Politika

Starović: Srbija ozbiljna sila u regionu po pitanju bespilotnih letelica

Komentari

Autor: Tanjug

22/02/2023

-

09:16

Starović: Srbija ozbiljna sila u regionu po pitanju bespilotnih letelica
Starović: Srbija ozbiljna sila u regionu po pitanju bespilotnih letelica - Copyright Tanjug/Tara Radovanovic

veličina teksta

Aa Aa

Dronovi su postali realnost ratovanja i želja Vojske Srbije je da ovlada tim sposobnostima u kratkom periodu, a već tokom ove godine po pitanju bespilotnih letilica postaćemo ozbiljna sila u regionu, poručio je državni sekretar Ministarstva odbrane Nemanja Starović. 

On je za RTS ocenio da kada mali dronovi samoubice nastupaju u velikim rojevima imaju ogromnu vatrenu moć, i da za sada ne postoji efikasan sistem odbrane za to.

On je istakao da je prvi korak nabavka veoma ozbiljne količine tih sredstava iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i da paralelno sa tim naše fabrike namenske industrije rade na razvoju takvih platformi. 

Govoreći o novom ciklusu opremanja rekao da će Vojska Srbije u narednih godinu i po dana dobiti oko 200 ozbiljnih oruđa.

"Radi se o 109 vozila tipa 'miloš', 39 vozila tipa 'lazar', 26 modernizovanih tenkova, 26 modernizovanih borbenih vozila pešadija, 12 'gvozdika', 12 raketnih sistema tipa 'oganj'. To je nešto što će ozbiljno povećati kapacitete Vojske Srbije", naveo je on. 

Dodao je da Srbija ne može ignoriše zahuktalu trku u naoružanju u svetu. 

"Ne takmičeći se sa moćnijima od nas, moramo da podignemo kapacitete naših oružanih snaga", naveo je Starović.

Istakao je da značajan deo proizvodnje naše namenske industrije mora biti usmeren na opremanje Vojske Srbije.

"Naše fabrike namenske industrije sada mogu da prodaju sve što predstavlja njihov proizvodni program. One moraju da posluju profitabilno. Njihova osnovna funkcija i namena mora biti podizanje kapaciteta naših oružanih snaga", ukazao je Starović.

Ocenio je da će put vojne neutralnosti i političke nezavisnost na kome je Srbija na duži rok je jedini put koji daje prave rezultate.

"Bez obzira što ćemo u nekim situacijama biti izloženi kritikama i pritiscima međunarodnih partnera, taj put zavređuje poštovanje u njihovim očima. Ta naša nezavisna spoljna politika je predvidiva, a ona u međunarodnim odnosima predstavlja veliki kvalitet", rekao je on. 

Starović je istakao da je vrhovni interes Srbije da očuva mir i stabilnost u našem regionu. On je ocenio da se može očekivati samo eskalacija rata u Ukrajini pošto niko ne govori o miru. 

"To nisu dobre poruke i jedino što možemo je da se fokusiramo na očuvanje mira i stabilnosti, da nikome ne dozvolimo da zarad svojih interesa zapali Zapadni Balkan", naveo je Starović.

Dodaje da poruke Putina i Bajdena govore o porazu druge strane, a da je šef diplomatije Kine najavio da će izaći sa predlogom mirovnog rešenja. 

Starović je ocenio da je predsednik vlade privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbin Kurti doživeo veliku geopolitičku krizu kao nekakvu šansu, da predstavi sebe kao malog Zelenskog, a da Srbiju kao produženu ruku Kremlja.

"To nije urodilo plodom, jer smo mi vodili odgovornu i predvidivu spoljnu politiku i pobili te crne narative koji su potencirani. Aljbin Kurti je čitavu političku karijeru bazirao na negiranju bilo kakvih prava srpskog naroda na KiM, a pogotovo na negiranju da se ZSO formira", rekao je on. 

Poručio je da je sada lopta u Kurtijevom dvorištu, te da mu ne treba pomagati odustajanjem od pregovaračkog stola. 

"Ali moramo da ostanemo fokusirani na to da se prvo ispuni prištinska obaveza iz Briselskog sporazuma da bismo mogli da u tom dijalogu dalje napredujemo", zaključio je Starović.

Komentari (0)

Srbija