Politika

Godišnjica zločina u Livadicama, mesto pogibije i 22 godine kasnije bez obeležja

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Anđelka Ćup

16/02/2023

-

16:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na današnji dan, pre 22 godine, poginulo je 12 Srba, a 43 povređeno, u mestu Livadice nedaleko od Podujeva, kada je ispod jednog od šest autobusa Niš ekspresa, podmetnuta eksplozivna naprava.

Među poginulima je bio i dvogodišnji Danilo Cekić. Na grobu Mirjane Dragović u Lapljem Selu, služen je paratos stradalima, jer je mesto pogibije i posle 22 godine bez obeležja.

"Svega se sećam, i dima i vatre i ukusa u ustima, i krvi... sve je isto. Samo sam naučila da živim sa time, i da ga potisnem u sebi negde", rekla je sestra poginule Mirjane Dragović, Jelena Stojanović.

Putnik jednog od autobusa, Srđan Popović, rekao je da od prvog autobusa nije bilo ostalo ništa.

"Odmah su se stvorile velike snage KFOR-a, deo putnika je helikopterima bio prebačen za Gračanicu, a deo se vratio nazad u užu Srbiju", dodao je Popović.

Na mestu stravične pogibije Srba koji su bili pod pratnjom vojnika KFOR-a, ni posle više od dve decenije nema nikakvih obeležja, a predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić kaže da Srbi ne smeju da zaborave da podsećaju međunarodnu zajednicu da zločin u Livadicama, Goraždevcu, zločin u Starom Gracku neće zastariti i "da mi nećemo dozvoliti da taj bol i zločn padne u zaborav".

"Bol i tuga neće prestati, a mi zločin ne smemo zaboraviti. Nećemo prestati da tražimo pravdu za naše nastradale i za naše žrtve i porodice", poručila je Šubarić.

Tog 16. februara 2001. godine napadači su aktivirali eksploziv postavljen u propustu ispod magistralnog puta Kuršumlija–Podujevo u trenutku kada je preko njega prelazio autobus sa raseljenim Srbima sa KiM.

U napadu na autobus Niš-Ekspresa život su izgubili Živana Tokić, Slobodan i Nenad Stojanović, Sunčica Pejčić, Mirjana Dragović, Milinko Kragović, Veljko Stakić, Dragan Vukotić, Lazar Milkić, Nebojša, Snežana i Danilo Cokić, koji je imao samo dve godine.

Za zločin nad Srbima u Livadicama niko nije odgovarao. Vrhovni sud Kosova je u drugostepenom postupku oslobodio Fljorima Ejupija, jedinog osumnjičenog za ubistvo 12 i ranjavanje 43 Srba koja su se nalazila u ovom autobusu.

Tada je Unmik koji je vodio istragu tvrdio da su iza drveta, nekoliko desetina metara od mesta eksplozije, pronađeni opušci na kojima je identifikovana Ejupijeva DNK.

Euleks je 2009. godine pokrenuo novu istragu koju su vodili nadležni iz Kancelarije specijalnog tužioca zaduženi za ratne zločine, ali do danas nisu poznati počinioci ovog zločina. I ta istraga je prekinuta.

Komentari (0)

Srbija