Politika

Vučić razgovarao s predsednicom Moldavije: Moguća otvorena pitanja biće rešavana dogovorom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/02/2023

-

16:22

Vučić razgovarao s predsednicom Moldavije: Moguća otvorena pitanja biće rešavana dogovorom
Vučić razgovarao s predsednicom Moldavije: Moguća otvorena pitanja biće rešavana dogovorom - Copyright Tanjug/Sava Radovanović, AP/Aurel Obreja

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednicom Republike Moldavije Majom Sandu. Oni su izrazili obostranu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i interes za razvoj bilateralnih odnosa Srbije i Moldavije na zajedničku korist, navedeno je u saopštenju iz Predsedništva Srbije.

Kako se navodi, dvoje sagovornika su konstatovali da su srpski i moldavski narodi prijateljski, te su, povodom poslednjih izjava, rekli da će moguća otvorena pitanja biti rešavana dogovorom.

Predsednik Vučić je predsednici Sandu uputio poziv da poseti Srbiju, a predsednica Sandu je ovom prilikom uputila poziv predsedniku Vučiću da učestvuje na drugom Samitu Evropske političke zajednice, koji će biti održan u junu u Kisinjevu, navodi se u saopštenju.

Dvoje sagovornika su, tim povodom, razgovarali o evropskoj budućnosti Srbije i Moldavije.

Predsednica Moldavije Maja Sandu objavila je danas da je imala produktivan telefonski razgovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o bezbednosnim pitanjima u Moldaviji, i poručila da će Kišinjev nastaviti da blisko sarađuje sa Beogradom kako bi se zaustavile pretnje po bezbednost Moldavije.  Sandu je na Tviteru čestitala Srbiji Dan Državnosti. 

"Imala sam produktivan telefonski razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o bezbednosnim aspektima u Moldaviji. Nastavićemo da blisko sarađujemo sa Srbijom kako bismo sprečili pretnje po bezbednost Moldavije", navela je Sandu.

Dačić zatražio razjašnjenje izjava, navijači vraćeni

Podsećamo, prethodnih dana je predsednica Moldavije Maja Sandu optužila Rusiju da planira nasilno rušenje rukovodstva u Kišinjevu, uz pomoć sabotera koji tvrde da su demonstranti protiv vlade.

"Moldavija je suočena sa brojnim antivladinim protestima, čiji je organizator oligarh Ilan Šor. Uz unutrašnje snage pod kontrolom Šora, Moskva navodno planira da iskoristi strance iz Srbije, Crne Gore, Rusije i Belorusije", navela je Maja Sandu.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić je zatim zatražio hitno razjašnjenje ove situacije. Dačić je, u telefonskom razgovoru sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova i evropskih integracija Moldavije Nikuom Popeskuom, istakao da Srbija odlučno odbija svaku insinuaciju o potencijalnoj umešanosti njenih građana u moguće nasilne događaje u Moldaviji.

Dačić je istakao da su Srbija i Moldavija prijateljske zemlje i da su uvek jedna drugu podržavale po pitanju teritorijalnog integriteta, te zato traži od moldavskih državnih organa da svaku informaciju o navedenim pretpostavkama dostave srpskim bezbednosnim službama, saopšteno je iz MSP.

U međuvremenu je grupa od 12 navijača Partizana bila zadržana u ponedeljak na aerodromu u Kišinjevu nakon čega im je uručena odluka o zabrani ulaska u Moldaviju.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Mirjana

15.02.2023 17:57

Na kraju ipak Moldavci su bili u pravu. Rusija uvek nas želi gurati u sukob jer smo mi ratoboran narod. Ali dobro što je ispalo sada ovako. Samo treba Srbija dobro da se čuva u budućnosti od Putina i njegove organizacije po Srbiji da ne uletimo u neke bezpotrebne bilo kakve sukobe.

Srbija