Politika

Skupština Srbije raspisala konkurse za Zaštitnika građana i članove Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/02/2023

-

13:11

Skupština Srbije raspisala konkurse za Zaštitnika građana i članove Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva
Skupština Srbije raspisala konkurse za Zaštitnika građana i članove Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije raspisao je konkurse za izbor Zaštitnika građana i članove Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva. Konkursi su raspisani pošto je Skupština usvojila izmene seta pravosudnih zakona. 

U konkursu za zaštitnika građana navedeni su kriterijumi za izbor uz napomenu da se ombudsman bira na osam godina većinom glasova svih narodnih poslanika. 

U javnom pozivu za izbor 4 člana Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva navodi se da ih Skupština bira među istaknutim pravnicima, posle sprovedenog javnog konkursa, na predlog Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, glasovima dve trećine svih narodnih poslanika.

Među uslovima za izbor istaknutih pravnika navodi se da ne može da bude javni funkcioner niti da utiče na donošenje političkih odluka, ali i da u javnom istupanju nije zastupao stav koji ugrožava nezavisnost sudstva ili samostalnost javnog tužilaštva. Mandat istaknutim pravnicima traje 5 godina i ne mogu biti ponovo birani na tu funkciju.

Podsetimo, poslanici Skupštine Srbije usvojili su u četvrtak set pravosudnih zakona, kojim je, između ostalog, predviđeno da izbor sudija i tužilaca bude izmešten iz parlamenta u Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.

Set pravosudnih zakona donosen je radi usklađivanja sa izmenama Ustava Srbije u oblasti pravosuđa. Poslanici su usvojili Zakon o sudijama, o uređenju sudova, o Visokom savetu sudstva, Visokom savetu tužilaštva i javnom tužilaštvu. Zakoni su usvojeni tačno godinu dana od dana kada je u Skupštini Srbije proglašen akt o promeni Ustava u oblasti pravosuđa. 

Komentari (0)

Srbija