Politika

Navijači vraćeni, Dačić zahteva razjašnjenje: Tvrdnje o "ruskom planu" zategle odnose Srbije i Moldavije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/02/2023

-

22:30

Navijači vraćeni, Dačić zahteva razjašnjenje: Tvrdnje o "ruskom planu" zategle odnose Srbije i Moldavije
Predsednica Moldavije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grupa od 12 navijača Partizana zadržana je u ponedeljak na aerodromu u Kišinjevu nakon čega im je uručena odluka o zabrani ulaska u Moldaviju. Ta odluka donesena je nedugo nakon što je moldavska predsednica Maja Sandu optužila Rusiju da planira nasilno rušenje rukovodstva te zemlje, te da za to namerava da iskoristi i državljane Srbije. Iako proterivanje navijača nije zvanično obrazložno, jasno je da je time Kišinjev preduzeo konkretnije mere nakon jučerašnje izjave moldavske predsednice.

Danas se oglasila i granična policija te države koja je potvrdila da je 13. februara uveče odbila ulazak grupi od 12 navijača iz Srbije, uz obrazloženje da ne ispunjavaju uslove za prelazak granice. To je za Euronews Srbija potvrdila i Mirjana Radosavljević, devojka koja se našla u grupi Srba, koja je rekla da im je kao razlog za zabranu navedena "nedovoljna količina dokaza o svrsi putovanja".

"Imale smo bukiran smeštaj, plan puta, poruke između sebe koje opisuju plan puta, sačuvane lokacije koje želimo posetiti, kao i povratne avionske karte, kupljene odmah nakon žreba u novembru, ali to je bilo nedovoljno", istakla je ona.

Tvrdnje iz Moldavije danas nisu dobile neka pojašnjenja, a zvaničnici ove zemlje nisu se oglašavali povodom proterivanja srpskih državljana, Međutim, srpski šef diplomatije Ivica Dačić i danas je oštro reagovao zahtevajući hitno razjašnjenje ove situacije.

Dačić je, u telefonskom razgovoru sa potpredsednikom Vlade i ministrom inostranih poslova i evropskih integracija Moldavije Nikuom Popeskuom, istakao da Srbija odlučno odbija svaku insinuaciju o potencijalnoj umešanosti njenih građana u moguće nasilne događaje u Moldaviji. Dačić je istakao da su Srbija i Moldavija prijateljske zemlje i da su uvek jedna drugu podržavale po pitanju teritorijalnog integriteta, te zato traži od moldavskih državnih organa da svaku informaciju o navedenim pretpostavkama dostave srpskim bezbednosnim službama, saopšteno je iz MSP.

"Srbija i traži sve informacije o tome kako bi sprečila da bilo ko iz Srbije učestvuje u oružanim i nasilnim akcijama bilo gde u svetu, što je strogo kažnjivo po našem zakonu", istakao je Dačić.

Anđelković: Marketinška akcija Moldavije, skretanje pažnje na sebe

Euronews

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da izjava predsednice Moldavije nema nikakvog osnova i napominje da se rukovodstvo te zemlje suočava sa padom rejtinga, da aktuelna predsednica gura Moldaviju sve više Zapadu i "gura u sukob sa Rusijom".

"Akcija destabilizacije je po svemu sudeći izmišljena, a drugo u toj izmišljenoj akciji izmišljeno je dodatno učešće građana Srbije. Građani Moldavije ne žele da ta zemlja bude uvučena u bilo kakve globalne sukobe, gledaju svoj ekonomski interes, a on je takav da im se isplati da budu dobri i sa Rusijom i sa Zapadom. Aktuelna predsednica okreće Moldaviju sve više Zapadu i gura je u sukob sa Rusijom. Drugo, Moldavija ima probleme finansijske, zapadna pomoć koja je obećana nikako ne stiže. U takvim okolnostima mislim da je rukovodstvo te zemlje napravilo marketinštko diverzantsku akciju, skretanje pažnje na sebe", rekao je Anđelković.

Kako dodaje, za to koriste i građane Srbije, a Srbija je izabrana zato što je "nesvrstana, nije uključena u sankcije i zgodno je onda navesti Srbiju kao destinaciju odakle dolaze navodni diverzanti". Na pitanje da li bi srpski organi trebalo da provere ovakve navode, Anđelković ističe da Moldavija mora da dostavi vrlo konkretne dokaze. 

"Rusi sigurno na taj način to ne pokušavaju da urade, tako što bi angažovali navijače Partizana ili nekakve diverzante iz Srbije ili Crne Gore da menjaju vlast u Moldaviji. Ako im ta vlast i nije po meri, a verovatno nije, protiv nje deluju preko nevladnih organizacija, političkih partija sa kojima imaju odnose, medija. Ne radi se ni o kakvim grubljim akcijama jer veliki deo moldavske javnosti je naklonjen Rusiji, a još veći deo je opredeljen za neutralnost, tako da Rusi nemaju razloga da rade išta agresivno", rekao je on.

Đukić: Nezahvalno komentarisati obeveštajne podatke

Euronews

A nekadašnji ambasador Srbije u Belorusiji Srećko Đukić za Euronews Srbija ističe da kada je reč o Moldaviji, treba uzeti u obzir nekoliko faktora.

"Mi treba da imamo u vidu da se ona nalazi na ivici rata koji se sada vodi u Ukrajini i da je to zemlja u koju je došao relativno najveći broj izbeglica po glavi stanovnika i ona naravno ima zbog toga velikih problema. I drugi momenat koji bih hteo da napomenem jeste da upravo zbog tog rata Moldavija trpi često prelet ruskih raketnih sistema kojima Rusija bombarduje ukrajinske položaje. Nedavno se to desilo. U svakom slučaju to je zemlja koja ima teritorijalnih problema, znate da je Pridnjestrovlje odvojeno, ali to je i zemlja sa kojom smo mi imali izvanredno dobre odnose", rekao je Đukić.

Đukić je istakao i da je nezahvalno komentarisati obeveštajne podatke, ali je naglasio i da predsednica Moldavije nije direktno optužula Republiku Srbiju.

"Ona je rekla ne da su Republika Srbija, ne da su zvanični organi u to umešani, već pojedini građani. E sada Dačić garantuje da nisu umešani građani Srbije, on može da garantuje da nisu umešani organi Srbije, a za građane Srbije, oni se nalaze po belom svetu, ko zna koji građani gde šta rade", rekao je Đukić.

Tolkač: Primer Ukrajine pokazuje da se "mora biti spreman na sve"

Euronews

Izjava predsednice Moldavije nadovezala se na saopštenje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, koji je ranije izjavio da je Kijev "presreo plan ruske obaveštajne službe za uništenje Moldavije. Ukrajinski ambasador u Beogradu Vladimir Tolkač rekao je potom za Euronews Srbija da nema nikakvu zvaničnu informaciju kada je reč o izjavama sa moldavske strane, međutim, ukazao je da primer Ukrajine pokazuje da se "mora biti spreman na sve".

"Pre svega, ne zaboravite, rat je, živimo u takvom režimu kada tok informacija treba da se prekontroliše i kada sve treba da se ozbiljno proveri. Ne mislim samo na nas, na Ukrajinu, već i na susedne zemlje, posebno Moldaviju. Nemam nikakvu zvaničnu informaciju kada je reč o izjavama sa moldavske strane, ali naš primer, lekcija iz Ukrajine, potvrđuje da se mora biti spreman na sve. Na primer, ja sam bio u Kijevu i bio sam u šoku kada sam tog jutra 24. februara saznao da je počeo rat. Dakle, ne mogu da potvrdim tu informaciju iz Moldavije, samo mogu da kažem da treba da budemo spremni na sve", rekao je on.

Moskva je, inače, odbacila insinuacije o navodnom pokušaju Rusije da se meša u unutrašnje stvari Moldavije i podriva situaciju u ovoj zemlјi i pozvala Kišinjev da ne podleže provokacijama i da se rukovodi interesima građana, saopštilo je rusko Ministarstvo spolјnih poslova.

"Odlučno odbacujemo insinuacije o navodnoj želјi Rusije da 'potkopa' situaciju u Moldaviji. Za razliku od zapadnih zemalјa i Ukrajine, mi se ne mešamo u unutrašnje stvari Moldavije i drugih zemalјa sveta. Rusija ne predstavlјa pretnju bezbednosti Moldavije i zalaže se za razvoj obostrano korisne i ravnopravne bilateralne saradnje", navodi se u saopštenju ministarstva.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žozep Borelj je danas naglasio da se ova zemlja nalazi pod ruskim pritiskom. Moldavija je, inače, jedna od zemalja koja se našla u posebnom fokusu Zapada otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu. Zajedno sa Kijevom, i Kišinjev je prošle godine zvanično predao zahtev za članstvo u Evropskoj uniji, a ubrzo im je taj status ekspresno i dodeljen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija