Politika

Polemika o autentičnim tumačenjima zakona: Čiji je Toma Fila poslanik, i da li je jači "advokatski" ili "bankarski" lobi

Komentari

Autor: FoNet

07/07/2021

-

16:01

Polemika o autentičnim tumačenjima zakona: Čiji je Toma Fila poslanik, i da li je jači "advokatski" ili "bankarski" lobi
Polemika o autentičnim tumačenjima zakona: Čiji je Toma Fila poslanik, i da li je jači "advokatski" ili "bankarski" lobi - Copyright Tanjug/Rade Prelić, Filip Krainčanić

veličina teksta

Aa Aa

Tokom rasprave u Skupštini Srbije o izboru predsednika sudova, poslanici su danas polemisali o autentičnim tumačenjima tri zakona u vezi sa sporovima građana sa bankama koji su povučeni iz procedure.

Poslanik Socijalističke partije Srbije, advokat Toma Fila preneo je lično mišljenje da Skupština ima pravo na autentična tumačenja, ali smatra da to treba retko da koristi, jer će se, kako je rekao, doći u poziciju da sudije sude po Ustavu, zakonu i autentičnom tumačenju Skupštine.

"Ne mogu autentična mišljenja da menjaju zakon i da budu izvor prava", rekao je Fila.

On je podsetio da je jednom glasao za autentično tumačenje koje je predložio Aleksandar Martinović, jer je bilo dobro, ali da ovo sada nije bilo dobro.

“Mi možemo da se pravimo da nismo svesni šta se dešava zadnja tri dana. Tri dana ja čitam pljuvanje po advokaturi. Od svih koji su mogli da nešto kažu, od Čadeža…”, rekao je on.

Fila ne misli da je neko, predlažući autentična tumačenja, govorio u ime bankarskog lobija ili da je to bila naredba MMF-a, ali je ocenio da se mora naći rešenje, jer je mnogo hiljada tužbi podneto.

“Da li je to neki leks specijalis ili ćemo predložiti i inicirati pregovore građana i banaka, ali o tome moramo razgovarati”, rekao je Fila i dodao da vređanje advokature nije pravi put.

"Hajka protiv tri poslanika"

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović rekao je da su poslanici Jelena Žarić Kovačević, Veroljub Arsić i Dejan Kesar, koji su predložili autentična tumačenja, već nekoliko dana stavljeni na stub srama od strane pojedinih medija, uglavnom, kako je rekao, Ðilasovih, ali i od strane pojedinih advokata, sudijskih i tužilačkih udruženja.

“Već danima traje hajka protiv tri poslanika, pa protiv cele poslaničke grupe SNS i naravno ne može, a da se ne završi sa predsednikom Vučićem, koji je bio izložen brutalnim napadima od predsednika Advokatske komore”, rekao je Martinović.

On je upitao ko daje za pravo pojedinim sudijama, tužiocima, advokatima da napadaju narodne poslanike zato što se koriste svojim pravima, koje im pripada po Ustavu, zakonu ili Poslovniku, i da li se u Srbiju vraća samoupravljanje u smislu da se ukida pravo skupštini da donosi zakone.

“Ovo je Narodna skupština, mi smo najviši državni organ u Srbiji, a ispalo je da smo “recycle bin” ili kanta za smeće. Ko god nema gde da izruči svoje smeće, on ga izruči na glavu poslanika i to isključivo poslanika SNS”, prokomentarisao je Martinović.

Poručio je Tomi Fili da se opredeli da li je poslanik SPS ili poslanik Advokatske komore, i da li zastupa političke stavove socijalista ili “ne znam čije stavove iz advokature”.

Martinović je, na komentare da postoji bankarski lobi, upitao da li postoji advokatski lobi ili sudijski i tužilački lobi.

Fila je odgovorio da on nije kritikovao SNS i da je poslanik SPS i kao takav, kaže, deli subinu koalicije i da uvek glasa kako šta i treba.

O pretnjama i zloupotrebama

Poslanica SNS i predsednica skupštinskog Odbora za ustavna pitanja Jelena Žarić Kovačević, istakla je da se na sednici tog Odbora desila zloupotreba “kada je kolega koji me je pomenuo (Fila) izneo dokumentaciju sa Odbora i dao je predsedniku Advokatske komore posle čega su usledile pljuvačine i pretnje”.

Pretnje su, kaže, stizale na njen i na račun njenih kolega, ali i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je, ističe, i rekao da su autentična tumačenja stavljena ad akta.

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo trebalo je da razmatra autentično tumačenje zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, zaštiti potrošača i o obligacionim uslugama, a tim tumačenjima bi praktično bilo obustavljeno na hiljade tužbi koje su građani podneli protiv banaka zbog naplate naknada za odobravanje kredita.

Zbog najave usvajanja tumačenja advokati su pribegli jednodnevnoj obustavi rada, a ovi akti su povučeni iz procedure nakon što se s tim saglasio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Komentari (0)

Srbija