiranja ZSO, kao i da će biti posledica po Srbiju ukoliko ne budemo konstruktivni u postizanju sporazuma.

"Ukoliko ne budu kooperativni, Albanci će biti onemogućeni u svemu onome što im je bilo obećano. Srbija je krenula u neku konstruktivnu fazu, a u suprotnom će uslediti sankcije - povlačenje investicija i ukidanje viznog režima", rekao je Živulović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija