Politika

Komandant Kfora: Nemamo nikakvih dokaza da je Vagner prisutan na Kosovu

Komentari

Autor: Fonet

24/02/2023

-

14:05

Komandant Kfora: Nemamo nikakvih dokaza da je Vagner prisutan na Kosovu
Tanjug/Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilović - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Andrija Gavrilović

veličina teksta

Aa Aa

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuča izjavio je da ta misija nema nikakve dokaze o prisustvu privatne ruske vojne grupe Vagner na Kosovu, niti da bi Rusija mogla napasti Kosovo preko svog "satelita" Srbije, kako to ističu kosovski zvaničnici na čelu sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

"Za sada nemamo nikakve dokaze o tome. Biću precizniji, svi događaji na području koji su se dogodili u proteklih par meseci, nedelja, više su povezani sa unutrašnjom dinamikom nego sa spoljašnjih uticajem", rekao je Ristuća za Kossev.

Trenutnu situaciju na Kosovu ocenjuje kao osetljivu i promenljivu, ali ipak mirnu i znatno bolju nego što je bila u decembru.

"Možemo reći da je situacija sada mnogo bolja nego što je bila u decembru. Međutim, postoji veći broji pitanja koja nas zabrinjavaju, kao što je, na primer, opasan vakuum koji je stvoren na Severu nakon što su Srbi sa Kosova dali ostavke u institucijama", smatra Ristuća.

Taj vakuum je veoma opasan, naročito sa bezbednosne tačke gledišta, ocenio je komandant Kfora. On je ponovio da Kosovske bezbednosne snage ne mogu da dođu na sever Kosova bez njegovog odobrenja, te da one nisu do sada ni jednom takav zahtev ni uputile.

Ristuća je istovremeno ukazao na to da dozvola specijalnim policijskim snagama nije potrebna da bi boravile na severu, podsetivši i na dogovor u Briselu.

"Srbija je potpisala i jasno definisala Kosovsku policiju kao jedinu nadležnu za sprovođenje zakona i policijskih zadataka. Bez obzira na vrste policije, kako je policija organizovana, koje god da su one – ROSU jedinice, specijalne jedinice, one su zadužene za borbu protiv kriminala, organizovanih kriminalnih grupa. Za Kosovsku policiju ne postoje nikakva ograničenja kada je u pitanju sprovođenje ovakvih zadataka po celom Kosovu", objasnio je Ristuća.

Na pitanje da li je za Kfor u redu izgradnja baza specijalnih jedinica kosovske policije na severu Kosova, Ristuća je rekao da on razume kada kosovske vlasti iskažu zabrinutost za pitanje organizovanih kriminalnih grupa i to u situaciji posle izlaska policajaca iz službe, ali da je za tako nešto potrebna saradnja sa stanovništvom, koja izostaje usled nedostatka poverenja.

"Neko mora da vodi računa o kriminalu, a u interesu građana. Dakle, pravi problem leži u prihvatanju Kosovske policije među građanima, naročito u ovoj situaciji. I opet se vraćamo na to da ključni problem leži u nepoverenju", rekao je on.

Komandant Kfora negira navode koji postoje na severu o tome da policijske baze niču da bi bile "vojne kasarne".

"To su baze Kosovske policije – ne vojne baze. Imamo jasne dokaze da su tamo raspoređeni samo kosovski policajci. To je jasno. To nisu vojne baze. Sigurno", dodao je Ristuća.

Dijalog je jedino sredstvo za rešavanje otvorenih pitanja, zaključio je komandant Kfora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija