Politika

Prošle su 22 godine od napada na autobus kod Podujeva, Kancelarija za KiM: Potrebno kazniti odgovorne

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/02/2023

-

09:01

Prošle su 22 godine od napada na autobus kod Podujeva, Kancelarija za KiM: Potrebno kazniti odgovorne
Prošle su 22 godine od napada na autobus kod Podujeva, Kancelarija za KiM: Potrebno kazniti odgovorne - Copyright Prinstscreen YouTube/Nerasvetljeni Zlocin

veličina teksta

Aa Aa

Danas se navršava dvadeset i dve godina od kako je nad Srbima na Kosovu i Metohiji izvršen jedan od najtežih zločina od dolaska međunarodnih snaga u pokrajinu, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"U Livadicama kod Podujeva, u eksploziji mine koja je bila postavljena ispod mosta na magistralnom putu, u vazduh je dignut autobus 'Niš ekspresa'. U autobusu su se nalazili raseljeni Srbi koji su u pratnji vojnika Kfora išli u Gračanicu da obeleže Zadušnice", stoji u saopštenju.

Tom prilikom, dodaje se, stradalo je dvanaestoro Srba a četrdeset i troje je teško povređeno.

"U ovom monstruoznom napadu poginuli su: Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić i Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, koji je imao svega dve godine", saopštila je Kancelarija.

"Činjenica da dvadeset i dve godine međunarodne organizacije i privremene institucije samouprave u Prištini nisu u stanju da pronađu i kazne nalogodavce i izvršioce ovog terorističkog napada, ali ni ubice srpske dece u Goraždevcu, četrnaest žetelaca u Starom Gracku, porodice Stolić u Obiliću, odgovorne za skoro svakodnevno paljenje i rušenje srpskih kuća i skrnavljenje crkava i manastira, obesmišljava svaku priču o vladavini prava i pravde na Kosovu i Metohiji, ali predstavlja i kristalno jasno svedočanstvo o zločinačkim temeljima takozvane kosovske državnosti", naglašava se.

Iz Kancelarije se navodi da "očekuju i zahtevaju od međunarodne zajednice i nadležnih organa u pokrajini da se što pre obnovi istraga o ovom i o svim drugim slučajevima napada na Srbe, da se svi nerasvetljeni zločini rasvetle, a njihovi neposredni izvršioci i nalogodavci pravedno kazne, što bi žrtvama, napokon donelo mir, a porodicama trunku utehe".

"I na kraju, danas, kada se sa tugom i bolom sećamo žrtava ovog bezumnog napada, poručujemo da Srbi ne žele produbljivanje neprijateljstava i podela između dva naroda, ali da sa pravom smatraju da istinskog pomirenja ne može biti bez kažnjavanja odgovornih za zločine nad srpskim narodom i bez stvaranja političke klime u kojoj se neće pretiti nekim novim nasiljem i novim zločinima", zaključuje Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

 

Godišnjica je obeležena i parastosom na seoskom groblju i u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu.

Tog 16. februara 2001. godine napadači su aktivirali eksploziv postavljen u propustu ispod magistralnog puta Kuršumlija–Podujevo u trenutku kada je preko njega prelazio autobus sa raseljenim Srbima sa KiM. Za zločin nad Srbima u Livadicama niko nije odgovarao.

Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za ubistvo 12 i ranjavanje 43 Srba koja su se nalazila u ovom autobusu.

Tada je Unmik, koji je vodio istragu, tvrdio da su iza drveta, nekoliko desetina metara od mesta eksplozije, pronađeni opušci na kojima je identifikovana Ejupijeva DNK.

Euleks je 2009. godine pokrenuo novu istragu koju su vodili nadležni iz Kancelarije specijalnog tužioca zaduženi za ratne zločine, ali do danas nisu poznati počinioci ovog zločina. I ta istraga je prekinuta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija