Politika

Kosovska vlada zakazala javne rasprave o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Zubin Potok i Leposavić

Komentari

Autor: A. Ćup

09/02/2023

-

16:22

Kosovska vlada zakazala javne rasprave o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Zubin Potok i Leposavić
Kosovska vlada zakazala javne rasprave o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Zubin Potok i Leposavić - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Kosova zakazala javne rasprave, 15. februara u Leposaviću i 23. februara u Zubinom Potoku, u vezi sa eksproprijacijom zemljišta u katastarskim parcelama na tom području, najavilo je Ministarstvo živptne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture.

Takođe se navodi da je parcela na kojoj je seosko groblje u selu Dren, a na kojem se nalazi i srednjovekovna crkva, izuzeta od eksproprijacije. Odluka o eksproprijaciji je doneta 2. februara, dok odluka o javnoj raspravi, u kojoj se navodi da svako zainteresovano lice ima pravo da predstavi pisane komentare u roku od deset dana od dana donošenja odluke, nije dostavljeno ni opštini Leposavić, niti vlasnicima zemljišta predviđenog za eksproprijaciju. 

Najnovija odluka o javnoj raspravi doneta je posle početka protesta vlasnika zemljišta određenog za eksproprijaciju u selu Dren, tužbe pravnog zastupnika zainteresovanih lica Vrhovnom sudu, kao i posle reakcije Kancelarije Evropske unije u Prištini koja je pozvala na poštovanje Zakona o eksproprijaciji i prava privatnih vlasnika.

Zakon o eksproprijaciji na Kosovu predviđa rok od deset dana za podnošenje pisanih komentara vlasnika zemljišta, zatim javnu raspravu u roku od 15 dana od donošenja odluke, a organ koji vrši eksproprijaciju ima rok od 30 dana da donese preliminarnu odluku, dok se konačna odluka donosi 12 meseci nakon nje.

U zakonu takođe piše da se, ukoliko zainteresovana strana podnese tužbu, rok za konačnu odluku produžava i računa od dana donošenja preliminarne odluke.

Vlada Kosova je donela više odluka o eksproprijaciji zemljišta u opštinama Leposavić i Zubin Potok, u prošloj i početkom ove godine. Šumsko zemljište, livade, pašnjaci, njive, ali i seoski putevi i dvorišta privatnih kuća, proglašeni su za građevinsko zemljište.

U selima Velji Breg, Jasenovik, Banja i Brnjak, u opštini Zubin Potok i u Košutovu, Bistrici, Drenu i Lešku u opštini Leposavić, zemljištem od javnog značaja je proglašeno oko 138 hektara zemljišta, u privatnoj i društvenoj svojini.

U opštini Zubin Potok su već prošle godine, i pored negodovanja meštana i lokalne samouprave, na parcelama koje su proglašene za vlasništvo Kosova, nikle baze specijalne Kosovske policije, dok su u opštini Leposavić radovi trajali samo jedan dan, nakon čega su prekinuti, a na dan početka radova, vlasnici, nihovi potomci i meštani sela Dren započeli su miran protest.

Komentari (0)

Srbija